ΧΑ: Στηρίξεις ή αντιστάσεις τα χθεσινά χαμηλά…

Σε…σκούρο γκρίζο περιβάλλον το ΧΑ καλείται να δείξει εάν μπορεί να αντιδράσει με στηρίξεις τα χθεσινά χαμηλά των Γενικού Δείκτη και FTSE 20. Απαραίτητη η «άμυνα» της Εθνικής και η ανταπόκριση άλλων ισχυρών παικτών.

Ολο και πυκνώνουν τα…σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη, χοντραίνει το παιχνίδι στις αγορές.

Με διόρθωση εχθές βράδυ στην Wall, με χαμηλότερες τιμές στην Ασία αλλά λίγο υψηλότερες στο άνοιγμα για τον DAX στην Φραγκφούρτη.

Σε αυτή την συγκυρία η «ελληνική παράμετρος» έχει φύγει λίγο από την πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, καθώς «φουσκώνουν» άλλα μέτωπα. Στο 1,23$ νωρίτερα το ευρώ με το Βερολίνο να επιδιώκει να επιβάλλει «σιδηρά πειθαρχία» στην ΕΕ με φήμες για παρέμβαση της ΕΚΤ.

Έξοχα στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες έδωσαν εχθές μία ενδοσυνεδριακή αντίδραση, έστω από τα χαμηλά τους, με τον Γενικό να γυρνά προς τις 1.636 μονάδες, τον FTSE 20 προς τις 794 και την Εθνική Τράπεζα να «σώνει» την παρτίδα πέριξ των 10 ευρώ.

Το ενδιαφέρον της χθεσινής συνεδρίασης είναι, όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, η υψηλή μεταβλητότητα βασικών δεικτών, μετοχών που φέρνει αρκετούς βραχυπρόθεσμους παίκτες μπροστά στο δίλημμα να «μπει κανείς ή να μην μπει» στην περίπτωση που τα χθεσινά χαμηλά αποδειχθούν ικανά σημεία στήριξης για έναν βραχύβιο κύκλο της αγοράς.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν, εδώ και μέρες, σημείο αναφοράς την ευρύτερη περιοχή πέριξ των 780 μονάδων για τον 20άρη ικανή- υπό προϋποθέσεις- να δώσει μία αντίδραση.

Μέχρι που θα εξαρτηθεί κατ΄ αρχήν από το κλίμα, που επικρατεί διεθνώς αλλά και τις αντοχές των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Από τεχνικής πλευράς η κλίση των δεικτών είναι εδώ και καιρό ξεκάθαρη… επαναπροσέγγιση των χαμηλών τις 6-9 Μαρτίου του 2009. Όμως το ερώτημα, που εύλογα μας απασχολεί είναι κατά πόσον αυτή η αναπόφευκτη κίνηση θα συνεχισθεί άμεσα ή μπορεί να «κρύβει» ενδιάμεσα μία αντίδραση ικανή να βγάλει αρκετούς από εμάς σε ψηλότερες τιμές.

Ανοιχτό δείχνει το παιχνίδι, καθώς η χθεσινή διακύμανση του FTSE 20 αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που για να υλοποιηθεί όμως χρειάζεται:

- Κλίμα και ανάλογη τάση στα ξένα χρηματιστήρια, που και αυτά έχουν εισέλθει σε καθοδικό κύκλο,

- Ενεργότερη συμμετοχή παικτών, καθώς οι συναλλαγές τις τελευταίες ημέρες δεν ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ θεωρούνται δηλαδή λίγες για μία προσπάθεια αντίδρασης π ρ ο ς τις 860-900 μονάδες για τον 20άρη,

- Αμεση συμμετοχή δυνάμεων που κινούνται στον τραπεζικό κλάδο και μετοχές αυξημένης βαρύτητας, κάτι που προϋποθέτει την ανταπόκριση λ.χ. της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ αλλά και των CCH, Μυτιληναίου, Motor Oil και όσων άλλων δυνάμεων μπορέσουν να ακολουθήσουν,

- Για τον ΟΤΕ δεν το συζητάμε, κατά την ταπεινή εκτίμηση μας για τα όσα συμβαίνουν στον Οργανισμό θα έπρεπε να έχει παρέμβει εδώ και καιρό η Πολιτεία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς…

Στην περίπτωση, που υπάρξει έξωθεν βοήθεια σήμερα τότε το τρέχον διήμερο 20-21/5 μπορεί να έχει ενδιαφέρον. Ικανή και αναγκαία συνθήκη η προσπάθεια προσέγγισης οπωσδήποτε των 800 μονάδων για τον 20άρη και στην καλύτερη περίπτωση μέχρι αύριο υπέρβαση των 805 μονάδων με την Εθνική να αντιδρά και να ξεπερνά τα 10,8-11,0 ευρώ. Ειδάλλως….πάμε για την «συνάντηση» των χαμηλών τιμών του Μαρτίου ΄09.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v