Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση με το ...μάτι στη Wall

Διευρύνονται οι απώλειες της αγοράς μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ. Κάτω από τις 2.600 ο Γενικός Δείκτης. Απώλειες 4% για Εθνική και Eurobank, άνω του 5% για Τράπεζα Πειραιώς.  

Χαμηλότερα, αλλά πάνω από τις 2.600 μονάδες, συνεχίζει ο Γενικός Δείκτης σε μία συνεδρίαση συντήρησης και εναλλαγής θέσεων. Οι συναλλαγές παραμένουν μάλλον μέτριες (δεν ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ) σε σχέση με τον τζίρο που πραγματοποιούνταν στην διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης με τον Ftse20 σταθερά χαμηλότερα κατά 1,5-1,6% πέριξ των 1.385 μονάδων.

Ο τζίρος και η σχέση πωλητών-αγοραστών παραπέμπει μάλλον σε μία συνεδρίαση τακτικής και χαμηλών τόνων (συναλλαγών) εν αναμονή αποσαφήνισης της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Στην αγορά προεξοφλείται, πως η Wall μπορεί να διαμορφώσει τάση είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση με ζητούμενη τη μη υποχώρηση του S&P 500 κάτω από τις 1.005-1.010 μονάδες σε "κλείσιμο".

Βέβαια στο ΧΑ παίζεται και το προφανές "εκλογικό στοίχημα" με ότι αυτό δημιουργεί τις τελευταίες εβδομάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οσον αφορά σε αυτή την παράμετρο…Κυριακή κοντή γιορτή, που λένε αν και θα πρέπει να προσεχθεί πως σε πολύ μεγάλο βαθμό η προεξόφληση ενός θετικού-ευνοικού για την αγορά αποτελέσματος έχει γίνει, έχει ενσωματωθεί, με υπεραπόδοση κυρίως των τραπεζών.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται στα 24,2 ευρώ, η Eurobank στα 10,22, η Alpha Bank στα 12,05 ευρώ ενώ για τον 20άρη συνεχίζει να λειτουργεί εξισορροπητικά ο ΟΠΑΠ στα 17,45 ευρώ.

Το γεγονός, ότι ο δεύτερος από πλευράς βαρύτητας στάθμισης (στον 20άρη) Οργανισμός ενισχύεται μέχρι 2,1% ενισχύει την εκτίμηση παικτών, πως οι ισχυροί μέχρι στιγμής διατηρούν τον έλεγχο και της διορθωτικής κίνησης του ΧΑ και την διαμόρφωση ελκυστικότερων αποτιμήσεων πριν την επόμενη κίνηση των αγορών.

Εκτίμηση, που εν μέρει αποτυπώνεται και σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου…ταμπλώ καθώς η σχέση ανοδικών-καθοδικών έχει βελτιωθεί αισθητά στην διάρκεια της ημέρας. Από το αρχικό 1 προς 5 και το 1 προς 4 διαμορφώνεται πλέον στο λογικό 1 προς 2 με 60-65 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση των "εκδοτικών" Λιβάνη στα 0,92 και του ΔΟΛ στα 3,16 ευρώ, της Ναυτεμπορικής στα 0,89 ευρώ, του Τεγόπουλου στα 0,62 ευρώ.

Για τη συνέχεια ζητούμενη παραμένει η συντήρηση των ΓΔ και 20άρη σταθερά πάνω από τις πρώτες στηρίξεις και η όποια κίνηση τους ανάλογα με την εικόνα που θα αρχίσει να διαμορφώνεται στην Wall και τα ευρωπαικά χρηματιστήρια μετά τις 15:30.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v