Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό “μπουρίνι” με “στεγνό” τζίρο (!)

Πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ παρά την άνοδο των ευρωαγορών και της Wall καταγράφοντας το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 24 συνεδριάσεων. Πτώση για Eurobank (3,75%). Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων.

Ούτε το θετικό πρόσημο των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, ούτε το ξεκίνημα της Wall Street σε υψηλότερα επίπεδα (και του Dow Jones υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10000 μονάδων, αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της χειμερινής ώρας και μέχρι τις 1/11/2009 η συνεδρίαση στην Wall θα ξεκινά στις 15.30 ώρα Ελλάδας), κατόρθωσαν να επαναφέρουν τους αγοραστές στην Σοφοκλέους.

Αντίθετα μέσω των δημοπρασιών ο ΓΔ έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, καθώς στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΔΕΗ, Αγροτική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα, ΤΤ, Coca-Cola , Alpha Bank, MIG και πολύ κοντά σε αυτό οι τίτλοι των MPB, Intralot, Eurobank, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και Τιτάν.

Από τους τίτλους του FTSE με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο η μετοχή της Motor Oil (+0,49%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Αγροτική Τράπεζα (-5%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Εθνική Τράπεζα, Eurobank, MPB και του 2% οι Coca-Cola , Intralot, Alpha Bank, MIG, Τράπεζα Πειραιώς.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Τράπεζα Κύπρου και ΤΤ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2781,06 μονάδες (17.09) και έκλεισε στις 2781,13 με απώλειες 2,01%, ενώ ο τζίρος συνεχίζοντας την καθοδική του πορεία έφθασε τα 180 εκατ. από τα οποία τα 6,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές έναντι 159 πτωτικών και 29 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 8,51%.

Στους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν οι Νεώριο Σύρου, Λιβάνη, Aspis Bank, Medicon, Reds.

Η εγχώρια ειδησεογραφία σύμφωνα με την οποία επίκειται πλαφόν στα επιτόκια των καρτών και των δανείων έως 12%, σε συνδυασμό με την πιθανολογούμενη επιβολή έκτακτης φορολογίας στις εταιρείες με υψηλή κερδοφορία (άρα και στις περισσότερες Τράπεζες) και την υποβάθμιση της Fitch (αν δεχθούμε ότι η Αγορά αντέδρασε με “χρονοκαθυστέρηση”) πύκνωσε τις τάξεις των πωλητών στον Τραπεζικό κλάδο.

Εν τω μεταξύ σκεπτικισμό προκαλεί η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της μικτής αξίας συναλλαγών, καθώς αρκετοί επαγγελματίες του χώρου θεωρούν την εξέλιξη του ημερήσιου όγκου ως ένα από τα "κλειδιά" για τη βραχυχρόνια πορεία της Αγοράς, ιδιαίτερα αν φανεί ότι το Χ.Α. εισέρχεται σε κανάλι αργής διολίσθησης.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έφερε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 24 συνεδριάσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από την άλλη η έλλειψη διάθεσης από τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους να προβάλλουν σαν “αντίβαρο” στην διολίσθηση των Τραπεζικών μετοχών, έρχεται να ενισχύσει την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι το σενάριο μιας γρήγορης διόρθωσης δεν έχει ακυρωθεί.

Όμως και οι λεγόμενες “Περιφερειακές δυνάμεις”, σύμφωνα με την εικόνα που έδωσε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, φαίνεται να επέστρεψαν στην “αδράνεια” παρά τις εκτιμήσεις αρκετών παραγόντων της Αγοράς πως έπρεπε να τηρηθεί η “παράδοση” και ο ανοδικός κύκλος να ολοκληρωθεί με υπεραντίδραση της μικρής κεφαλαιοποίησης που δίχως αμφιβολία έχει μείνει επιδεικτικά πίσω, ακόμα και σε περιπτώσεις μετοχών με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Μάλιστα η “άνευρη” εικόνα φαίνεται να έπληξε ακόμα και τίτλους που θεωρητικά είχαν “λόγους” να δώσουν κάποιου είδους “αναρχοαυτόνομη” κίνηση και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των χαρτοφυλακίων που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Εκτός και αν οι “κωδικοί λιανικής” παραμένουν “σπάνιο είδος” στο Χ.Α. και τα “Περιφερειακά επενδυτικά σχήματα” διαθέτουν εξαιρετικά μικρή δυναμική, οπότε οι “fun” της Περιφέρειας δεν πρέπει να περιμένουν εντυπωσιακά πράγματα στο ταμπλό των “μικρών”.
 
Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Μετά από τρεις θετικές εβδομάδες η Αγορά δείχνει να χάνει σε δυναμική αναζητώντας εγχώριους καταλύτες που θα έδιναν ένα τόνο διαφοροποίησης από την γενική τάση που επικρατεί στο εξωτερικό, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι η Αγορά βρίσκεται σε στάση αναμονής ενόψει των εταιρικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου και της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank η οποία θα απαιτήσει σημαντική ρευστότητα μέρος της οποίας θα διοχετευθεί και από την κατοχύρωση κερδών.

Μικρό προβάδισμα στην προσέλκυση ενδιαφέροντος έχει δημιουργηθεί στις μικρές κεφαλαιοποιήσεις οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να εμπλουτίσουν την εικόνα τους με επιχειρηματικό περιεχόμενο προκειμένου τα κεφάλαια που διοχετεύονται να αποκτήσουν μια πιο μεσοπρόθεσμη οπτική.

Κατά τον κ. Χατζηδάκη η μεταβλητότητα και η συχνή εναλλαγή στα πρόσημα είναι δείγμα επιφυλακτικότητας καθώς και τεχνικά οι περισσότερες από τις Δεικτοβαρείς μετοχές βρίσκονται σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένα επίπεδα. Η διόρθωση παραμένει στο πρόγραμμα, ωστόσο η Αγορά καλείται να απαντήσει στο ερώτημα βιωσιμότητας και επέκτασης της ανόδου των “μικρών χαρτιών” στοιχείο το οποίο θα διατηρήσει ακμαίο το ενδιαφέρον για αγορές και την προσέλκυση νέας ρευστότητας.

Σημείο αναφοράς θα αποτελέσει και η αξία συναλλαγών που θα δώσει και το στίγμα περιορισμού της προσφοράς. Σημεία στήριξης οι 2.790 και εν συνεχεία οι 2.660 μονάδες περιοχή από την οποία διέρχεται η μεσοπρόθεσμη πλαγιοανοδική στήριξη τιμών στο Γενικό Δείκτη.

Στο 35λεπτο intraday διάγραμμα τιμών βλέπουμε το Γενικό Δείκτη να έχει προσεγγίσει επικίνδυνα την περιοχή στήριξης από όπου διέρχονται: η κάτω πλευρά του βραχυχρόνιου καναλιού (2800 μονάδες) και η μακροχρόνια γραμμική στήριξη των 2797 μονάδων. Επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα ανοίξει πτωτικά το δρόμο για την περιοχή των 2698 μονάδων, επισημαίνει ο Απ. Μάνθος.

Αρνητικές είναι και οι ενδείξεις, που λαμβάνουμε από τους περισσότερους τεχνικούς δείκτες συνηγορώντας έτσι προς την πραγματοποίηση ενός “υγιούς” “pullback” προς τη βραχυχρόνια γραμμή τάσης των τελευταίων δύο μηνών στις 2.670 μονάδες περίπου, αναφέρει ο αναλυτής της Fortius Finance.

Χρειάζονται “αναπνοές” οι Αγορές εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας. Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank, αναφερόμενος στο Χ.Α. επισημαίνει τον μικρό τζίρο σαν ένδειξη της τρέχουσας επιφυλακτικότητας και δεν αποκλείει η εγχώρια Αγορά να οδηγηθεί σε “μικρό νότιο μονοπάτι”.

Άλλωστε σύμφωνα με τον κ. Τζάνα τα ακούσματα και οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για μια σειρά από ρυθμίσεις που σχεδιάζει να φέρει η Κυβέρνηση, όπως το νομοσχέδιο για τις δανειακές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και πολιτών, η λειτουργία του Τειρεσία και η προστασία των δανειοληπτών από τις Τραπεζικές πρακτικές, ασφαλώς και δεν φαίνεται να ευνοούν τις Τράπεζες και αυτό μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο σε μία Αγορά με καθαρά Τραπεζοκεντρική υφή.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (19200 Eurobank, 89400 Εθνική, 19200 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1366), Alpha Bank (699), ΟΤΕ (833), Ταχ. Ταμιευτήριο (282), MPB (1618), Ιντρακόμ (113), Eurobank (616), Πειραιώς (436), ΔΕΗ (199), MIG (622), Intralot (435), Αγροτική (393), Μυτιληναίος (373), Τιτάν (184), Κύπρου (1414), Μέτκα (116), ΓΕΚ (841).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 26/10 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Κύπρου 100000 τεμ., Alpha Bank 50000 τεμ., Eurobank 28480 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Ιντρακόμ 9000 τεμ.

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η εταιρεία Goldman Sachs International, με την από 23/10/2009 επιστολή της προς το Χ.Α., γνωστοποιεί ότι την 23η Οκτωβρίου 2009 δεν κατείχε καθαρή ανοικτή θέση στην εκδότρια Alpha Bank ΑΕ σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 0.10% του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 23η Οκτωβρίου 2009 απέκτησε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΑΕ. Αριθμός μετοχών (23/10/2009): -174.764. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (23/10/2009): -0,110%.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 23η Οκτωβρίου 2009 απέκτησε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0.10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας ΟΤΕ ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: ΟΤΕ ΑΕ. Αριθμός μετοχών (23/10/2009): -497.423. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (23/10/2009): -0,101%.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v