ΧΑ: Ζητούνται καταλύτες αναστροφής της διόρθωσης

Σε εμφανή πτωτική φορά το ΧΑ, οι ευρωπαϊκές αγορές αναζητούν καταλύτες πρόσκαιρης αναστροφής της διόρθωσης. Επίκειται άρση της απαγόρευσης short selling, προβληματίζουν τα Q2, αναμένεται ανακοίνωση συμβούλων του Δημοσίου.

Νέφη στις αγορές, μπουρίνι στο ΧΑ όπως σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος με τους βασικούς δείκτες, μετοχές σε ακόμη πιο προβληματική θέση.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.544,2 μονάδες επίπεδα τιμών που είχε να «δει» η αγορά από τα μέσα Ιουλίου και συγκεκριμένα από τις συνεδριάσεις της 12-14 του μήνα. Σε αυτή την περίοδο σημειώθηκε «τοπική κορυφή» στις 1.793,3 μονάδες στις 5/8 κίνηση που είχε… προκληθεί από τις τράπεζες και την φημολογία για τις επικείμενες εξελίξεις στον κλάδο.

Βέβαια τότε οι βασικοί δείκτες των κυριότερων αγορών (DJIA, S&P 500 και DAX) ήταν υψηλότερα και πάνω από σημαντικότατες περιοχές στήριξης. Κάτι, που κινδυνεύει να ακυρωθεί εάν ακολουθήσουν μία-τρεις πτωτικές συνεδριάσεις σε Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη. Διαφορά, που αναμφίβολα «μετρά» και στην προσπάθεια μόχλευσης στο ΧΑ και τις όποιες πιθανότητες θα μπορούσε να έχει μία αυτόνομη κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Αλλωστε σε αυτή την φάση διακυμάνσεις επιμέρους εισηγμένων σχετίζεται και με την εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων (ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, Φουρλής κ.α.) τις όποιες επιχειρηματικές ενέργειες αλλά και την στάση των ξένων. Είναι ίσως η πρώτη φορά εδώ και μήνες (εάν δεν μας απατά η μνήμη μας…) που οι ξένοι δεν εμφανίζονται με ενιαία στάση απέναντι στον τραπεζικό κλάδο, σε ομίλους όπως η Εθνική αλλά και ισχυρές εισηγμένες.

Η τελευταία… διάσταση εκτιμήσεων μεταξύ Citi, S&P Equity, Deutsche Bank ή Credit Suisse θεωρείται ενδεικτική των διαφορετικών θέσεων και… προσδοκιών που έχουν οι παίκτες από την ελληνική αγορά, το οικονομικό επιτελείο, τις δουλειές που προγραμματίζεται να δοθούν τις επόμενες εβδομάδες, μήνες.

Η εμφανώς πτωτική φορά των αγορών μπορεί να δίνει άνεση κινήσεων στους «πωλητές» ενόσω επίκειται και η άρση της απαγόρευσης του short selling από την Κεφαλαιαγορά ωστόσο καμία διαδρομή των δεικτών δεν είναι πάντα μονόπατη. Ακόμη και τώρα που για τον Γενικό Δείκτη προεξοφλείται η δοκιμασία των ευρύτερων περιοχών (γύρω από τις 1.500 και 1.400 μονάδες) θα ήταν επισφαλής η λήψη μόνο πωλητικών θέσεων.

Ακόμη και εάν για παράδειγμα η διαγραμματική απεικόνιση της Εθνικής Τράπεζας παραπέμπει σε τιμές χαμηλότερες του ελάχιστου των 8,8-8,9 ευρώ με σχεδόν βέβαιη την επαναφορά της αγοράς στα χαμηλά έτους δύσκολα θα μπορούσε να ποντάρει κάποιος άμεσα και μονόπλευρα σε αυτή την προοπτική.

Το πιθανότερο είναι, πως μέχρις ότου κυλήσει στη… μεγάλη κατηφόρα το ΧΑ, τα ξένα χρηματιστήρια θα δοθούν πολλές σύντομες αντιπαραθέσεις πωλητών-αγοραστών. Με την τάση να εξαρτάται την κάθε φορά από διάφορες παραμέτρους άλλες προεξοφλημένες και ενίοτε απρόσμενες

Παράμετρος, που έχει προεξοφληθεί από την αγορά είναι η ανακοίνωση των ονομάτων των τριών (ή μήπως τεσσάρων εν τέλει) συμβούλων αλλά και η… συμμόρφωση της ελληνικής πλευράς προς τις προτροπές της τρόικας για το πώς πρέπει να προχωρήσουν οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η πιθανή αντίδραση του γερμανικού χρηματιστηρίου στην διαφαινόμενη υπέρ ψήφιση του νομοσχεδίου για τα «τραπεζικά κέρδη». Απόφαση, που έχει ανοίξει μεγάλο γύρο συζητήσεων και ζυμώσεων στην ηπειρωτική Ευρώπη (Γερμανία-Γαλλία) αλλά και στο Λονδίνο.

Θα έχει ενδιαφέρον η όποια αντίδραση της Φρανκφούρτης στην τυπική επιβεβαίωση μίας απόφασης, που σε μεγάλο βαθμό έχει προεξοφληθεί τόσο στην υποχώρηση του DAX όσο των άλλων κύριων χρηματιστηριακών δεικτών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v