Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχασε το "Santa Claus party" η Σοφοκλέους

Στο δικό τους Santa Claus party συμμετείχαν τα ξένα χρηματιστήρια ωστόσο το Χρηματιστήριο της Αθήνας έμεινε... στο περιθώριο με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται χαμηλότερα των 2.200 μονάδων.

Για συνεδρίαση "καλλωπισμού" αποτιμήσεων έκανε λόγο στο χθεσινό σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος και πράγματι το window dressing (πλην των τραπεζών) ήταν το μόνο που θύμιζε εορταστική περίοδο.
 
Τις μέρες όπου τα ξένα χρηματιστήρια συμμετείχαν στο δικό τους Santa Claus party το Χ.Α. έμενε στο περιθώριο με τους βασικούς δείκτες να διαμορφώνονται ο μεν Γενικός χαμηλότερα των 2.200 μονάδων, ο δε FTSE-20 στις 1.122 μονάδες (τουλάχιστον δεν χάθηκαν οι 1.120 μονάδες).

Και εάν δεν ανακοινώνονταν χθες η εξαγορά του 31,3% της Proton Bank από τον κ. Λαυρεντιάδη, εάν δεν γινόταν το δεύτερο συνεχόμενο 18άρι στην Χ.Κ. Τεγόπουλος και λίγο πιο πριν το πακέτο του Πήγασου ή του Νεώριου Συμμετοχών, ελάχιστοι θα ασχολούνταν με το Χρηματιστήριο Αθηνών.
 
Όπως επίσης με τον ορισμό διοίκησης στον ΟΠΑΠ, όπου η επιλογή τελικά δύο ονομάτων (αντί της αρχικής σκέψης για ένα) φαίνεται να αμβλύνει τη χαμηλών τόνων αντιπαράθεση που είχε εκδηλωθεί μεταξύ των δύο συναρμόδιων υπουργών.

Το γεγονός όμως πως η χθεσινή συνεδρίαση στάθηκε φιλική με μετοχές εταιριών χαμηλότερης - μεσαίας αποτίμησης αποτελεί -έστω και την ύστατη στιγμή- ενθαρρυντική ένδειξη πως ορισμένοι επιχειρηματικοί, επενδυτικοί κύκλοι μπορούν να διαδραματίσουν ενεργότερο ρόλο στην αγορά.

Είναι ενδεικτικό πως για 26 μετοχές η απόδοση ξεπέρασε το 5% και μάλιστα στην περίπτωση των εταιριών Aspis Bank, Dionic, Νηρέας, Forthnet, Alco, Lamda Development, Τηλέτυπος, Μινωικές, Μηχανική (πρν), Profile, Νεώριο Συμμετοχών κ.ά. αφορούσε σε τίτλους μιας κατηγορίας που χρήζει περισσότερης προσοχής

Το αρνητικό ήταν πως για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δεν επιτεύχθηκε τελικά η συντήρηση της τιμής πάνω από τα 18 ευρώ, αν και οι χαμηλές τιμές έχουν διαμορφωθεί αρκετά πιο κάτω, με αποτέλεσμα να υπάρχει σχετική ασφάλεια εν όψει της αρχής του νέου έτους. Ωστόσο, στοχεύοντας στις πρώτες 2 - 3 εβδομάδες του Ιανουαρίου, επιμένουμε να παρακολουθούμε τις κινήσεις συγκεκριμένων επενδυτικών, επιχειρηματικών κύκλων, οι οποίοι φαίνεται να… ποντάρουν στην αρχή του 2010.

Εκτίμηση που μπορεί να ευσταθεί εάν υποθέσουμε πως τα χρηματιστήρια λειτουργούν ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί και αργά ή γρήγορα σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό θα λειτουργήσει και το ελληνικό. Έστω οι τράπεζες και οι κλάδοι αιχμής, που με βάση την ετήσια απόδοσή τους φαίνεται πως θα έχουν τον πρώτο λόγο και την επόμενη χρονιά. Πρώτες ύλες, διύλιση - πετρέλαιο, ποτά - τρόφιμα, κοινή ωφέλεια και υγεία ξεχώρισαν φέτος και πολλές από τις μετοχές των εταιριών που πρωταγωνιστούν στους κλάδους μαζεύονται συστηματικά από ισχυρά χέρια.

Εύλογα, η σημερινή συνεδρίαση θα έχει ενδιαφέρον, μετά και τις τελευταίες χθεσινές εξελίξεις, για μετοχές που βρίσκονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Στο 1,96 ευρώ η μετοχή της Proton Bank στο 0,51 ευρώ της Alapis, στο 0,70 ευρώ της Τεγόπουλος με αυξημένες συναλλαγές. Και με διάθεση ένα μέρος του ταμπλό που κινήθηκε χθες να έχει και σήμερα καλή παρουσία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v