H Moody΄s “junk”, το ΧΑ παρά λίγο “jump”

Μπορεί οι αγοραστές να μην κατάφεραν το 6Χ6, όμως κέρδισαν τις εντυπώσεις υποστηριζόμενοι και από την ψύχραιμη εικόνα που έδειξαν οι ευρωαγορές. Κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες. Υπεραπόδοση για Mid 40.

Μπορεί οι αγοραστές να μην μπόρεσαν να κάνουν το 6Χ6, όμως αν μη τι άλλο κέρδισαν τις εντυπώσεις “υποστηριζόμενοι” και από την ψύχραιμη εικόνα που επέδειξαν οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Μάλιστα δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης ήταν κατά πολύ καλύτερη από τις αμέσως προηγούμενες ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς η εύθραυστη ψυχολογία της Αγοράς άντεξε σε μπαράζ αρνητικών ειδήσεων, που η κάθε μία από αυτές μέχρι πρότινος θα μπορούσε να είχε επιφέρει μίνι κατάρρευση των αποτιμήσεων.

Και αν υπήρχαν και οι σχετικές “βοήθειες” από τις δημοπρασίες (ο Δείκτης ελάχιστα πριν το τέλος είχε ξαναβρεί το θετικό πρόσημο), το Χ.Α. θα συμπλήρωσε την έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, τουλάχιστον όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη.

Η λίγο μεγαλύτερη κινητικότητα που παρατηρήθηκε σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, επέτρεψε την σχετική υπεροπλία των τίτλων με θετικό πρόσημο, αλλά και την καλύτερη τελική εικόνα για FTSES (-0,09%) και FTSEM (+1,02%), έναντι του FTSE (-1,05%) και του Τραπεζικού δείκτη (-1,7%).

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, με θετικό τελικό πρόσημο διασώθηκε μόνο η μετοχή της Κύπρου και αμετάβλητες αυτές των MPB, MIG.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 2% οι Αγροτική, Εθνική και Alpha Bank και αξιοσημείωτες απώλειες για Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank.

Από τον υπόλοιπο 20αρη, οι μεγαλύτερες απώλειες για Coca-Cola (-2,26%), Τιτάνα (-2,89%) και Μυτιληναίο (-1,85%), ενώ με αρνητική ημερήσια μεταβολή έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και Ελ. Πετρέλαια.

Αντίθετα θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο και ΔΕΗ και τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη για Jumbo (+3%), Motor Oil (+1,85%) και ΟΤΕ (+2,56%).

Ο Γενικός Δείκτης, όπως αναμενόταν, ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 1507,09 μονάδες (10.35), όμως μετά τις 11.22 γύρισε σε θετικό πρόσημο φθάνοντας μέχρι τις 1557,36 (12.58). Μετά τις 14.40 επιστροφή στο “κόκκινο” και εκ νέου θετικό πρόσημο στις 16.53. Όμως οι τελικές δημοπρασίες είχαν “διαφορετική άποψη” και έτσι ο Δείκτης έκλεισε στις 1530,04 μονάδες με απώλειες 0,69%, ενώ ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα φθάνοντας τα 111 εκατ. από τα οποία τα 2 αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές έναντι 84 πτωτικών και 30 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 6 έως 15%.

Όλα ξεκίνησαν από χθες και λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης όταν η Credit Suisse υποβάθμισε τα κέρδη ανά μετοχή των Ελληνικών Τραπεζών το 2011, σε ποσοστό 16% σε μέσα επίπεδα, θεωρώντας πιθανή μία επιταχυνόμενη τάση μείωσης των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων, αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αρνητική πιστωτική και καταθετική επέκταση, ενώ υποβάθμισε την τιμή – στόχο για την Εθνική στα 10,9 ευρώ από 11,5 ευρώ προηγούμενως, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση “neutral”.

Αργά το απόγευμα ήλθε ο “πέλεκυς” από την Moody΄ς που υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά τέσσερις βαθμίδες στο Ba1 από Α3 και σε κλίμακα “junk”, για να ακολουθήσει σήμερα η Citigroup που αποψίλωσε περαιτέρω τις τιμές – στόχους για Ελληνικές και Κυπριακές Τράπεζες.

Εννοείται ότι στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις ιδιαίτερο προβληματισμό και σημαντική περαιτέρω υποχώρηση των απότιμήσεων, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, θα έφερνε και η εντυπωσιακή υποχώρηση που σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία τον Μάιο, καθώς διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 28,7 μονάδων. Ο δείκτης βρισκόταν στις 45,8 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει το πολύ έως το επίπεδο των 42 μονάδων.

Η Σοφοκλέους απέκτησε ξαφνικά “ανοσία” στις αρνητικές ειδήσεις, οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις έχουν προεξοφλήσει τα περισσότερα αρνητικά σενάρια, ή οι προσδοκίες - θετική προσμονή για τις συμφωνίες και τις επιχειρηματικές ανακοινώσεις που αναμένεται να υπάρξουν με την Κυβέρνηση της Κίνας, έπαιξαν ρόλο “κυματοθραύστη” σε όσους επέδειξαν διαθέσεις να πιέσουν τις τιμές ακόμα χαμηλότερα;

Σε αυτά τα ερωτήματα θα κληθούν να απαντήσουν οι πρώτες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας, όταν η Αγορά θα έχει απαλλαγεί και από το “άγχος” του “triple witching”.

Επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση θεωρείται αυτή της 28ης τρέχοντος, όταν και αίρεται η απαγόρευση του “short selling”.

Αφήστε λίγες μονάδες ανόδου στους βιαστικούς” τονίζουν οι παραμένοντες επιδεικτικά εκτός Αγοράς και δείχνουν και αυτοί να έχουν επιχειρήματα.

Υποστηρίζουν ότι με τους δύο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης να έχουν υποβαθμίσει την Ελλάδα σε “junk” (μόνο η Fitch διατηρεί την αξιολόγηση ΒΒΒ-), η Χώρα θα πρέπει να ξεχάσει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, την πιθανότητα να ξαναβγεί στις Αγορές επιδιώκοντας εκ νέου τον δανεισμό της, ενώ οι πρόσφατες υποβαθμίσεις δεν αποκλείεται να “αναγκάσουν” και άλλους διεθνείς οίκους (μετά την Citigroup) να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση των τιμών – στόχων για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Επίσης η απαισιόδοξη σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι ο χορός των υποβαθμίσεων, τώρα μόλις άρχισε και σίγουρα θα επεκταθεί και μάλιστα με εντονότερους ρυθμούς και σε άλλες Χώρες με υψηλό δανεισμό, κάτι που θα συνεχίσει να δημιουργεί αναταράξεις στις Αγορές ομολόγων και κατ΄ επέκταση και στις Αγορές μετοχών.

Το μίνι ράλι “ανακούφισης” μπορεί έστω και με μικρά διαλείμματα να συνεχιστεί, υποστηρίζουν οι λίγοι εναπομείναντες αισιόδοξοι, αποκαθιστώντας εν μέρει την πτωτική στρέβλωση που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Η άκρατη πτωτική κερδοσκοπία, ο φόβος τοποθετήσεων και η μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου είχαν φτάσει στο ζενίθ, με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να κινούνται σε ιδιαίτερα υπερπουλημένα επίπεδα.

Ασφαλώς και είναι εξαιρετικά νωρίς για να μιλάμε για οριστική αντιστροφή της τάσης, όμως αν μη τι άλλο η Αγορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις επιδεικνύει διαφορετικό πρόσωπο. Ζητούμενο, πλέον, αποτελεί η αύξηση του όγκου συναλλαγών έτσι ώστε η ανάκαμψη να γίνει πιο πειστική.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όταν σε ένα χαρτοφυλάκιο καταγράφονται κέρδη είναι προτιμότερο ο επενδυτής να τα εισπράττει, παρά να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο εγκλωβισμού, συστήνουν οι συντηρητικοί επαγγελματίες του χώρου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Εμφανής η προσπάθεια καλύτερου συντονισμού του Χ.Α. με τις διεθνείς Αγορές, επισημαίνει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, αξιοσημείωτο στοιχείο μπορεί να χαρακτηριστεί ο διαφαινόμενος συντονισμός των τάσεων του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. με τους δείκτες των ξένων Αγορών, κάτι που αν συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα θα σημαίνει ότι στα σημερινά επίπεδα τιμών οι ξένοι αναλυτές έχουν απορροφήσει τον ειδικό συντελεστή κινδύνου της Χώρας.

Κανείς πλέον δεν αναφέρεται στην χρεοκοπία της Χώρας, αλλά μόνον στην ανάγκη μιας πιθανής αναδιάρθρωσης του χρέους. Μόνον μετά από τουλάχιστον 12 μήνες εφαρμογής θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε αν το πρόγραμμα εφαρμόζεται ή παρεκκλίνει από την σωστή πορεία. Ας μην είμαστε τόσο βιαστικοί…

Τα δημοσιεύματα που ασχολούνται με το θέμα της Ελλάδας προέρχονται κυρίως από δύο πηγές. Η μία είναι οι πολιτικοί παράγοντες -Έλληνες και Ευρωπαίοι- που κατά πολύ μεγάλο ποσοστό αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει πάρει και εξακολουθεί να παίρνει τα σωστά μέτρα και στο τέλος θα τα καταφέρει και η άλλη είναι οι αναλυτές-οικονομολόγοι, κυρίως Αγγλοσάξονες, που είναι αντίθετοι και επιμένουν ότι η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους είναι θέμα χρόνου.

Δεδομένο είναι ότι σε θέματα δημοσίων οικονομικών, οι πολιτικοί έχουν τον τελευταίο λόγο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση της Ευρωζώνης του Απριλίου να στηρίξει την Ελληνική οικονομία με 110 δισ. ευρώ και να συνυπογράψει το τριετές μνημόνιο. Αν δεν είχε γίνει αυτό, πολύ πιθανόν η Χώρα να ήταν ήδη σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Κατά την άποψη του κ. Σωτηρόπουλου, ακόμα και στα “δύσκολα” της σημερινής συνεδρίασης, η Αγορά έδινε εικόνα διόρθωσης και όχι εικόνα κατάρρευσης.

Τεχνικά και αν ο Δείκτης δώσει κλεισίματα υψηλότερα του απλού ΚΜΟ των 30 ημερών (1589 μονάδες), δημιουργούνται κάποιες πρώτες προϋποθέσεις αναστροφής της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης.

Την τεχνική εικόνα του τίτλους της Εθνικής Τράπεζας προσπαθεί να “αποκρυπτογραφήσει” ο Απόστολος Μάνθος.

Το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Η ανοδική διάσπαση της καθοδικής γραμμής, στο ημερήσιο διάγραμμα, την περασμένη Παρασκευή, επέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση έντονη ανοδική αντίδραση της τάξεως του 5,67% κλείνοντας στα 10,25 ευρώ. Το σενάριο μάλιστα αυτό το είχαμε περιγράψει διεξοδικά στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση (08/06), όπου και είχαμε αναφέρει ότι πιθανή ανοδική διάσπαση της καθοδικής γραμμής θα ωθούσε τη τιμή της μετοχής προς το κέντρο του μεσοπρόθεσμου καναλιού, στη ζώνη δηλαδή των 9,9 με 10,28 ευρώ.

Το μόνο, αλλά σημαντικό για τη μετέπειτα πορεία, μελανό σημείο στην άνοδο αυτή είναι ο όγκος των συναλλαγών, καθώς όπως φαίνεται και στο chart τιμών παρέμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αρνούμενος έτσι να επιβεβαιώσει με ασφάλεια τη διάσπαση. Εάν μάλιστα στην επόμενη συνεδρίαση η τιμή της Εθνικής Τράπεζας επανέλθει κάτω από τα 9,55 ευρώ με μεγαλύτερο όγκο από εκείνο της χθεσινής ημέρας τότε θα πρέπει να αναμένουμε βίαιη καθοδική εκτόνωση “απογοήτευσης”. Προσοχή όμως γιατί είναι πολύ πιθανό η κίνηση αυτή να δώσει τη “σπίθα” για τη δημιουργία ενός πολύ ισχυρού πυθμένα βάσης.

Ευκαιρία αγορών αποτέλεσε το αρνητικό ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, κατά την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί ότι η υποβάθμιση Moody’s είναι πλήρως προεξοφλημένη και εντός των τιμών σε όλες τις σειρές ομολόγων και δεν θα έχει την επίδραση που υπό άλλες συνθήκες θα δημιουργούσε στις μετοχικές αξίες.

Τεχνικά η διάσπαση των 1500 μονάδων δίνει πολλά “καύσιμα” για επέκταση της κίνησης προς την επόμενη ζώνη τιμών που ορίζεται από την χρονοσειρά των 30 ημερών (1.580 – 1.600 μονάδες).

Οι επιλογές μας παραμένουν από το χώρο της υψηλής κεφαλαιοποίησης με έμφαση σε Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΔΕΗ και Jumbo, τονίζει ο αναλυτής της Πήγασος.


Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σχετικής υποχώρησης, όπου η μεταβλητότητα και τα γυρίσματα θέσεων διατήρησαν τις συναλλαγές σε υψηλά επίπεδα.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης, τα συμβόλαια του 20αρη αύξησαν τις υπερτιμήσεις 0,48%.

Λίγες μετακυλίσεις “short” θέσεων από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 27306, τιμή εκκαθάρισης 733,73) κινήθηκαν μεταξύ 717 και 741 μονάδων.

Μειώθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (15000 Κύπρου, 9000 Αγροτική, 13000 Ελ. Πετρέλαια, 15000 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6802), Alpha Bank (5326), Πειραιώς (965), Eurobank (2324), ΟΤΕ (6513), Κύπρου (1406), MIG (4590), ΔΕΗ (318), Μυτιληναίος (435), ΟΠΑΠ (550), Ταχ. Ταμιευτήριο (618), Ελλάκτωρ (8270), Ιντρακόμ (2845), Αγροτική (533), Intralot (1217), Ελ. Πετρέλαια (129), Coca-Cola (179), MPB (3390), Σιδενόρ (141), ΓΕΚ (3150), ΕΧΑΕ (146).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 15/6, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Εποίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (13667346 τεμ.), Eurobank (7291073 τεμ.), Alpha Bank (4552876 τεμ.), Πειραιώς (6825757 τεμ.), Κύπρου (5197278 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 21958 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Ιουνίου, που δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις, εν όψει triple witching, στις 18/6.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v