Οι τράπεζες ωθούν πάνω από τις 1.450 τον 20άρη

Το γνωμικό το «ένα χέρι νίβει το άλλο» ακολουθούν στις τράπεζες, οδηγώντας μέχρι και 1,5% τον κλαδικό δείκτη. Πάνω από τις 1.450 μονάδες ο FT 20 και ο ΓΔ στα όρια των 2.710 μονάδων. Στο 4 προς 1 η αναλογία ανοδικών-καθοδικών.

Με πλοηγό την Alpha Bank η προσπάθεια αντίδρασης….με την τραπεζική μετοχή να "ξεκινά από προσαρμοσμένη τιμή" να δίνει την αντίδραση που απαιτεί η διαδικασία α.μ.κ. αλλά και τις υπόλοιπες του κλάδου να "βάζουν πλάτη".

Φυσιολογική κατά συνέπεια η αντίδραση του FTSE 20 υψηλότερα των 1.450 μονάδων, με αιχμή τον τραπεζικό δείκτη που φτάνει τις 3.715 μονάδες με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 22-24 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης αντιδρά έως τις 2.715 μονάδες για να διορθώσει λίγο στη συνέχεια προς τις 2.695 σε μία προσπάθεια να ισχυροποιηθεί από τεχνικής πλευράς η νέα περιοχή στηρίξεων. Θα φανεί στην διάρκεια της συνεδρίασης εάν τα αρχικά χαμηλά (2.695 μονάδες) θα αποδειχθούν και ημερήσια στήριξη για τον Γενικό Δείκτη και κατά επέκταση σημείο αναφοράς.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 26 ευρώ με υψηλό στα 26,28 ευρώ, την Alpha Bank στα 12,28 ευρώ, την Eurobank στα 10,97 ευρώ, την Marfin Popular Bank στα 3,11, την Τράπεζα Κύπρου στα 5,80, την Τράπεζα Πειραιώς στα 11,62 , το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 5,02 ευρώ. Ακολουθούν μετοχές του FTSE 20 με την ΔΕΗ στα 15,07 ευρώ και τον ΟΠΑΠ στα 17,50 ευρώ.

Πολύτιμες βοήθειες από δεικτοβαρείς μη τραπεζικές μετοχές σε μία φάση της αγοράς, που χρειάζεται στηρίξεις. Αυτό γιατί ενδεχόμενο "τρίτο σερί θετικό κλείσιμο" θα διαμορφώνει ένα επαρκές φίλτρο για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Δεδομένης της εικόνας της αγοράς θα λέγαμε, ότι η κίνηση παραμένει στο πλαίσιο μίας καθαρά τεχνικής μορφής και μόνο, που μπορεί να φτάσει έως τις 2.780 μονάδες. Μέχρι αυτά τα επίπεδα η αντίδραση παραμένει καθαρά αντανακλαστικός κυματισμός συνέπεια της διόρθωσης που είχε προηγηθεί από τα υψηλά της 15-16 Οκτωβρίου.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, κατ΄αρχήν, φαίνεται να ποντάρουν αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες που βεβαίως και παραμένουν επιφυλακτικοί επιχειρούν ωστόσο να εκμεταλλευτούν αυτές τις 2-4 θετικές ημέρες. Και βλέπουμε…

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών σχεδόν στο 4 προς 1 με περισσότερες από 80 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά, από διάφορες κατηγορίες αποτίμησης και δραστηριότητας κάτι που αναμφίβολα είναι ενθαρρυντικό.

Στα 1,15 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές η μετοχή της Centric φαίνεται να κερδίζει το βραχυπρόθεσμο….στοίχημα, της Μηχανικής στα 1,58 ευρώ, της Σέλμαν στα 0,62 ευρώ, ενώ ακολουθούν ΕΥΔΑΠ, ΔΟΛ, Δρομέας, Σωληνουργεία Κορίνθου, Lavipharm στα 1,41 ευρώ κ.α.

Για τη συνέχεια και με την προϋπόθεση πως οι 2.695 μονάδες αποτελέσουν πράγματι στήριξη-σημείο αναφοράς το…ποντάρισμα θα συνεχιστεί με την ίδια λογική. Πάντα βραχυπρόθεσμα και με γνώμονα την προσέγγιση πως η έκταση της αντίδρασης μέχρι τα επίπεδα των 2.780 μονάδων εξακολουθεί να αποτελεί μία καθαρά τεχνικής και μόνο μορφής κίνηση. Τίποτε περισσότερο με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για αυτή την φάση της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v