Σοφοκλέους: Στα “υπόγεια” είναι το θέαμα (!)

Καθώς τα blue chips δείχνουν σημάδια κόπωσης, εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια "αφύπνισης" τίτλων από τους "μικρούς", με τον τζίρο στην περιφέρεια να αποσπά το 17% (!) Τι λένε οι αναλυτές.

Οι τέσσερις ανεπιτυχείς προσπάθειες του Δείκτη να κλείσει υψηλότερα από το “οχυρό” των 2900 μονάδων (συνεδριάσεις 14, 15, 16 και 20/10), σε συνδυασμό με το αρνητικό πρόσημο στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έφεραν φυσιολογικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών με τον Τραπεζικό κλάδο και τον 20αρη (πλην ΟΠΑΠ, όπου η νέα αναβολή των φορολογικών μέτρων έφερε αγοραστές και ΕΛΠΕ που οι δημοπρασίες τα έκλεισαν στο υψηλό ημέρας) να συγκεντρώνουν τα “πυρά” των πωλητών.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης το σαφές “κατέβασμα” της μικτής αξίας συναλλαγών και οι ευχάριστες διαφοροποιήσεις που σημειώθηκαν από τίτλους μεσαίας και πολύ περισσότερο μικρής κεφαλαιοποίησης, με ζητούμενο την διάρκεια.

Άλλωστε δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, 20 τίτλοι κατόρθωσαν να κλείσουν με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν ακόμα μικρότερη “μερίδα” από την συνολική πίττα της μικτής αξίας συναλλαγών που έφθασε το 72%. Το 11% του τζίρου σε τίτλους του FTSEM, ενώ ο τζίρος για το υπόλοιπο ταμπλό εκτοξεύτηκε στο 17% (!)

Όπως προαναφέρθηκε με θετικό πρόσημο διασώθηκαν (από τον 20αρη) μόνο οι ΕΛΠΕ (+2,02%) και ΟΠΑΠ (+1,4%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-3,25%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι Τράπεζα Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Τιτάν.

Αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Αγροτική, Εθνική, Coca-Cola, Intralot, Motor Oil, Alpha Bank, MIG και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Τράπεζα Κύπρου, ΤΤ, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 2901,03 μονάδες (10.33), όμως μετά τις 10.36 κινήθηκε μόνιμα στο “κόκκινο”, υποχώρησε μέχρι τις 2828,78 μονάδες (14.48) και αντιδρώντας σχετικά έκλεισε στις 2855,07 μονάδες με απώλειες 1,30%, ενώ ο τζίρος μειωμένος αλλά ικανοποιητικός έφθασε τα 269 εκατ. από τα οποία τα 7,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τηρουμένων των αναλογιών θα μπορούσε να θεωρηθεί σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 79 ανοδικές μετοχές έναντι 141 πτωτικών, ενώ μεταξύ των πρωταγωνιστών ημέρας θα μπορούσαν να καταχωρηθούν και οι Νεώριο Σύρου, Μαϊλλης, Μηχανική, Κρέκα, Ξυλεμπορία, Ικτίνος, InfoQuest, Lavipharm, Sprider, MLS κ.λ.π.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ασφαλώς στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα σήμερα στα χρηματιστηριακά γραφεία, ήταν και η προσπάθεια “αφύπνισης” που παρατηρείται εσχάτως στο ταμπλό και αφορά τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Μάλιστα η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου εκτιμά ότι δεν θα είναι καθόλου δυσάρεστο (όσο θα διαρκέσει η διόρθωση στους Δεικτοβαρείς τίτλους) να συνεχιστούν τα ενδιαφέροντα “κροσσαρίσματα” στα κάτω στρώματα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. και η επαναδραστηριοποίηση των λεγόμενων “Περιφερειακών δυνάμεων”.

Βέβαια αυτό το σκηνικό δεν έχει πάρει ακόμα τις διαστάσεις αυτές που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δημιουργεί τάση, όμως αν μη τι άλλο έχει γίνει μία πρώτη αρχή ακόμα και σε τίτλους που μέχρι πρότινος παρέμεναν συναλλακτικά “απονευρωμένοι”.

Ευνόητο είναι ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε και πάλι την ευκαιρία στους απαισιόδοξους να τονίσουν ότι οι 2.900 μονάδες και σε ακρότητα οι 3.100 μονάδες θα αποδειχθούν “ταβάνι” για το τρέχον έτος (!)

Σε κάθε περίπτωση οι Αγορές βρίσκονται σε κρίσιμα σημεία και σε αναμονή ειδήσεων που θα ξεκαθαρίσουν τη βραχυχρόνια τάση.

Ακόμα και εάν σημειωθούν διορθώσεις στις Αγορές, θα είναι απλά μία φυσική αντίδραση, ένα πτωτικό διάλειμμα, εν μέσω μίας δυναμικής τάσης. Αυτό υποστηρίζουν οι αισιόδοξοι αναλυτές που δείχνουν πεπεισμένοι για το ισχυρό ανοδικό momentum και υποστηρίζουν ότι οι Αγορές “φωνάζουν” να παραμείνουμε “long”.

Αντίθετα οι συγκρατημένοι (και δεν είναι λίγοι) θεωρούν ότι θα συνεχιστεί η “μάχη” μεταξύ των καλύτερων του αναμενομένου εταιρικών αποτελεσμάτων και των άσχημων μακροοικονομικών στοιχείων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Μάλιστα εκτιμούν ότι δεν είναι πολύ μακριά οι μέρες που θα επικρατήσουν οι δεύτερες και ψυχραιμότερες σκέψεις στις Αγορές, έστω και αν αυτή την στιγμή δείχνουν παντού να κυριαρχούν οι “ταύροι”.

Όσον αφορά την Σοφοκλέους οι “νουνεχείς” αρκούνται στο να επισημαίνουν ότι το συντριπτικό κομμάτι του τζίρου προέρχεται από τα ξένα funds, ότι τουλάχιστον οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι έχουν ενσωματώσει και τις πλέον αισιόδοξες προσδοκίες και ότι θα πρέπει να υπάρξουν εκπλήξεις πρώτου μεγέθους στα αποτελέσματα εννεαμήνου, προκειμένου αυτά να δώσουν “καύσιμα” για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Την κορύφωση της Αγοράς στις επόμενες συνεδριάσεις περιμένει ο Απόστολος Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance εκτιμά ότι ο FTSE παραμένει σε ανοδικό κανάλι με το πρώτο διαγραμματικό σημείο αντίστασης να εντοπίζεται στις 1.556 μονάδες, ενώ το δεύτερο σημείο βρίσκεται στην άνω πλευρά του σχηματισμού, στις 1.602 μονάδες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μεγάλος όγκος των συναλλαγών της περασμένης εβδομάδας, ένδειξη, που στατιστικά επιφέρει στη συνέχεια βραχυχρόνιο πισωγύρισμα στο δείκτη.

Η διάθεση κατοχύρωσης κερδών γίνεται αρκετά έντονη σε κάθε υπέρβαση της Αγοράς πάνω από τις 2.900 μονάδες, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης. Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί ότι η διάχυση της ανόδου και των αποδόσεων σε μεγαλύτερο πλήθος μετοχών ενδέχεται να μετατοπίσει το ενδιαφέρον σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις οι οποίες δείχνουν ικανές να αυξήσουν τις συναλλαγές και να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο ακόμα και αν η Αγορά μπει σε συνθήκες κόπωσης.

Αυτό θα διατηρήσει εντός Αγοράς την ρευστότητα που ενδεχομένως θα προκύψει από κατοχύρωση κερδών αφού ένα σημαντικό μέρος των μετοχών παραμένει σε επίπεδα τιμών που έχουν μεγάλη διαφορά από τα τρέχοντα κυρίως λόγω της συγκέντρωσης του ενδιαφέροντος στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Οι μετοχές που παρουσιάζουν αποκλίσεις δεν προέρχονται μόνο από υψηλού ρίσκου εταιρείες καθώς πολλές περιπτώσεις έχουν επαρκές άλλοθι από τα θεμελιώδη τους για να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις τους.

Σηματωρός αυτής της κινητικότητας εκτιμάται ότι αποτελεί το σύνολο των εταιρειών που βρίσκονται κάτω από τον όμιλο της Bιοχάλκο όπου παραδοσιακά η τάση των μετοχών της αποκτά “μιμητές” σε όλο το φάσμα της χρηματιστηριακής Αγοράς. Τεχνικά η περίοδος που διανύουμε προσομοιάζει με τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Απριλίου όπου η Αγορά μετά από μια σύντομη στάση και αποφόρτιση των δεικτών συνέχισε προς νέα υψηλά.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, τεχνικά η αυριανή συνεδρίαση θεωρείται κρίσιμη, καθώς ο Γενικός Δείκτης διέσπασε με σχετική ευκολία την πρώτη στήριξη στις 2860 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε χαμηλότερα και από την δεύτερη που εντοπίζεται στις 2835 μονάδες.

Οι Αγορές θα συνεχίσουν να μην επιβεβαιώνουν τους πολλούς που περιμένουν άμεσα διόρθωση εκτιμά ο Στρ. Πολυχρονέας. Ο αναλυτής της Solidus Sec. επισημαίνει το “profit taking” στον Τραπεζικό κλάδο, την μείωση του τζίρου σαν αποτέλεσμα της σχετικής επιφυλακτικότητας και εκτιμά ότι από τα τρέχοντα επίπεδα των Αγορών τα περιθώρια ανόδου δείχνουν σαφώς μικρότερα από τα περιθώρια διόρθωσης.

Επίσης όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές και σύμφωνα με την “ατζέντα” της Solidus αύριο αναμένονται αποτελέσματα γ΄ τριμήνου και από τις Mc Donald΄s, AT&T, Travelers, Merck, 3M, Dow Chemical, Philip Morris, UPS, Xerox, American Express, Bristol Myers, Novartis.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (416700 Alpha Bank, 6000 Eurobank, 10000 Forthnet), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Βank (1144), Εθνική (3865), Πειραιώς (1862), ΔΕΗ (246), MPB (372), MIG (776), Ταχ. Ταμιευτήριο (510), Eurobank (1054), Μυτιληναίος (194), ΟΤΕ (1643), Κύπρου (382), ΓΕΚ (207), Intralot (139), Ιντρακόμ (141), ΟΠΑΠ (332), Αγροτική (638), ΕΧΑΕ (149), Μέτκα (225), Βιοχάλκο (134).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., στην συνεδρίαση της 21/10/2009 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Αγροτική 103489 τεμ., Εθνική 5415 τεμ., Πειραιώς 25000 τεμ., Alpha Bank 100000 τεμ., Intralot 17363 τεμ., ΟΤΕ 24478 τεμ.

Επίσης το κυριότερο κλείσιμο θέσεων ανοιχτής πώλησης σε: Αγροτική 20000 τεμ., Εθνική 5085 τεμ., Alpha Bank 126401 τεμ.

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η εταιρεία Goldman Sachs International, με την από 19/10/2009 επιστολή της προς το Χ.Α., γνωστοποιεί ότι κατείχε την 20η Οκτωβρίου 2009 καθαρή ανοικτή θέση στην εκδότρια Alpha Bank ΑΕ σε ποσοστό 0,10% του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 412.074 μετοχές της εκδότριας Alpha Bank ΑΕ.

Επίσης σύμφωνα με το Αρθρο 4 της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η εταιρεία Goldman Sachs International, με την από 20/10/2009 επιστολή της προς το Χ.Α., γνωστοποιεί ότι την 20η Οκτωβρίου 2009 δεν κατείχε καθαρή ανοικτή θέση στην εκδότρια ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 0.10% του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v