Διόρθωση με άξονα Εθνική και ΔΕΗ

Περισσότερο σε τεχνική διόρθωση παρά σε κάτι ουσιαστικότερο παραπέμπουν οι μέχρι τώρα ενδείξεις της συνεδρίασης. Κράτησαν οι πρώτες στηρίξεις, οι 1.300 για FΤ 20 και τα €22 για ΕΤΕ. Πτώση για ΔΕΗ (4%). Μέτριες οι συναλλαγές.

Αφορμή διόρθωσης ή αντανακλαστική αντίδραση δυνάμεων της αγοράς, μετά τα όσα διημείφθησαν για την οικονομία το Σαββατοκύριακο από τους δύο πολιτικούς μονομάχους.

Προσώρας οι συναλλαγές, μάλλον μέτριες καθώς δεν ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ, η προσεκτική έκταση της διόρθωσης σε συνδυασμό με την διακύμανση των ξένων χρηματιστηρίων παραπέμπουν στην πρώτη εκδοχή.

Αυτής, που χρειάζονταν για μία διόρθωση των δεικτών συνακόλουθης της αντίδρασης που είχε προηγηθεί από τα χαμηλά της 3/9 μέχρι τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας. Τα όσα ασαφή και συχνά αντικρουόμενα υποστηρίζουν οι δύο πολιτικοί μονομάχοι, είναι λογικό να επηρεάζουν τουλάχιστον μερίδα παικτών κυρίως δε βραχυπρόθεσμων.

Το ότι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 2.465, ο Ftse 20 έως τις 1.296 μονάδες η δε μετοχή της Εθνικής στα 22 ευρώ ενισχύουν περισσότερο την πρώτη εκδοχή χωρίς ωστόσο να μπορεί ακόμη να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Οι τράπεζες συνολικότερα λόγω της…κουβέντας που γίνεται για κέρδη-φορολόγηση τους, μερίσματα και γενικότερη πολιτική των δύο κομμάτων απέναντι τους εύλογα επηρεάζονται από τις εξελίξεις.

Επιπρόσθετα σε αυτή την συγκυρία η εκδήλωση πρόθεσης της Εθνικής να προχωρήσει σε διάθεση ιδίων μετοχών (αλλά στο διάστημα 15/9 έως 15/10) αποδεικνύεται ισχυρή αφορμή για συντονισμένες ρευστοποιήσεις θέσεων.

Η τιμή της μετοχής υποχώρησε μέχρι τα 22 ευρώ με συναλλαγές 30 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ανάλογη τάση καταγράφεται για Alpha Bank (11,31), Τράπεζα Πειραιώς (11,09),  Τράπεζα Κύπρου (4,89), Eurobank (9,32), Marfin Popular (2,39 ευρώ).

Ο κλαδικός δείκτης διορθώνει κατά 2,9% στις 3.169 μονάδες με τον τζίρο να παραμένει μάλλον μέτριος σε τραπεζικές μετοχές αλλά και σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ. Μεγαλύτερες οι απώλειες για την ΔΕΗ καθώς χάνει 4,1% στα 15,15 ευρώ, ενώ καλύτερα κρατά ο ΟΤΕ στα 11,63 ευρώ.

Από τον 20άρη ξεχωρίζουν η Coca Cola 3E στα 16,59 ευρώ, η Motor Oil στα 9,87 ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 7,36 και η Βιοχάλκο στα 4,44 ευρώ.

Πάντως η σχέση ανοδικών-καθοδικών έχει κάπως βελτιωθεί στο 1 προς 3 με περίπου 50—55 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά και περισσότερες από 130 χαμηλότερα.

Από τον μεσαίο-μικρό χώρο και εάν εξαιρεθούν η Alapis (0,61 ευρώ), Σέλμαν (0,70 ευρώ), Μινωικές Γραμμές (3,64 ευρώ ) και ακόμη λίγες η συνολικότερη κίνηση είναι μάλλον υποτονική με έκδηλη την επιφυλακτικότητα πολλών βραχυπρόθεσμων παικτών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v