Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αξιοπρόσεκτο τραπεζικό “come back”

Η πρόθεση της Alpha να επιστρέψει το κρατικό χρήμα ερμηνεύεται πως οι Τράπεζες νοιώθουν σχετικά ασφαλείς και μπορούν να βρουν φθηνά κεφάλαια. Στα 13,71 η Alpha, στα 12,31 η Eurobank. Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων.

Η πρόθεση της Alpha Bank να επιστρέψει το “Κρατικό χρήμα και να βγάλει το Δημόσιο από το μετοχολόγιο της, δείχνει ότι οι Τράπεζες νοιώθουν σχετικά "ασφαλείς" και μπορούν να βρουν εύκολα φθηνά κεφάλαια.

Έτσι μετά το πρώτο “σοκ” από την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου από την Alpha (θεωρείται δεδομένο ότι η Αγορά “αποστρέφεται” τις αυξήσεις κεφαλαίου), οι αγοραστές επέστρεψαν στους Τραπεζικούς τίτλους (ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε με ημερήσια κέρδη 1,83%), ο Δείκτης γύρισε καθαρά σε θετικό πρόσημο και μάλιστα με διαθέσεις σχετικής υπεραπόδοσης σε σχέση με τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια (αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, αξιοπρόσεκτη κινητικότητα παρατηρήθηκε και στις μετοχές των Λιμανιών, μετά την λήξη της απεργίας στον ΟΛΠ) .

Ο 20αρης στον οποίο κυριάρχησε το “πράσινο” απέσπασε το 81% της μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ σημαντικές ανακατατάξεις σημειώθηκαν στην πρώτη εξάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. που διαμορφώθηκε ως εξής: Εθνική (16,4 δισ), Coca-Cola (6,87 δισ), Eurobank (6,63 δισ), ΟΤΕ (6,15 δισ), ΟΠΑΠ (5,64 δισ), Alpha Bank (5.63 δισ)

Λίγοι οι Δεικτοβαρείς τίτλοι με αρνητικό πρόσημο και συγκεκριμένα οι MIG (-1,88%), Ελ. Πετρέλαια (-1,88%, έχασε 0,16 ευρώ, ενώ απέκοψε προμέρισμα 0,15 ευρώ), ΟΠΑΠ (-0,95%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Intralot.

Από την άλλη πλευρά τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+4,66%), Eurobank (+4,5%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Motor Oil.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Πειραιώς, Coca-Cola MPB και θετικό πρόσημο για ΔΕΗ, Τιτάνα, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 2854,24 μονάδες (10.36), σταδιακή υποχώρηση και αρνητικό πρόσημο μέχρι τις 2824,52 μονάδες (10.52), από τις 11.22 κινήθηκε μόνιμα στο “πράσινο” έφθασε μέχρι τις 2889 μονάδες (14.08) και έκλεισε τελικά στις 2864,63 μονάδες με κέρδη 1,22%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 289 εκατ. από τα οποία τα 35,7 αφορούσαν “πακέτα”

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 113 ανοδικές μετοχές έναντι 100 πτωτικών, όμως μόλις 12 τίτλοι κατόρθωσαν ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Στους ημερήσιους διακριθέντες και οι ΟΛΠ, ΟΛΘ, Ελβάλ, εβζ, Έλαστρον, ΚΛΜ κ.λ.π.
 
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό αυτής της εβδομάδας, καθώς οι διεθνείς Αγορές θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους μετά την καταγραφή συνεχόμενων υψηλών και βέβαια σημαντικό ρόλο θα παίξει το μπαράζ των αποτελεσμάτων που θα συνεχίσει και στην τρέχουσα εβδομάδα με την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, ένταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τρέχουσα εβδομάδα και σύμφωνα με στοιχεία της Solidus Sec. ανακοινώνουν αποτελέσματα 135 εταιρείες του S&P 500 στις ΗΠΑ και 38 εταιρείες του BE 500 στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα γ΄ τριμήνου και οι United Technologies, Pfizer, Coca-Cola, El Du Pont, Caterpilar, Bank of New York και Yahoo.

Η διατήρηση της βραχυπρόθεσμης θετικής τάσης δεν αποκλείει την πιθανότητα μιας διόρθωσης, για την εκδήλωση της οποίας απαιτείται αναστροφή τάσης στις Αγορές του εξωτερικού, αναφέρει η συγκρατημένη σχολή σκέψης. Συνεπώς όσο οι μεγάλες διεθνείς Αγορές συνεχίζουν πλαγιοανοδικά, το ενδεχόμενο σημαντικής διόρθωσης στην Σοφοκλέους θα δείχνει απλά σαν σενάριο που θα έχουν στο “πίσω μέρος του μυαλού τους” όσοι ασχολούνται καθημερινά με το trading.

Μόνο εφόσον αρχίσουν να εκδηλώνονται φαινόμενα ευρύτερης αισιοδοξίας θα πρέπει να αρχίσει κανείς να ανησυχεί διότι τότε, όπως λέει και η παράδοση, καταγράφονται και οι μεγαλύτερες υπερβολές. Έτσι αν και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν διακυμάνσεις προκειμένου να κατοχυρωθούν τα νέα υψηλά, δεν αναμένεται να σημειωθεί σημαντική οπισθοχώρηση.

Εξάλλου ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί ως αγοραστική ευκαιρία για την ρευστότητα που παραμένει εκτός χρηματιστηριακών ταμπλό και αναζητά αποδόσεις υψηλότερες από αυτές που προσφέρει το “money market”, υποστηρίζουν οι αισιόδοξοι και συνεχίζουν ότι το χρηματιστηριακό ράλι στην Wall αλλά και στην Ευρώπη ενισχύεται σε αυτή τη φάση και από την μεγάλη πτώση του δολαρίου, καθώς η υποτίμηση του Αμερικανικού νομίσματος ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των Αμερικανικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και μεγεθύνει την αξία των επαναπατριζόμενων κερδών των πολυεθνικών.

Τα χαμηλά επιτόκια του δολαρίου καθιστούν παράλληλα το νόμισμα ιδανικό για carry trade, καθώς οι επενδυτές μπορούν να δανειστούν φτηνά δολάρια και να τοποθετήσουν τα κεφάλαια σε νομίσματα με υψηλότερα επιτόκια προσδοκώντας να κερδίσουν από την επιτοκιακή διαφορά.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά το Χ.Α. πληροφορίες από την “χρηματιστηριακή πιάτσα” αναφέρονται σε σειρά επαφών ξένων επενδυτών με διοικήσεις εταιρειών χαμηλότερα του 20αρη, κάτι που προς το παρόν δεν μετουσιώνεται στο ταμπλό πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Η συντριπτική πλειονότητα μετοχών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν έχει ακολουθήσει την απόδοση του βασικού Χρηματιστηριακού Δείκτη και πληθαίνουν οι φωνές που πιστεύουν ότι αυτή η ψαλίδα θα κλείσει σύντομα, όμως μέχρι στιγμής αυτά παραμένουν “σενάρια επί χάρτου”.

Την άποψη ότι η προσέγγιση της Αγοράς σε ψυχολογικά επίπεδα όπως οι 3000 μονάδες και η κατοχύρωση κερδών που προηγήθηκε σε Δεικτοβαρείς τίτλους θα μπορούσε να μετατοπίσει μέρος της κερδισμένης ρευστότητας σε μεσαίες και μικρές κεφαλαιοποιήσεις εκφράζει ο Μάνος Χατζηδάκης. Κλειδί είναι η ενίσχυση του τζίρου η ή διακράτησή του στα υψηλά επίπεδα της περασμένης εβδομάδας όπου οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 397 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ αρκεί να βρεθεί ο “ηγέτης”, η μετοχή δηλαδή που θα δώσει το σύνθημα λόγω αποδόσεων ή/και σεναρίων για προσέλκυση ρευστότητας και η οποία θα κινηθεί ακόμα και κόντρα στο ρεύμα σε πτωτικές συνεδριάσεις. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η Αγορά επεκτείνοντας το ράλι στον κλάδο, στους δείκτες, σε όλο το φάσμα των μικρών αποτιμήσεων.

Άλλωστε σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη ένα “πλήρες ανοδικό κύμα” δεν τελειώνει αν δεν επεκταθεί η άνοδος και στις πιο αμφιλεγόμενες εταιρείες όσο αδύναμες και αν είναι από πλευράς μεγεθών ενώ η επενδυτική λιανική αρέσκεται να κινείται σε μετοχές του “φράγκου” όπου το πλήθος των μετοχών δίνει μια αίσθηση “πλούσιου χαρτοφυλακίου”.

Όλα αυτά έστω και αν φαίνεται ότι οι 3000 μονάδες θα απαιτήσουν κάποιο “σχηματισμό” για να κατακτηθούν αφού η Αγορά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας έδειξε περισσότερο διατεθειμένη να αποφορτίσει την υπεραγορασμένη εικόνα παρά να κινηθεί ανοδικά.

Τεχνικά, σημείο πρώτης αναφοράς παραμένει η στήριξη των 2.790 μονάδων.

Οι μετοχές της Alpha Bank (Στήριξη € 12,74 - Αντίσταση € 13,46) και της Intralot (Στήριξη € 4,79 - Αντίσταση € 5,09) θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της σημερινής συνεδρίασης λόγω των πρόσφατων σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων.

Η δεύτερη κερδίζει τελικά το διαγωνισμό για την λοταρία στην Wahington DC σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post με τίτλο, ενώ η σύμβαση είναι πενταετής με δικαίωμα ανανέωσης για επιπλέον πέντε έτη, επισημαίνει η Πήγασος.

Οι Τράπεζες θα συνεχίζουν να μαζεύουν ρευστότητα προκειμένου να απαλλαγούν από την “πίεση” του Δημοσίου, υποστηρίζει ο Δημήτρης Μέξης.

Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Περβανάς ΑΧΕ, “βλέπει” μία “αχνή” βελτίωση των διεθνών μακροοικονομικών νέων, όμως σε καμία περίπτωση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί σταθερή και δεδομένη. Επίσης στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και όσον αφορά την Σοφοκλέους, η Αγορά θα αποτιμήσει τις νέες διοικήσεις στις εισηγμένες του ευρύτερου Δημόσιου τομέα όπου έχουν σημειωθεί παραιτήσεις.

Ενδιαφέρουσα η άποψη του κ. Μέξη όσον αφορά την σχετικά “άνευρη” εικόνα που παρουσιάζουν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και την επιδεικτική απάθεια προς αυτή την κατεύθυνση που δείχνουν τα περισσότερα χαρτοφυλάκια από αυτά που δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση στο Χ.Α. Σύμφωνα με τον αναλυτή της ΑΧΕ, για να διαχυθεί η άνοδος στο χρηματιστηριακό ταμπλό και η κίνηση αυτή να έχει διάρκεια, θα πρέπει η Αγορά να αποκτήσει την αίσθηση ότι, αν μη τι άλλο, υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης της κατανάλωσης. Και αυτό δείχνει αδύνατο με υψηλή και συνεχώς αυξανόμενη ανεργία.

Άρα με κλάδους μη χρηματοπιστωτικούς δύσκολα θα ασχοληθούν τα μεγάλα ενεργά χαρτοφυλάκια στην παρούσα φάση. Οπότε οι όποιες “πρωτοβουλίες” περιορίζονται στους βασικούς μετόχους, στα λίγα χαρτοφυλάκια που απαρτίζονται από παραδοσιακά “Περιφερειακές δυνάμεις” και “κωδικούς λιανικής” και στα πιθανολογούμενα “turn around stories”.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (23600 Eurobank, 13100 Πειραιώς, 459600 Alpha Bank, 7800 Coca-Cola, 61900 MPB, 16000 MIG, 11700 ΕΧΑΕ, 5000 ΔΕΗ, 5000 Αεροπορία Αιγαίου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2953), Alpha Bank (5059), ΟΤΕ (1749), Ταχ. Ταμιευτήριο (342), MPB (1024), Ιντρακόμ (336), Eurobank (1011), Πειραιώς (921), ΔΕΗ (262), MIG (5435), Intralot (344), Αγροτική (1113), Μυτιληναίος (461), ΟΠΑΠ (340), ΕΧΑΕ (231), ΓΕΚ (200), Κύπρου (352), Ελλάκτωρ (145), Ελ. Πετρέλαια (165).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 19/10 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 162000 τεμ., ΟΤΕ 66888 τεμ., Eurobank 6084 τεμ., Forthnet 70000 τεμ., Jumbo 9100 τεμ., MIG 78800 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Αγροτική 10000 τεμ., Alpha Bank 100210 τεμ., Ιντρακόμ 5000 τεμ., Μηχανική 15000 τεμ., Πειραιώς 211942 τεμάχια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v