Κυνήγι αποδόσεων ελέω Moody’s

Η προεξόφληση πως η νέα υποβάθμιση της Moody’s είναι η τελευταία για αυτή την φάση του ΧΑ οδηγεί τους βραχυπρόθεσμους παίκτες στο κυνήγι γρήγορων αποδόσεων. Προς τις 2.200 με αιχμή τις τράπεζες.

Μέσω Εθνικής και φίλιων δυνάμεων επιχειρείται η ανάσχεση της γενικευμένης απαξίωσης του FTSE 20 και του ΧΑ.

Πρακτικά από την αρχή της συνεδρίασης δόθηκαν εντολές αγοράς στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μέχρι τα 17,75 ευρώ για να ακολουθήσουν οι λοιπές τράπεζες και μετοχές του 20άρη οδηγώντας τον δείκτη υψηλότερα προς τις 1.114 και τον Γενικό Δείκτη έως τις 2.171 μονάδες.

Οι συναλλαγές στα 30 εκατ. ευρώ από τα οποία 12,5 στην Εθνική, άλλα 4 στον ΟΠΑΠ ενώ έπονταν Alpha Bank, Marfin Popular, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank.

Η αντίδραση του ΟΠΑΠ κατά 2,9% στα 14,66 ευρώ εξισορροπεί κατά το ήμισυ την χθεσινή «βουτιά» ανασύρει την τιμή από τα ελάχιστα και εν μέρει σώζει αυτή την παρτίδα.

Ταλαιπωρείται όμως η μετοχή του ΟΤΕ στα 10,33 ευρώ με σχετικά αυξημένες συναλλαγές αν και η πίεση θεωρείται σχετικά ηπιότερη απ΄ ότι ανέμεναν ορισμένοι παίκτες.

Με τον τραπεζικό δείκτη κατά 3,5% υψηλότερα στις 2.620 μονάδες (κορυφή στις 2.627 μονάδες) η συνεδρίαση προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα καθώς στην κίνηση του κλάδου ανταποκρίνονται μετοχές του FTSE 20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στα 4,84 ευρώ η μετοχή της Σιδενόρ, στα 7,16 ευρώ των ΕΧΑΕ, στα 5,81 της ΓΕΚ Τέρνα ενώ με ικανοποιητικούς τζίρους αντιδρούν και άλλοι τίτλοι αυτής της κατηγορίας.

Από αυτή την άποψη θα πρέπει να θεωρηθεί ενθαρρυντικό το ότι η αγορά αντιδρά κόντρα και στη νέα υποβάθμιση της Moody's αυτή τη φορά με ισχυρούς εγχώριους παίκτες να βάζουν πλάτη.

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες μετά την ομοβροντία υποβαθμίσεων, τη νέα υποβάθμιση της Moody's η αγορά δεν έχει κάτι άλλο τόσο χειρότερο να αναμένει σε αυτή την φάση. Επιχειρείται δηλαδή από αρκετούς η προεξόφληση μίας…ανάσας, μετά τα απανωτά χτυπήματα και πιέσεις που έχει δεχτεί η ελληνική οικονομία και το ΧΑ.

Σε αυτή την περίπτωση οι βραχυπρόθεσμοι θα έχουν κάθε λόγο να εκμεταλλευτούν τις επόμενες συνεδριάσεις και όσοι μάλιστα είχαν απορροφήσει την προσφορά των προηγούμενων συνεδριάσεων θα έχουν κάθε λόγο να επιδιώξουν καλύτερες τιμές. Μέχρι τον επόμενο γύρο μαζικών υποβαθμίσεων ισχυρίζονται και απ΄ότι φαίνεται η αγορά τους δικαιώνει.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v