Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες κάνουν τη διαφορά...

Με μία συνεδρίαση καθυστέρηση "τρέχει να προλάβει" τα ξένα χρηματιστήρια η Σοφοκλέους. Ανοδική αντίδραση με αιχμή τις τράπεζες και τον FTSE 20 αλλά και ενθαρρυντική μόχλευση από μεμονωμένα μικρομεσαία "χαρτιά".

Χρειαζόταν το χθεσινοβραδυνό πειστικό ανοδικό βήμα στην Wall για να πάρει μπροστά το ΧΑ…

Θα φανεί στη συνέχεια της συνεδρίασης, θα επιβεβαιωθεί άμεσα εάν και κατά πόσον η απρόθυμη αγορά μας μπορεί να ακολουθήσει. Διστακτική η αρχή με τους βασικούς δείκτες να δοκιμάζονται κοντά στις πρώτες αντιστάσεις και με την γρήγορη εκκίνηση της Εθνικής πάνω από τα 18,2 ευρώ να διαμορφώνεται τάση για τις υπόλοιπες του κλάδου.

Στις 1.133 μονάδες και πάλι ο FTSE 20, που από τη στιγμή που υπερέβη τις 1.125 παρατηρήθηκε αύξηση των συναλλαγών σε μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Είναι ενδεικτικό, πως στα πρώτα 35-40 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 25 εκατ. ευρώ, όταν χθες την ίδια ώρα δεν ξεπερνούσαν τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Υψηλός τζίρος στην Εθνική Τράπεζα, που αντιδρά στα 18,5 ευρώ, αυξημένες συναλλαγές στον ΟΤΕ που ξεκολλά από τα 10,20 ευρώ. Ακολουθούν με συγκριτικά υψηλούς τζίρους η Alapis στα 0,55 ευρώ, η Κύπρου στα 4,89 ευρώ αλλά και ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Marfin Popular, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς. Από κοντά και μετοχές εταιρειών από την δεύτερη ταχύτητα με τα Folli-Follie στα 13,28 ευρώ, την Proton Bank στα 2,06 ευρώ, την Γενική στα 0,81 ευρώ, τα ΕΧΑΕ στα 7,35 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώθηκε από νωρίς στο 7 προς 1 καθώς σημειώνονταν μία συνολικότερη διάθεση ανταπόκρισης στο ανοδικό "κάλεσμα" των ξένων αγορών. Σχετικά νωρίς άρχισαν οι συναλλαγές σε μετοχές εταιρειών της μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης με αρκετές να "μοχλεύονται" με σχετική ευκολία. Ενδειξη, πως για αρκετές μετοχές το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης του "φαινομένου του Ιανουαρίου" παραμένει εφικτό.

Η αντίδραση της Alapis θα έλεγε κάποιος, πως έβαλε μπροστά ένα μέρος μετοχών αυτής της κατηγορίας δίνοντας ώθηση σε επιμέρους τίτλους και κατηγορίες εισηγμένων. Στα 0,75 ευρώ η Cyclon, στα 1,26 ευρώ η Ιντρακόμ, στα 0,68 ευρώ η Ελφίκο και ακόμη ορισμένες που σε αυτή την συγκυρία θα μπορούσαν να θεωρηθούν "σηματωροί" σε επιμέρους κατηγορίες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v