Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για τις 2.320 μονάδες

Παραμένει προς αποσαφήνιση η τάση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να πρέπει να κερδίσει τη μάχη με τις 2.320 μονάδες. Κλειδί τα 20,5 ευρώ για την Εθνική και ρυθμιστής η…αρρυθμία που παρατηρείται- και ελέω ΦΠΑ- στην αγορά.

Φυσιολογική η χθεσινή κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων με…αστερίσκους ως προς την έκταση της διόρθωσης, την διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη οριακά στον πυθμένα ημέρας και το «κλείσιμο» του χαμηλότερα της τεχνικής τιμής των 2.320 μονάδων.

Δεν έκανε το 4 Χ 4 χθες το ΧΑ, όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ωστόσο το ανοδικό σερί για τον Dow Jones, οι εκτιμήσεις ξένων οίκων (λ.χ της Morgan Stanley) δεν δίνουν σήμα άμεσης μεταβολής της τάσης και εξόδου μας από την αγορά.

Θα πρέπει όμως σήμερα-αύριο να αποσαφηνισθούν ορισμένα τεχνικής φύσεως χαρακτηριστικά για τραπεζικές μετοχές (πολλά εξαρτώνται από τις τελικές αποφάσεις στην διελκυστίνδα οικονομικού επιτελείου- ΕΕΤ) αλλά και τίτλων-σηματωρών αυτής της περιόδου.

Ζητούμενο για την αγορά είναι βέβαια η αποσαφήνιση των δικών της προθέσεων και εν πάσει περιπρώσει η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Όταν, όπως αναφέρει λεπτομερώς η Ελενα Λάσκαρη, δημιουργείται ακόμη ένα (επικοινωνιακό, ουσιαστικό κ.λ.π) αλαλούμ για τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% , δεν μπορούμε να έχουμε μόνο απαιτήσεις από τη…μαρκέτα.

Στις τράπεζες η βραχυπρόθεσμη τάση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συντήρησης της αντίδρασης, με ζητούμενη την εκ νέου υπέρβαση των 2.980 μονάδων (μέσα στις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις). Σε αυτή την περίπτωση η Εθνική Τράπεζα διαδραματίζει και πάλι σημαντικό ρόλο αν και μας προβλημάτισε η αδυναμία να κρατήσει τα 20 ευρώ.

Να θυμηθούμε πως η μετοχή διαμορφώθηκε στα 20,12 ευρώ στις 8/11 και αρκετά πιο πίσω στις 7/12/09 στα 20,21 ευρώ.

Προφανώς η ευρύτερη περιοχή από τα 16,8-16,9 έως τις παρυφές των 20,9 ευρώ θεωρείται ζώνη "ζύμωσης", αναδιάταξης θέσεων και εύρος που θα πρέπει είτε προς υψηλότερα επίπεδα είτε προς χαμηλότερα να ξεκαθαρίσει σε αυτή την φάση της αγοράς. Πρόκειται για την περίοδο, που ξεκινά από τις 7-8 Δεκεμβρίου και φθάνει μέχρι εχθές και εξελίσσεται.

Ανάλογα διαμορφώνεται η εικόνα για την πλειονότητα τραπεζικών μετοχών του FTSE 20.

Πάντως σε αυτή την φάση του ΧΑ (από αρχές Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα) θα περιμέναμε περισσότερα από κλάδους και επιμέρους μεγάλες εταιρείες και επιχειρηματικούς ομίλους να έχουν κάνει την διαφορά.

Είναι ενδεικτικό πως σε διάστημα μηνός (από 11/12) μέχρι τώρα λίγες είναι οι περιπτώσεις μετοχών του FTSE 20 ή και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που έχουν βγει μπροστά.

Η Μετκα (με απόδοση 19,5%) είναι η πρώτη από αυτή την κατηγορία, ακολουθεί η Τράπεζα Κύπρου (με 18,2%) και ακολουθεί με 15,9% η Εθνική Τράπεζα. Απεναντίας η μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση έχει φθάσει μέχρι και το 100% στην ακραία περίπτωση της Ελφίκο (αλήθεια η μετοχή θα "τρέχει" χωρίς να υπάρχουν νεότερα για την όποια κατάληξη των επαφών, που επιβεβαίωσε η διοίκηση της εισηγμένης) ή της Χ.Κ Τεγόπουλος ( με 89% και λίγο ως πολύ γνωστές τις μετοχικού και άλλου χαρακτήρα εξελίξεις), της Λανακάμ με 73,2%, του Παίρη με 57,4% αλλά και άλλων όπως CPI, Διας Ιχθυοκαλλιέργειες κ.α. από την ίδια ομάδα δυναμικότητας.

Κατά συνέπεια η σημερινή συνεδρίαση (αλλά και αυτές, που ακολουθούν άμεσα) θα δείξουν κατά πόσον η αγορά μπορεί να κινηθεί πειστικά υψηλότερα των 2.320 μονάδων, εάν οι 2.280 μονάδες μπορεί να θεωρηθούν βάση στήριξης και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι εφικτή η κίνηση πάνω από τις 2.400 προς τον στόχο των 2.480 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v