ΧΑ: Ζητείται... διπλή ζώνη άμυνας

Αντοχές για βραχυπρόθεσμους παίκτες, άμυνες για βασικούς δείκτες-μετοχές αναζητούνται στη σημερινή δύσκολη συνεδρίαση. Κλειδί η θέση των βραχυπρόθεσμων και οι αγορές που έχουν γίνει κυρίως σε τράπεζες με ορίζοντα το Τ+3.

Η χθεσινοβραδυνή "βουτιά" στην Wall (*) δεν αφήνει μεγάλο περιθώριο χειρισμών στο ΧΑ, που ούτως ή άλλως ακολουθεί μία δικαιολογημένη διορθωτική πορεία.

Το γεγονός της διαμόρφωσης χθες του FTSE 20 στις 1.407,4 με χαμηλό τις 1.390 μονάδες άφηνε ένα…παράθυρο για δημιουργία βραχυπρόθεσμης στήριξης πέριξ του τοπικού πυθμένα.

Όμως η βιαιότητα της υποχώρησης για Dow Jones και S&P 500 ενδέχεται να μας οδηγήσει σε χαράξουμε χαμηλότερα προς τις 1.360 την γραμμή άμυνας μας, λόγω των αυξημένων θέσεων που διατηρούν κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Από την στάση και τις αντοχές τους θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η διακύμανση των βασικών δεικτών σήμερα.

Εάν έχουν το περιθώριο να κρατήσουν τις θέσεις τους και σήμερα, περιμένοντας κατά το μεσημέρι και τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, τότε ο 20άρης μπορεί να μην υποχωρήσει μέχρι τις 1.360 μονάδες.

Το πιθανότερο είναι στην αρχή της συνεδρίασης να πραγματοποιηθεί μεγάλο μέρος αντανακλαστικών πωλήσεων θέτοντας σε δοκιμασία τα 23,9 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, αν και ορισμένοι κάνουν λόγο για ενεργοποίηση κάποιων προγραμμάτων αγορών (λόγω της διημερίδας του ΧΑ στο Λονδίνο).

Θα δείξει εάν το ισοζύγιο πωλήσεων-αγορών μπορεί να περιορίσει τις απώλειες για τον Γενικό Δείκτη κυρίως όμως για τον 20άρη, που ούτως ή άλλως στο χθεσινό χαμηλό των 1.390 μετρούσε συνολικές απώλειες σχεδόν 50 μονάδων από την κορυφή της 30/9.

Η προσδοκία, πως η Δευτέρα θα είναι μία εξαιρετικά θεαματική, απρόβλεπτη συνεδρίαση ενδέχεται να "κρατήσει" αρκετούς εν δυνάμει πωλητές και να φέρει περισσότερους αγοραστές.

Θα δείξει κατ΄αρχήν στο πρώτο 20-30λεπτό και πιθανότατα μετά τις 14.30-15.30 (στις 15.30 ώρα Ελλάδας ανακοινώνονται τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ) εάν η αγορά μπορεί να κρατήσει στην πρώτη γραμμή άμυνας με ενδιαφέρουσα περιοχή τον διπλό πυθμένα των 2.594-2.593 (25-28/9) διήμερο που η Εθνική Τράπεζα είχε χαμηλές τιμές στα 23,22-23,15 ευρώ και ο Τραπεζικός Δείκτης στις 3.387-3.383 μονάδες.

Αναφερόμαστε δηλαδή σε ένα θεωρητικό περιθώριο περαιτέρω διόρθωσης των τραπεζών μέχρι 3,5-4% από τα τρέχοντα επίπεδα των 3.523 μονάδων.

Ενδεχόμενο θεωρητικό, καθώς πρόκειται για μεγάλη απόκλιση ειδικά σε αυτή την πολιτικό οικονομική συγκυρία δεδομένου μάλιστα ότι ο κλαδικός δείκτης έχει διορθώσει ήδη γύρω στο 2% από την τελευταία κορυφή του, λίγο υψηλότερα των 3.600 μονάδων.

(*) Επειδή καμία ένδειξη δεν είναι τυχαία και…ασύμπτωτη καταγράφουμε την πρώτη ουσιαστική ένσταση, που καταγράφεται από πρώην υποστηρικτή του Μπ. Ομπάμα.

Απογοήτευση νοίωθει ο Γκορ Βιντάλ διαπιστώνοντας πως "είναι άπειρος και ανίκανος να κατανοήσει τα στρατιωτικά ζητήματα. Ενεργεί λες και το Αφγανιστάν είναι το μαγικό τάλισμαν που αν λυθεί λύνεται και το πρόβλημα της τρομοκρατίας".

Σημειωτέον, πως ο Γκορ Βιντάλ ήταν από τους πλέον διαπρύσιους υπέρμαχους του αμερικανού προέδρου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v