Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια αντίδρασης με ΤΤ, ΟΠΑΠ, 3Ε

Εκπληξη Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με απόδοση έως 9,4% που περνά αύρα "μόχλευσης" και στον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο. Από κοντά και μετοχές εταιρειών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Κέρδη 3,4% για τον ΟΠΑΠ.

Αν μη τι άλλο γίνεται μία προσπάθεια να αποφευχθούν, άμεσα, τα χειρότερα.

Η έκταση της τελευταίας διόρθωσης, ο "εγκλωβισμός" αρκετών βραχυπρόθεσμων παικτών σε υψηλότερες τιμές δικαιολογεί το εγχείρημα ανάσχεσης- αντίδρασης βασικών δεικτών, μετοχών εν μέσω γενικευμένης αβεβαιότητας και ρευστότητας.

Μέχρι τις 2.193 μονάδες αντέδρασε αρχικά η αγορά, καθώς οι τράπεζες κινήθηκαν προς τις 2.630 ωθώντας και τον Ftse20 στα επίπεδα των 1.121 μονάδων.

Ωστόσο από την αρχή της συνεδρίασης διάχυτη είναι η αίσθηση επιφυλακτικότητας και οι πολύ προσεκτικές κινήσεις παικτών.

Ακόμη και εκείνων, που από νωρίς τοποθετήθηκαν στη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Με απόδοση έως 9,4% στα 4,53 ευρώ η μετοχή του ΤΤ "προσφέρεται" και για βραχυπρόθεσμους παίκτες, δίνει ανάσες σε αρκετά επενδυτικά σχήματα και βεβαίως χρωματίζει τον κλάδο.

Είναι ενδεικτικό, πως η αξία συναλλαγών στη μετοχή του ΤΤ έπονταν της Εθνικής, Alpha Bank και Jumbo, κάτι που δεδομένης της συναλλακτικότητας της εν λόγω μετοχής αλλά και του μέχρι τώρα ποσοστού μεταβολής, θεωρείται… πρωτοφανές για το Ταχυδρομικό. Είναι επίσης ενδεικτικό, πως ανοδικά επηρεάζεται και η μετοχή της Αγροτικής, που με αντίδραση 3,8% φτάνει τα 1,90 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές σε δύο μετοχές, που από διορατικούς παίκτες αντιμετωπίζονται ως… δίδυμο και που σε αυτή την δυσχερή φάση της αγοράς αν μη τι άλλο προσφέρουν ευκαιρία αποκόμισης υπεραξιών.

Σε ένα "πληγωμένο" χρηματιστήριο, σε μία λοιδωρούμενη αγορά, όπου τον πρώτο λόγο έχουν κυρίως επιφυλακτικοί και νευρικοί παίκτες η "περίπτωση του ΤΤ" μόνο σαν δώρο-joker θα μπορούσε να εκληφθεί.

Αντιδρά όμως και ο ΟΠΑΠ, καθώς μεταξύ άλλων λόγων αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως το οικονομικό επιτελείο… σύρεται από τους ξένους σε μετοχοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, δουλειές εν γένει από τις οποίες φυσικά και θα αποκομίσουν τα περισσότερα έσοδα. Εκτίμηση που εάν ευσταθεί δικαιολογεί το ενδιαφέρον ορισμένων για μετοχές οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σταθερά κάτω από τα 18 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, εξακολουθεί νας μας προβληματίζει με την διαγραμματική απεικόνιση της, ενώ στα 7,70 ευρώ κυμαίνεται η Jumbo (με αυξημένες συναλλαγές και προσυμφωνημένες πράξεις).

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 3 προς 1 με 60 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά. Γνώριμο το σκηνικό των τελευταίων ημερών με την Ελφίκο να γράφει ακόμη ένα limit up (χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμη νεότερα ή επίσημες ανακοινώσεις μία εβδομάδα και πλέον μετά το πρώτο "κλείδωμα") ενώ και η Λανακάμ συνεχίζει ανοδικά στα 1,85 ευρώ.

Στα 1,21 ευρώ η μετοχή της εβζ, στα 1,64 ευρώ της Τράπεζας Αττικής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v