Ανοδική εκτίναξη για Εθνική και 20αρη

Στο "πράσινο" το σύνολο των μετοχών του FT 20, με αρωγό και το διεθνές κλίμα και τον τίτλο της ΕΤΕ να υπερβαίνει τα 10 €. Ράλι σχεδόν 9% για Ελλάκτωρ, κέρδη για τράπεζες. Ενδιαφέρουσες τεχνικές ενδείξεις.

Με την συνδρομή των ξένων και την ενεργότερη συμμετοχή των εγχώριων, ο FΤ20 περνά τις 720 (και όχι.. 780 μονάδες) και η Εθνική τα 10 ευρώ. Ενδιαφέρουσες τεχνικές ενδείξεις από μετοχές-σηματωρούς του ΧΑ.

Ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις από τη συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να "κοντράρονται" και να περνούν ανθεκτικές αντιστάσεις.

Με τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.511 μονάδες, τον FTSE 20 έως τις 725,75 και τις τράπεζες να συνεχίζουν (προς τις 1.505 μονάδες) με την Εθνική Τράπεζα να ξεπερνά το 10άρικο. Βέβαια θα πρέπει να επανορθώσω το…λάθος μου, που είχα κάνει στο αρχικό σχόλιο αναφορικά με την αντίσταση του 20άρη, που προφανώς δεν έχουμε θέσει στις 780 αλλά στις 720 μονάδες, περιοχή άλλωστε στην οποία αναφερόμαστε από τις συνεδριάσεις 10/6.

Καλύτερα θα πείτε, καθώς ο FTSE 20 πέρασε την εν λόγω περιοχή, προσώρας ενδοσυνεδριακά (ζητούμενη είναι η υπέρβαση με συναλλαγές και σε κλείσιμο). Επίσης ενθαρρυντική είναι η αντίδραση του ΓΔ πάνω από τις 1.500 μονάδες με…διάθεση και…αίσθηση πως το εγχείρημα, που ξεκίνησε από τα χαμηλά της Δευτέρας-Τρίτης μπορεί να έχει συνέχεια.

Ωστόσο στο σημείο αυτό θα πρέπει να επαναλάβουμε, υπενθυμίσουμε τις δύο κυρίαρχες τάσεις (μεταξύ των αναλυτών, παικτών) με την πρώτη να προσβλέπει σε άμεση συνέχιση της κίνησης χωρίς ενδιάμεση διόρθωση.

Η δεύτερη πόνταρε σε υποχώρηση του ΧΑ από τα επίπεδα των 1.500-1.520 μονάδων προς τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας και στη συνέχεια την εκκίνηση ενός σημαντικότερου ανοδικού κύκλου. Σε κάθε περίπτωση η βραχυπρόθεσμη κίνηση βρίσκει προετοιμασμένους και...ψυλιασμένους όσους είναι εντός παιδιάς με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στα 12,54 ευρώ ο ΟΠΑΠ ενώ αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η γ.σ. , και τους βραχυπρόθεσμους να ποντάρουν ανάλογα. Αντίδραση με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές που φτάνουν τα 1,8-1.9 εκατ. ευρώ, ενώ 4,2-4,3 εκατ. ευρώ είχαν γίνει στην Εθνική. Στα 4,03 ευρώ η Eurobank, στα 4,74 ευρώ η Alpha Bank με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, στα 3,46 η Κύπρου, στα 4,18 ευρώ ο Μυτιληναίος. Εως 3,5% χαμηλότερα στα 2,49 ευρώ η Ιντραλότ- κυρίως λόγω της αποκοπής μερίσματος 0,15/μτχ, στα 1,06 ευρώ η Marfin Investment Group, στα 12,40 ευρώ η ΔΕΗ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται στο 7 προς 1 με μόλις εννέα μετοχές να υποχωρούν και κατά τι περισσότερες από 70 να αντιδρούν υψηλότερα. Στα 3,26 ευρώ η Βιοχάλκο, στα 0,85 τα Σωληνουργεία Κορίνθου, στα 0,70 ευρώ η Χαλκόρ με τον όμιλο να παραπέμπει σε προσπάθεια σχηματισμού αναστροφής.

Αναφερόμαστε στην Βιοχάλκο και ενδεικτικά μερικές θυγατρικές της, καθώς πολλές φορές λειτουργεί σαν σηματωρός είτε της μίας είτε της άλλης τάσης. Και αυτή τη φορά οι θυγατρικές της δίνουν ενδιαφέρουσες τεχνικές ενδείξεις. Πριν από λίγο η μετοχή της Εθνικής "έπιανε" τα 10 ευρώ εμφανίζοντας κέρδη άνω του 3% από το προηγούμενο "κλείσιμο".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v