ΧΑ: Κρατούν (προς το παρόν) οι άμυνες

Από τις σημαντικές περιοχές στήριξης αντέδρασαν Γενικός Δείκτης και FTSE 20. Πάνω από τα 24€ η Εθνική, ενώ η αναμενόμενη διόρθωση του τραπεζικού δείκτη έφτασε σε επαρκείς στηρίξεις. Στο 1 προς 4 η αναλογία ανοδικών-καθοδικών.

Ευρεία σε έκταση η αρχική διόρθωση των βασικών δεικτών, έφερε την αγορά προς την περιοχή των πρώτων ουσιαστικών στηρίξεων.

Στις 1.374 μονάδες έπιασε “πάτο” ο FTSE 20, ενώ ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε έως τις 2.592 μονάδες. Αυτό το πρώτο… κύμα συνοδεύτηκε από συναλλαγές (κυρίως εσπευσμένες πωλήσεις) περίπου 30 εκατ. ευρώ, που δεν μπορεί να θεωρηθούν υπερβολικές με γνώμονα τις αντίστοιχες αγορές που είχαν γίνει μέχρι και στη συνεδρίαση της 30/9.

Οι περισσότερες μετοχές του 20άρη αφέθηκαν μέχρι να βρεθούν αγοραστές, σε αισθητά χαμηλότερες τιμές ενώ ενδεικτική θεωρείται η έκταση της διόρθωσης των τραπεζών (χαμηλό μέχρι τώρα στις 3.416 μονάδες).

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε μέχρι τα 23,95, η Eurobank στα 10,11, η Alpha Bank στα 11,99 ευρώ.

Από τη μέχρι τώρα τεχνική εικόνα του FTSE 20 και του τραπεζικού δείκτη θα εκτιμούσαμε, πως το μεγαλύτερο μέρος του πτωτικού… κύματος αφομοιώθηκε αρκετά ψύχραιμα και προπάντων χωρίς να δοκιμασθούν τα χαμηλότερα σημεία των ζωνών στήριξης.

Από τη στιγμή, που λειτούργησαν αντανακλαστικά στο ΧΑ, ακολουθώντας εν μέρει και τα ευρωπαϊκά που επίσης διορθώνουν, δεν αποκλείεται οι βασικοί δείκτες να ισορροπήσουν στο…ενδιάμεσο της διόρθωσης με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει πόντους υψηλότερα των 2.600 μονάδων.

Σταδιακά με θεμιτό…ενδοσυνεδριακό παιχνίδι, αφού ενδεικτικά για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η διακύμανση ξεπέρασε το 2%.

Αποτελεί εκτίμηση παικτών της αγοράς, πως τουλάχιστον μέχρι τις 14.30-15.30 το ΧΑ “έχει δει τα χαμηλά του” και μένει να φανεί εάν μπορεί να επηρεαστεί ανάλογα, όταν μετά τις 15.30 θα αρχίζει να παίζει διεθνώς η παράμετρος “ανεργία στις ΗΠΑ”. Δεδομένου, ότι οι DJIA και S&P500 έχουν εισέλθει σε ζώνες τεχνικής αντίδρασης δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες ανατροπές στις αγορές προς το κλείσιμο της συνεδρίασης στο ΧΑ.

Θα δείξει, καθώς μέχρι τώρα δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα από χαρτοφυλάκια, που υποτίθεται ότι θα ενεργοποιούνταν με αφορμή την διημερίδα του ΧΑ στο Λονδίνο. Μένει να φανεί εάν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημειωθεί στη συνέχεια.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών σταθερά στο 1 προς 5 και 1 προς 4, πριν από λίγο με λίγες εξαιρέσεις, που αντιδρούσαν ανοδικά. Αξια αναφοράς, με βάση τις αυξημένες συναλλαγές, θεωρείται η αντίδραση λίγων για παράδειγμα του Σπύρου στα 0,66, της Forthnet στα 1,72, της Ιντρακάτ στα 1,09, του ΔΟΛ στα 3,11, του Ελλάκτωρα στα 6 ευρώ και μετρημένων ακόμη.

Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνονταν στις 2.611 μονάδες (-1,5%), ο 20άρης στις 1.384 (-1,7%) η δε Εθνική χαμηλότερα κατά 2,6% στα 24,16 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v