Βουτιά στη Σοφοκλέους μετά τη Fitch

Πτώση της τάξεως του 5% σημειώνει ο Γενικός Δείκτης μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch. Διευρύνονται οι απώλειες για Εθνική (9,3%), Πειραιώς (8,48%), Εurobank (7,73%), Kύπρου (7,69%).

Αιφνίδια επιδείνωση του κλίματος με άμεση υπερίσχυση των πωλητών φέρνει και πάλι στο μείον 5% τον Γενικό Δείκτη και στις 2.200 μονάδες.
 
Η ανακοίνωση της Fitch για υποβάθμιση της οικονομίας, αλλά και η προειδοποίηση για περαιτέρω υποβάθμιση εάν δεν ληφθούν μέτρα, ενέτεινε τις πιέσεις στην αγορά, με τον τραπεζικό κλάδο να διορθώνει έως 7,5% με ισχυρές απώλειες για Εθνική (9,3%), Πειραιώς (8,48%), Εurobank (7,7%), Kύπρου (7,8%).

Ειδικότερα στη μετοχή της Εθνικής, οι πωλητές επανήλθαν μετά τις 12:50, πιέζοντας τη μετοχή ενώ η διάσπαση των αντιστάσεων στα 19,5-19,4 ευρώ επέτεινε τις ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων παικτών και διαχειριστών χαρτοφυλακίων αντιστάθμισης.

Το ότι η μετοχή υποχώρησε χαμηλότερα των χαμηλών της 27ης Νοεμβρίου ενίσχυσε τις επιφυλάξεις αρκετών επενδυτών, οδήγησε σε νέο γύρο πωλήσεων "χαλώντας" περισσότερο την τεχνική εικόνα της μετοχής αλλά και του κλάδου συνολικότερα.

Είναι ενδεικτικό, πως νωρίτερα, ο τζίρος έφτανε τα 36 εκατ. ευρώ (στη μετοχή της Εθνικής) σε σύνολο 108 εκατ. ευρώ. Σχεδόν στο ίδιο 20λεπτο, επιβαρύνονταν η Πειραιώς μέχρι 5,2% χαμηλότερα στα 9,22 ευρώ, η Eurobank στα 8,43 ευρώ, η Alpha Bank στα 8,53, η Κύπρου στα 4,60 ευρώ. Διόρθωσης συνέχεια για τις τράπεζες λοιπόν, που άμεση συνέπεια έχει την άσκηση πιέσεων στο σύνολο των μετοχών του 20άρη αλλά και της πλειονότητας τίτλων εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Και ενώ το ΧΑ μετρούσε απώλειες για τον Γενικό Δείκτη και τον 20άρη, στην Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρούσε οριακά κατά 0,25% υψηλότερα, τα Συμβόλαια στην Wall παρέπεμπαν σε οριακά ανοδικό άνοιγμα της συνεδρίασης.

Προς το 1 προς 3 η σχέση ανοδικών-καθοδικών με περίπου 40 μετοχές να επιμένουν κόντρα στην τάση διόρθωσης.

Όμως σε αυτά τα επίπεδα τιμών (ΓΔ) η αγορά αρχίζει να πλησιάζει ισχυρές περιοχές (λόγω ΚΜΟ200) όπου πιθανότατα θα αποσαφηνισθεί η τάση μέσα στις επόμενες 1-3 συνεδριάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v