ΧΑ: Πτώση στον “αστερισμό” της μεταβλητότητας

Με ήπιες απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ΧΑ που βασικό χαρακτηριστικό είχε τη μεταβλητότητα, με τον ΓΔ να κινείται σε εύρος 58 μονάδων. Πτώση για Coca Cola (-3,24%), ΟΠΑΠ (-2,95).  Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων. 

Έληξε το γ΄ χρηματιστηριακό τρίμηνο και με το διεθνές κλίμα να “συνηγορεί” για κάποιου είδους διόρθωση, αρκετά ξένα funds και εγχώρια χαρτοφυλάκια που χαρακτηρίζονται για τα γρήγορα αντανακλαστικά τους αποφάσισαν να “γράψουν” τα σημαντικότατα κέρδη τους σε Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, όμως η προσφορά στις περισσότερες περιπτώσεις αποροφήθηκε σε ικανοποιητικό σημείο και ο Δείκτης ανέκαμψε σε σημαντικό βαθμό από τα χαμηλά ημέρας, χωρίς όμως να κατορθώσει να εξασφαλίσει και το θετικό πρόσημο.

Ασφαλώς η χθεσινή τελευταία ώρα (ασχέτως των “ταχυδακτυλουργιών” των δημοπρασιών) και η σημερινή γενικότερη εικόνα θα αυξήσει τις φωνές αυτών που περιμένουν εδώ και καιρό αξιοπρόσεκτη διόρθωση και η οποία κάποια στιγμή θα έλθει για να τους επιβεβαιώσει.

Το θέμα είναι αν τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση στο Χ.Α. θα εκλάβουν την όποια υποχώρηση σαν ευκαιρία τοποθετήσεων, ή θα περιμένουν μεγαλύτερη διολίσθηση των τιμών;

Σε κάθε περίπτωση τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων θα την έχει το διεθνές κλίμα, χωρίς να αποκλείονται πιθανές μετεκλογικές “αναταράξεις” όσο θα διαρκούν οι ανακοινώσεις που θα αφορούν την Οικονομία και τα νέα φορολογικά μέτρα, τις αναθέσεις Υπουργείων και τις εξελίξεις σε εταιρείες του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

Τεχνικά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας αν η όποια διόρθωση εκτονωθεί, για τον Γενικό Δείκτη. έως την περιοχή των 2568 μονάδων.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης το σχετικά μεγάλο εύρος μέσα στο οποίο κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης των περίπου 58 μονάδων, τα 78% της μικτής αξίας συναλλαγών σε τίτλους του FTSE, ενώ αμετακίνητη έμεινε η πρώτη πεντάδα κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με ιδιαίτερο “συνωστισμό” να παρατηρείται στην τρίτη θέση. Οι πέντε πρώτες σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένες: Εθνική Τράπεζα (15,02 δισ), Coca-Cola (6,43 δισ), Eurobank (5,66 δισ), ΟΤΕ (5,64 δισ), ΟΠΑΠ (5,45 δισ).

Στους Δεικτοβαρείς τίτλους με αγοραστές έκλεισαν μόνο οι Alpha Bank, Τράπεζα Κύπρου, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελληνικά Πετρέλαια (+2,58%) και Τράπεζα Κύπρου (+2,5%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζα Εθνική και Motor Oil. Θετικό τελικό πρόσημο για Τιτάνα και Αγροτική Τράπεζα.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για την Coca-Cola (-3,24%). Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποστσιαίων μονάδων για Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, MIG και αρνητική μεταβολή για Ελλάκτωρα, Intralot, MIG και Μυτιληναίο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 2677,51 μονάδες (10.32), όμως γρήγορα έχασε αρχικά κέρδη και θετικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2619,64 μονάδες, έδωσε πολλαπλές προσκρούσεις στην περιοχή των 2620 μονάδων, όμως από τις 15.00 και μετά παρατηρήθηκε πλαγιοανοδική προσπάθεια που τον έκλεισε στις 2648,05 μονάδες με απώλειες 0,50%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 229 εκατ. από τα οποία τα 10,2 αφορούσαν “πακέτα”.

“Βούτυρο στο ψωμί” των απαισιόδοξων η τελική εικόνα με 85 ανοδικές μετοχές έναντι 135 πτωτικών και 23 τίτλοι με απώλειες που ξεπέρασαν το 4% και έφθασαν μέχρι το 9,79%.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν οι Shelman, Proton Bank, Intrakat, Τράπεζα Αττικής, Βωβός, Λιβάνη, Μέτκα κ.λ.π.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Η εικόνα μεταβλητότητας αναμένεται να διατηρηθεί σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ καθώς ο Γενικός Δείκτης συναντά αυξημένη προσφορά κάθε φορά που προσεγγίζει την ζώνη αντίστασης των 2.700 μονάδων η οποία εκδηλώνεται με ένταση σε όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων.
 
Από την άλλη πλευρά τα αντανακλαστικά αναζήτησης ευκαιριών φαίνεται ότι αναχαιτίζουν απότομες διακυμάνσεις διαμορφώνοντας εικόνα ευκαιριών αφού σε έντονες καθοδικές αποκλίσεις του Γενικού Δείκτη ενεργοποιούνται βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια που περιορίζουν την προσφορά. Ωστόσο ακόμα και αν η Αγορά συνεχίσει να υποχωρεί εκτιμάται ότι είναι νωρίς για να μεταβάλλουμε άποψη και να κινηθούμε πιο επιθετικά σε επίπεδο τοποθετήσεων.

Ο ορίζοντας των κινήσεων περιορίζεται στις δύο με τρεις ημέρες καθώς απουσιάζει ο εγχώριος καταλύτης που θα έδινε περισσότερη άνεση σε επίπεδο ψυχολογίας και η Αγορά ακολουθεί κυρίως την τάση των ξένων αγορών. Επιπλέον η αύξηση των τζίρων στις πτωτικές συνεδριάσεις ίσως αποτελέσει μια ανησυχητική ένδειξη “προσεκτικών διανομών” που ενδεχομένως να έχει ακόμα αρκετή “ουρά” πωλήσεων, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος.

Υποχώρηση λόγω και του διεθνούς κλίματος με αιχμή τις Τραπεζικές μετοχές διαπιστώνει ο Βασίλης Βλασταράκης. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. εκτιμά ότι “εισπράττονται” κάποια αξιοπρόσεκτα κέρδη στον Τραπεζικό κλάδο, όμως αυτό δεν σημαίνει κάτι για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκη ιδιαίτερης σημασίας κρίνονται τα αυριανά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ που αναμένεται να επηρεάσουν τις διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και την “ετερόφωτη” Σοφοκλέους.

Οι Αγορές έχουν αφορμές για πρόσκαιρη διόρθωση όμως οι εισροές παραμένουν ισχυρές και αποτελούν τροχοπέδη στην σημαντική υποχώρηση των τιμών των μετοχών, σύμφωνα με τον Κώστα Βέργο. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ δεν αποκλείει μία διόρθωση maximum 10% από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ όσον αφορά το Χ.Α. πιθανότατα να κρατήσει μία στάση αναμονής κατά τις πρώτες συνεδριάσεις μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Ο κ. Βέργος εκτιμά ότι ο 20αρης θα συνεχίσει να αποσπά την μερίδα του λέοντος από πλευράς ενδιαφέροντος, “βλέπει” μετεκλογικές μετοχικές εξελίξεις στην περίπτωση του ΤαχυδρομικούΤαμιευτηρίου και υποστηρίζει ότι μέχρι τις 3500 μονάδες η Αγορά θα συνεχίσει να κινείται αποκλειστικά από τα ξένα χαρτοφυλάκια (!)

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (3236800 Eurobank, 67200 Coca-Cola, 103600 Εθνική, 81700 Πειραιώς, 74000 Alpha Bank, 13300 MPB, 86100 MIG, 6700 ΕΧΑΕ, 40500 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3197), Alpha Bank (1169), ΟΤΕ (912), Ταχ. Ταμιευτήριο (260), ΟΠΑΠ (261), MPB (2697), Ιντρακόμ (1048), Eurobank (826), Πειραιώς (1074), ΔΕΗ (738), MIG (1357), Κύπρου (483), Intralot (452), ΓΕΚ (461), Ελλάκτωρ (372), Μυτιληναίος (682), Αγροτική (353), Ελ. Πετρέλαια (123), Μέτκα (146), Σιδενόρ (115).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για την Alpha Bank, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 10,00 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/10 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 15000 τεμ., Πειραιώς 40000 τεμ., Alpha Bank 65000 τεμ, Eurobank 28216 τεμ., Intralot 6970 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank 25000 τεμ., Πειραιώς 19000 τεμάχια.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v