Ξαναβλέπει τις 2.500 το ΧΑ μέσω της Eurobank

Επανήλθαν οι αγοραστές στις τράπεζες και με αιχμή την Eurobank που αντιδρά 6,5%, ο Γ.Δ. «βλέπει» και πάλι τις 2.500. Αυξημένες συναλλαγές, νέες βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις σε μετοχές – σηματωρούς της προεκλογικής περιόδου.

Σταθεροποιούνται και πάλι βασικοί δείκτες, μετοχές σε μία εμφανή προσπάθεια να… διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από το χθεσινό άδειασμα στον 20άρη, κυρίως στις τράπεζες.

Έτσι, μετά τα πρώτα 15-20 λεπτά, περισσότερο αναγνωριστικού χαρακτήρα θα λέγαμε, οι αγοραστές πήραν το πάνω χέρι, ενώ από τεχνικής πλευράς η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων ωθούσε σταδιακά υψηλότερα Γ.Δ. και FTSE-20.

Μετά τις 10:55-11:00 ο Γ.Δ., με αιχμή τη Eurobank αυτή τη φορά άρχισε να διαμορφώνεται υψηλότερα των 2.490 μονάδων (0,99%) με αισθητή ενίσχυση των συναλλαγών σε τράπεζες και μετοχές – σηματωρούς γι’ αυτήν την περίοδο.

Σταθερά υψηλότερα των 1.305 μονάδων ο 20άρης με την Εθνική Τράπεζα να επανακτά τα 22 ευρώ, τη Eurobank να ηγείται της προσπάθειας αντίδρασης και συγκεκριμένες εισηγμένες (ΔΟΛ, Intrakat, Λιβάνης, κ.α.) να στέλνουν μηνύματα προς τους… πρόθυμους αποδέκτες.

Επιμέναμε και χθες, αλλά και νωρίτερα σήμερα, πως το χθεσινό άδειασμα στις τράπεζες ήταν η αφορμή που και λόγω της ανακοίνωσης της Εθνικής Τράπεζας για διάθεση ιδίων μετοχών βόλευε να οδηγήσει σε διόρθωση ένα ικανό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οι αυξημένες συναλλαγές που πραγματοποιούνται σταδιακά μετά τις 10:55-11:00 (περί τα 16 εκατ. ευρώ) ενισχύουν την εκτίμηση πως το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι, η μεταβλητότητα, τα… πονταρίσματα με το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις θα είναι κυρίαρχα αυτήν την περίοδο.

Από την άλλη, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ορισμένοι ισχυροί παίχτες στέλνουν μηνύματα προς τους δύο μονομάχους, κλίνοντας προς την πλευρά του ενός ή του άλλου περισσότερο.

Από αυτήν την άποψη, δεν θεωρούν συμπτωματική την υπεραντίδραση της Eurobank, που δεδομένης της υποαπόδοσης της Εθνικής αναλαμβάνει να οδηγήσει υψηλότερα τράπεζες, FTSE-20 και αγορά.

Με συναλλαγές κοντά στο 1 εκατ. τεμάχια η μετοχή της Eurobank αντιδρά περισσότερο από 6%, με τις ίδιες χρηματιστηριακές πηγές να υποστηρίζουν, πως ο όμιλος υποδηλώνει την παρουσία του για τη μετεκλογική περίοδο.

Το αν εκτιμούν σωστά ή όχι τις κινήσεις των ισχυρών παιχτών θα επιβεβαιωθεί ή όχι από το αποτέλεσμα, πρακτικά θα αρχίσει να αποτυπώνεται μετά τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.

Θεωρείται, όμως, λογικότατο ισχυροί παίχτες από κάθε πλευρά να επιβεβαιώνουν την παρουσία τους, την ισχύ τους και τις θεμιτές επιδιώξεις τους για την επόμενη μέρα.

Άλλωστε, κινήσεις τέτοιου χαρακτήρα παρακολουθούμε σχεδόν καθημερινά τις τελευταίες συνεδριάσεις, άλλοτε με την υπεραπόδοση, κερδοσκοπική έστω, μετοχών εταιριών από τα μέσα ενημέρωσης, άλλοτε από οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και άλλοτε από επιχειρηματίες που πρόσκεινται φιλικά προς τον έναν ή τον άλλον πολιτικό σχηματισμό.

Με αυτά, όμως, η αγορά επανέρχεται στις 2.500 μονάδες, με την Alpha Bank στα 11,50 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα πάνω από τα 22 ευρώ, τη ΔΕΗ να αντιδρά μετά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες, μετοχές εταιριών όπως Μυτιληναίος, Φουρλής, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Γενική Τράπεζα, κ.α. να αντιδρούν ανοδικά.

Οι συναλλαγές μετά από περίπου 50 λεπτά συνεδρίασης κοντά στα 48-50 εκατ. ευρώ, τον Γ.Δ. στις 2.495 μονάδες και τη Eurobank αυτή τη φορά να πρωτοστατεί στην τραπεζική αντίδραση διαμορφώνουν ένα μάλλον ενθαρρυντικό σκηνικό, μετά το χθεσινό «τραπεζικό άδειασμα».

Πρόκειται για τη δεύτερη… αξιοποίηση αφορμής, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, για τη συντονισμένη κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων που οδηγεί χαμηλότερα βασικούς δείκτες, μετοχές, με σχεδόν άμεση την ανταπόκριση των αγοραστών που εν συνεχεία οδηγούν υψηλότερα τις μετοχές – επιλογές τους.

Την πρώτη φορά η αγορά αντέδρασε από την περιοχή των χαμηλών των 2.365 μονάδων, τη δεύτερη – έχουμε την αίσθηση – πως είναι αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες.

Εάν πράγματι επιβεβαιωθεί η εκτίμησή μας, η δεύτερη αντίδραση για τον Γ.Δ. και τον FTSE-20, μέσα στον Σεπτέμβριο, θα σηματοδοτείται από υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την πρώτη φορά στις 3 του μήνα.

Κάτι που μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί η όχι, μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v