Ρευστοποιήσεις με αφορμή την Εθνική στο ΧΑ

Με την πρόθεση της Εθνικής να προχωρήσει σε διάθεση ιδίων μετοχών, τον κλάδο να κινείται σε προεκλογικό ρυθμό, το ΧΑ βρίσκει τις αφορμές που "ήθελε" για διόρθωση του FΤ20 προς τις 1.300 μονάδες. Μέχρι 3,8% χαμηλότερα η ΕΤΕ.

Η πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει στην διάθεση έως 515.199 ιδίων μετοχών στο επόμενο διάστημα φέρνει ρευστοποίηση θέσεων στην τραπεζική μετοχή, σημαντική πίεση μέχρι 3,8% χαμηλότερα στα 22 ευρώ και θέτει σε τροχιά διόρθωσης FTSE20 και αγορά.

Βέβαια η Εθνική προτίθεται να προχωρήσει σε αυτή την διαδικασία (ακολουθώντας τα… βήματα άλλων ομίλων του κλάδου) στο διάστημα 15/9 έως 15/10 ωστόσο η "παράδοση" δικαιολογεί την αποχώρηση κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Ούτως ή άλλως πτωτική ήταν η φορά των ξένων χρηματιστηρίων και η προδιάθεση στο ΧΑ, με τις τράπεζες να διορθώνουν συνολικότερα (-3,15% ο Δ.ΤΡ) αν και με μάλλον μέτριες συναλλαγές. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον σε Alpha Bank που υποχωρεί στα 11,36 ευρώ, σε Eurobank στα 9,33 ευρώ, ενώ πιέζονται Τράπεζα Κύπρου στα 4,85 και Τράπεζα Πειραιώς στα 11,09 ευρώ.

Ο ΓΔ διαμορφώνεται περίπου 1,8% χαμηλότερα στις 2.480 και ο 20άρης κατά 2,03% προς τις 1.302 μονάδες πραγματοποιώντας δηλαδή μία συνολικότερη κίνηση διόρθωσης, που τουλάχιστον από τεχνικής πλευράς έδειχνε πιθανότατη.

Εάν βασικοί δείκτες και μετοχές ισορροπήσουν λίγο χαμηλότερα και εν πάσει περιπτώσει πέριξ των περιοχών στήριξης τότε η μεσοπρόθεσμη τάση (και το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης στη συνέχεια) μένει ενεργή. Μέχρι τώρα δεν διαμορφώνονται ενδείξεις συνολικότερης υποχώρησης, που θα μπορούσε να απειλήσει τα χαμηλά της 3/9 και τις 2.364 μονάδες καθώς η πίεση που ασκείται στην Εθνική μπορεί να την φέρει προς τα 21,5-21,7 αλλά όχι χαμηλότερα.

Στοιχεία και ενδείξεις που θα πρέπει βέβαια να επαληθευθούν τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και με την προϋπόθεση, πως η διάθεση, το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένουν υπέρ των αγοραστών.

Χαμηλότερα και οι τρεις μη τραπεζικές μετοχές με τον ΟΤΕ στα 11,07, τον ΟΠΑΠ στα 18,04 και τη ΔΕΗ στα 15,45 ευρώ που δέχεται και τη μεγαλύτερη πίεση. Λιγοστές οι περιπτώσεις εισηγμένων που αντιδρούν ανοδικά-δεν ξεπερνούν τις 30-35, με την Coca Cola 3E να συνεχίζει να…κλέβει την παράσταση από τον Ftse20. Η μετοχή του ομίλου στα 16,65 ευρώ δεν απέχει και πολύ από τα τελευταία υψηλά σε μία συνεδρίαση, που η αξία των συναλλαγών φτάνει τα 240 χιλιάδες ευρώ.

Αυξημένη εμπορευσιμότητα για τη μετοχή της Alapis (0,60 ευρώ) και του δικαιώματος (0,10 ευρώ) με σύνολο συναλλαγών στα 3,5 εκατ. ευρώ. Σχετικά σταθερές Αγροτική Τράπεζα στα 1,54 και Γενική Τράπεζα στα 0,85 ευρώ, ενώ με μετριότατες συναλλαγές αντιδρούν ορισμένες μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στον αντίποδα…αφορμή για κατοχύρωση περιορισμένης έκτασης θέσεων και υπεραξιών σε μετοχές που είχαν υπεραποδώσει τις προηγούμενες συνεδριάσεις (Λιβάνης στα 0,82, Sprider 0,60 ευρώ κ.α. ) αλλά με συναλλαγές λιγότερες των δέκα χιλιάδων τεμαχίων.

Προσώρας το…πρόβλημα της αγοράς εντοπίζεται στις πωλήσεις θέσεων, που σημειώνονται στην Εθνική παρασύροντας χαμηλότερα και τις υπόλοιπες του κλάδου και την γενικότερη διάθεση για κατοχύρωση υπεραξιών.

Από ορισμένους οι πωλήσεις στις τράπεζες αποδίδονται και στις εξαγγελίες του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό θα μπορούσαν να αφορούν τον κλάδο. Εάν και όποτε βέβαια υλοποιηθούν. Βέβαια αυτό μπορεί να αποτελεί και μία εύκολη πρόφαση ορισμένων, οι οποίοι συν τοις άλλοις έδιναν περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο διόρθωσης του ΧΑ, σε αυτή την φάση των αγορών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v