Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε "χαμηλή πτήση" η Σοφοκλέους

Πέριξ των 2.720 μονάδων το ΧΑ, με το σύνολο των μετοχών του FT 20 στο "κόκκινο". Συντριπτική η σχέση ανοδικών-καθοδικών με 135 μετοχές να υποχωρούν με ισχνό τζίρο. Ισχυρές απώλειες για Πειραιώς (3,8%), ΜΟΗ (3,8%).

Η "χαμηλή πτήση" στο ΧΑ συνεχίζεται, ωστόσο η ευρύτερη περιοχή των 2.750 μονάδων αποδεικνύεται…σκληρό καρύδι.

Προσώρας οι βασικοί δείκτες δεν έχουν "γράψει" τιμές χαμηλότερες από τις αρχικές δηλαδή τις 2.736 για τον Γενικό Δείκτη, τις 1.461 για τον FTSE 20 και τις 3.663 μονάδες για τον Τραπεζικό.

Οι συναλλαγές παραμένουν μάλλον μέτριες (στα 128 εκατ. ευρώ) όπως εχθές άλλωστε, κάτι που υπό προυποθέσεις μπορεί να αποτελέσει παράμετρο χρήσιμη για τη συνέχεια.

"Αιχμηρές" κινήσεις διόρθωσης με…βαρίδι τις τράπεζες, που οδηγεί σε ευρύτερη κατοχύρωση θέσεων αλλά με τζίρους που απέχουν πολύ από αυτούς της ανόδου.

Πριν από λίγο η Εθνική Τράπεζα κυμαίνονταν στα 25,06 με χαμηλό ημέρας τα 24,98 ευρώ με συναλλαγές 42 εκατ. ευρώ. Ακολουθούσαν άλλες τέσσερεις τραπεζικές μετοχές (Eurobank, Alpha Bank, Marfin Popular και Τράπεζα Πειραιώς) ενώ ΟΤΕ ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και 3E επιχειρούνταν να κινηθούν αντίρροπα. Στα 12,58 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, στα 14,63 της Επιχείρησης και στα 18,05 η μετοχή του ΟΠΑΠ με την να κρατά τα 18 ευρώ (μετά και την θετική ανάλυση της UBS) προσφέροντας κάποιες…ανάσες στον 20άρη.

Από τον δείκτη σημάδια αυτονόμησης καταγράφονται από την αντίδραση του Μυτιληναίου στα 6 ευρώ, ενώ το "παλεύει" και η Μετκα στα 10,14 ευρώ. Από τον 20άρη ανοδικά αντιδρά και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων στα 8,33 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται στο 1 προς 4 με μόλις 35 μετοχές να ακολουθούν "κόντρα κίνηση" και περίπου 135 να συνεχίζουν σε πορεία διόρθωσης. Εάν εξαιρεθούν οι περιπτώσεις Νεώρειου Συμμετοχών, ΣΑΤΟ και ελάχιστων ακόμη η συνολικότερη εικόνα του…ταμπλώ δείχνει απογοητευτική.

Μετοχές εταιρειών, που είχαν αντιδράσει βραχυπρόθεσμα τις προηγούμενες συνεδριάσεις (Μαίλλης, θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο κ.α.) συνεχίζουν να διορθώνουν με λιγότερες όμως συναλλαγές (πωλήσεις) απ΄ότι στις ημέρες της ανόδου (αγορές).

Στη συνέχεια το πιθανότερο είναι πως οι χαμηλές τιμές της συνεδρίασης θα "ξαναπροσεγγισθούν" καθώς οι πωλητές μπορεί να παραμένουν σχετικά λίγοι αποδεικνύεται όμως καθοριστική η στάση των εν δυνάμει αγοραστών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v