ΧΑ: Θα ακολουθήσει τους ξένους ή θα… κολλήσει;

Το αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία, η διάθεση αντίδρασης των ξένων αγορών και οι ισχυρές θέσεις των διαχειριστών σε ελληνικές μετοχές συνιστούν ένα αμφίσημο σκηνικό. Κομβική η κίνηση για FT20, EFG.

«Μεταξύ σφύρας και άκμονος» το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αρχίζουν να φθάνουν οι πρώτοι…λογαριασμοί για την κατάσταση της εθνικής οικονομίας μας, σε μία συγκυρία που τα ξένα χρηματιστήρια παρουσιάζουν και πάλι ενδείξεις τεχνικής αντίδρασης.

Τα όσα αναλυτικά καταγράφονται για το…επερχόμενο κύμα υποβαθμίσεων (σε σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη) μόνο προβληματισμό δημιουργούν. Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό οι εκτιμήσεις των ξένων οίκων θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα μεγάλα ξένα «επενδυτικά σπίτια».

Στα ξένα χρηματιστήρια η τεχνική αντίδραση έρχεται μετά την δεύτερη-Τρίτη μέρα διόρθωσης επαναφέροντας πάνω από τις 10.000 μονάδες τον Dow Jones και τον S&P 500 στις 1.092 μονάδες. Πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε αντίδραση κατά 1,2% υψηλότερα του δείκτη προς τις 5.838 μονάδες. Δηλαδή επιβεβαιώνοντας τις τεχνικές περιοχές που «δοκιμάστηκαν» χθες στην Φραγκφούρτη ειδικότερα δε όσον αφορούσε στην περιοχή του ΚΜΟ20 ημερών.

Στην διάρκεια της ημέρας θα ανακοινωθούν σειρά οικονομικών στοιχείων ενώ στην Wall το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα αποτελέσματα της Microsoft.

Σε αυτό το περιβάλλον καλείται να βρουν την τάση τους βασικοί δείκτες και μετοχές με τον Γενικό Δείκτη στις 2.811 μονάδες, τον FTSE 20 στις 1.503 μονάδες και τον Τραπεζικό στις 3.797 μονάδες.

Εστιάζοντας στον 20άρη διαπιστώνεται, πως χθες σημειώθηκε και το χειρότερο «κλείσιμο» και το χαμηλότερο «χαμηλό» της περιόδου 16-22/10 που αποτελεί ένα ισχυρό φίλτρο-σημείο αναφοράς.

Αν και για τον 20άρη οι τιμές ΚΜΟ20 ημερών διαμορφώνονται χαμηλότερα των 1.490 μονάδων η χθεσινή εικόνα γεννά προβληματισμούς.

Για να αναστραφεί η τάση πέντε συνεδριάσεων και να μπορέσει το ΧΑ να ακολουθήσει μία ενδεχόμενη αντίδραση των ξένων (από τις αρχές Νοεμβρίου) θα πρέπει σήμερα- το αργότερο την Δευτέρα- ο FTSE 20 να διαμορφωθεί υψηλότερα των 1.522 μονάδων σε τελική τιμή. Ανατροπή, που όπως φαίνεται μόνο μέσω τραπεζών μπορεί να επιτευχθεί με τις ισχυρές του κλάδου να μετρούν ένα διορθωτικό σερί 2 έως 4 συνεδριάσεων.

Η Εθνική Τράπεζα σημείωσε ένα 3 Χ 3, η Eurobank 2 Χ 2 όπως και η Alpha Bank με δύο «κόκκινες ημέρες».

Σήμερα δεν θα περιορίσουμε την προσοχή μας σε Εθνική, Alpha Bank αλλά θα συμπεριλάβουμε την Eurobank, καθώς από τις τρεις είχε τις μεγαλύτερες απώλειες και μάλιστα με τον υψηλότερο αριθμό απόλυτων συναλλαγών. Κάτι, που προξένησε εύλογα ερωτήματα σε αρκετούς, καθώς ακολούθησε τις διαβεβαιώσεις επιτελών του ομίλου για τη μη… προσφυγή σε α.μ.κ.

Εάν στον 20άρη δοθούν ενδείξεις γραφής τότε η προσπάθεια διάχυσης ενδιαφέροντος, κεφαλαίων προς μετοχές εταιρειών από άλλους κλάδους και κεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να έχει συνέχεια.

Το ότι για τον FTSES 80 σημειώθηκε υψηλή τιμή σε αυτό το τριήμερο, την οποία μάλιστα «υπερασπίστηκε» σε δύο συνεχόμενες δύσκολες συνεδριάσεις προφανώς έχει την σημασία του.

Αποτελεί κοινό μυστικό στο ΧΑ, πως η…ανάπαυση μετοχών του 20άρη-κυρίως όμως το διάστημα απαραίτητων ρευστοποιήσεων στις τράπεζες- δίνει περιθώριο ανάπτυξης και άλλων μετοχών.

Με την προσέγγιση να επιχειρείται είτε βραχυπρόθεσμα και ολίγον… κερδοσκοπικά (ενδεικτική η περίπτωση του ΟΛΠ ή του Νεώρειου) είτε με πιο επενδυτική λογική (για όσους ποντάρουν στο «γύρισμα» μεταλλουργικών εταιρειών, πρώτων υλών αλλά και από τον χώρο της υγείας, της διύλισης, των υποδομών κ.α.) ένα μέρος του…ταμπλώ μπορεί να συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι του FTSE 20.

Όμως εάν ο «μεγάλος δείκτης» διαμορφωθεί σήμερα σε «κλείσιμο» πάνω από τις 1.522 μονάδες τότε πιθανότατα θα πρέπει να ξαναστρέψουμε το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος μας σε μετοχές αυτού του δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v