ΧΑ: Μια… ανάσα από τις αντιστάσεις

Λίγο χαμηλότερα ανθεκτικών αντιστάσεων (780 για τον FTSE 20 και των 9,80 ευρώ για την Εθνική) το ΧΑ χρειάζεται την έξωθεν βοήθεια και βεβαίως την επιβεβαίωση ορισμένων ενθαρρυντικών ενδείξεων από το εσωτερικό.

Μετά το ανοδικό…4 Χ 4 βασικοί δείκτες και μετοχές βρίσκονται λίγο πριν την κρίσιμη «συνάντηση» με ανθεκτικές αντιστάσεις. Στις 1.484 ο Γενικός Δείκτης, στις 710,5 ο FTSE 20, με απόδοση 7,5% στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις και στα 9,70 ευρώ.

Εμφανής η τάση, που βραχυπρόθεσμα «βλέπει» σε υπέρβαση των 780 μονάδων για τον 20άρη, των 9,80 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και ανάλογων στόχων για επίσης βασικούς δείκτες, μετοχές.

Από τεχνικής πλευράς ζητούμενη είναι κατ΄ αρχήν η… επιβεβαίωση των στηρίξεων, ενώ και η Εμπορική χρηματιστηριακή σε ανάλυση της προσεγγίζει τα πιθανά σενάρια.

Η πορεία των ξένων αγορών και η κινητικότητα στο εσωτερικό μέτωπο, θα αποτελέσουν τους καταλύτες (ή τα…βαρίδια) για μία κίνηση, που συγχρονισμένα εκτυλίσσεται, διεθνώς.

Υψηλότερα οι DJIA και ο S&P 500 στην Wall την Παρασκευή, σε ανοδική αντίδραση (έως 1,1%) παραπέμπουν τα Συμβόλαια του DAX στην Φρανκφούρτη.

Κατά αρχήν ενθαρρυντική η ένδειξη από τις ευρωπαϊκές αγορές τη στιγμή που και στο εσωτερικό μέτωπο παρατηρείται κινητικότητα σε πολλούς κλάδους και έντονο παρασκήνιο σε επιμέρους τομείς.

Ενδιαφέρουσα η σημερινή γ.σ του ΟΠΑΠ, όπου δεν αποκλείεται να προκύψει…joker, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό πως στα ενδότερα του Οργανισμού αλλά και στις σχέσεις με μέλη του υπουργικού συμβουλίου υπάρχει έντονο παρασκήνιο. Θα δείξει, με τη μετοχή του Οργανισμού στα 12,24 ευρώ με ένα ταχύτατο 4 Χ 4 από τα χαμηλά των 10,60 ευρώ με τη συνδρομή και ξένων αλλά και ορισμένων εγχώριων σχημάτων που ποντάρουν σε εξελίξεις.

Αμεσα θα φανεί εάν έχουν εκτιμήσει σωστά ή λαθεμένα την κατάσταση.

Ακρως ενδιαφέρουσα όμως για εύλογες αιτίες και αφορμές η μεθαυριανή γ.σ του ΟΤΕ, όπου το παρασκήνιο….βράζει μετά μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Μάρω Τσαντήλα στο άρθρο της…η γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού, η οποία είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τετάρτης, θεωρείται σηματωρός για σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν την εταιρεία, τους μετόχους και βέβαια την αγορά. Βέβαιη θεωρείται η αλλαγή διοίκησης της εταιρείας, όπως έχει προαναγγείλει ήδη η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Παπακωνσταντίνου.

Το κλίμα για τον ισχυρό άνδρα του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη στην κυβέρνηση, που ήταν αρνητικό εδώ και καιρό, επιβαρύνεται περαιτέρω αφενός με την αιφνιδιαστική (;) απόφαση της διοίκησης για απόσυρση της μετοχής από το χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης αφετέρου με τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση Siemens.

Το ερώτημα είναι εάν και σε ποιο βαθμό η διάδοχη κατάσταση θα είναι επί τα ουσίας νέα ή συνέχεια της «φιλοσοφίας Π. Βουρλούμη».

Και επί τη ευκαιρία ίσως δοθεί η αφορμή να τεθούν ερωτήματα και για την απόσυρση της μετοχής (των δικαιωμάτων επί της μετοχής) από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Γιατί οι…οικονομικοί λόγοι, τους οποίους επικαλέστηκαν οι της διοικήσεως είναι για…ιθαγενείς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v