Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θα τηρηθεί η… παράδοση;

Κάποιοι προσβλέπουν στην παράδοση που θέλει τις αποτιμήσεις να βελτιώνονται τέλος του χρόνου. Άλλοι θεωρούν εφικτή μία συνέχιση της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης και ορισμένοι «κλείνουν βιβλία» με κέρδη.

Θετικό το κλίμα στις περισσότερες αγορές, ανοδικά ξεκινούν σε λίγο οι βασικοί δείκτες στην Φραγκφούρτη με τον DAX να…ανταποκρίνεται στο έθιμο των τελευταίων συνεδριάσεων με αντίδραση μέχρι 0,9% υψηλότερα.

Στο ΧΑ φαίνεται πως υπάρχουν προϋποθέσεις για μία κίνηση ακόλουθη των ξένων χρηματιστηρίων με τους βασικούς δείκτες να διαμορφώνονται υψηλότερα των πρώτων στηρίξεων.

Από τις 2.207 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, που μπορεί αντιδρώντας προς τις 2.225-2.230 μονάδες να διαμορφώσει βραχυπρόθεσμη τάση, ενώ και ο FTSE 20 από τις 1.136 "δείχνει" ικανός για τιμές υψηλότερα των 1.145 μονάδων.

Ούτως ή άλλως οι ειδικοί της αγοράς περιμένουν συνεδρίαση (όπως και οι λίγες που απομένουν για φέτος) χαμηλού τζίρου, με σχετικά ευχερή τη "μόχλευση" σε μετοχές του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Κλειδί, εν όψει και της περιόδου των δύο πρώτων κρίσιμων εβδομάδων του Ιανουαρίου, παραμένει ο τραπεζικός, που παρά την διόρθωση από τα υψηλά Οκτωβρίου μετρά θετική απόδοση σχεδόν 39% για φέτος.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με ένα καλό σερί στο διήμερο 22-23/12 διαμορφώνεται και πάλι στα 18,45 ευρώ έχοντας πιάσει μέχρι τα 18,93 ευρώ στη συνεδρίαση της 23 ης Δεκεμβρίου. Τεχνικά η φορά για τη μετοχή μεταβάλλεται σε ενδεχόμενη υπέρβαση των 20,2-20,5 ευρώ ωστόσο θεωρείται η συνέχιση της αντίδρασης προς τα 19,5-20 ευρώ με χαμηλές συναλλαγές.

Κάτι ανάλογο ισχύει για Alpha Bank (8,25 ευρώ) και Eurobank (8,00 ευρώ). Σε Αγροτική Τράπεζα - Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο,  η κατοχύρωση-κυρίως- βραχυπρόθεσμων θέσεων θεωρήθηκε απόλυτα φυσιολογική από τη στιγμή που η μεν πρώτη δεν υποχώρησε χαμηλότερα των 1,90 ευρώ του δε Ταχυδρομικού διαμορφώθηκε στα 4,44 ευρώ. Στα 4,90 ευρώ η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, ενώ μετοχές θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών φαίνεται, πως επιχειρείται να ακολουθήσουν την…παράδοση. Το αν θα έχει συνέχεια για 2-3 συνεδριάσεις αυτή η προσπάθεια και από ποιους παίκτες θα φανεί σήμερα.

Για το ίδιο διάστημα όμως περιμένουμε να βεβαιωθούμε για την τακτική παικτών, που ενισχύουν μεσοπρόθεσμες θέσεις τους σε μετοχές των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ (στις 30/12 οι διοικητικές αλλαγές) αλλά και σε εβζ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, εταιρείες που άμεσα είτε έμμεσα εμπλέκονται με τον χώρο του στοιχηματισμού και μετοχές ορισμένων κατασκευαστικών εταιρειών (και εν όψει εξελίξεων στον κλάδο, όπως αναφέρεται στο σχετικό θέμα του Φάνη Γαβρινιώτη).

Σε αυτό το κλίμα και με μάλλον καλή διάθεση μένει να κυλήσει η συνεδρίαση, συνεκτιμώντας πως η αγορά του Λονδίνου παραμένει σήμερα κλειστή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v