ΧΑ: Κρίσιμη η στήριξη των 1.580 μονάδων

Παρά τις αρνητικές ενδείξεις που όλο και πληθαίνουν διεθνώς (και) το ΧΑ φαίνεται να χρωστά μία ανοδική αντίδραση. Κλειδί οι τραπεζικές εξελίξεις και η προσπάθεια της κυβέρνησης να "κρατήσει ζωντανή" την αγορά.

Στη συνεδρίαση με τον… τρίτο χαμηλότερο τζίρο για το 2010 έμελλε να δοκιμασθεί η ανθεκτικότητα μίας πολύ σημαντικής στήριξης. Οι βασικοί δείκτες φαίνεται να βρήκαν "πατήματα" στις περιοχές ευρύτερα των 1.580 ο Γενικός και των 760 μονάδων ο FΤ 20.

Στον χαμηλό τζίρο αναφέρεται ο Θανάσης Σταυρόπουλος (τον οποίον και καλωσορίζουμε…) σε μία περίοδο που ακόμη και οι επιχειρηματικές συμφωνίες δεν αρκούν για να ανασχεθεί η διορθωτική φορά στην Wall. Παράλληλα η υποχώρηση του ευρώ στα χαμηλά 5 εβδομάδων έναντι του δολαρίου, η σταθεροποίηση του χρυσού στα 1.227$ αποτελούν ενδείξεις που θα πρέπει να συνεκτιμώνται βραχυ-μεσοπρόθεσμα.

Στο ΧΑ είναι εμφανής η επιχειρούμενη προσπάθεια μόχλευσης, που καταβάλλεται από συγκεκριμένα κέντρα, την ίδια ώρα που άλλα ΜΜΕ πιέζουν για ανασχηματισμό, προτρέποντας μάλιστα για μετακινήσεις και αλλαγές σε υπουργικό επίπεδο.

Προφανώς ο επιχειρηματικό-οικονομιό-πολιτικός χώρος βρίσκεται υπό αναδιάταξη δυνάμεων, συμφέροντα εκτιμούν πως μπορεί να εξυπηρετηθούν καλύτερα και εν πάσει περιπτώσει το σκηνικό φαίνεται ρευστό.

Το ότι το ΤΤ έχει αναδειχθεί σε "μήλον της έριδος" (όπως εύστοχα σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος) είναι ένα μέρος αυτού του σκηνικού. Μία άλλη πτυχή του ίδιου… μέρους δίνει ο Dr. Money στην σημερινή προσέγγιση του…παπούτσι από τον τόπο σου. Κάτι ανάλογο ισχύει για το…πωλητήριο, που βάζει η κυβέρνηση σε ΕΛ.ΤΑ και Ταχυμεταφορές με την ιδιωτικοποίηση των δεύτερων να έχει επιχειρηθεί ήδη μία φορά αλλά με τον σχετικό διαγωνισμό να ΄΄σκοντάφτει΄΄ στο χαμηλό τίμημα.

Εάν σε αυτή την φάση της αγοράς τα ξένα χρηματιστήρια δώσουν επαρκείς ενδείξεις, πως δεν επιβάλλεται η άμεση έξοδος μας από τις αγορές τότε η συνέχεια μπορεί να κρύβει εκπλήξεις για την ελληνική αγορά. Με την προυπόθεση, πως πέριξ των 1.580 μονάδων ισχυροποιείται (βραχυπρόθεσμα) μία περιοχή στήριξης τότε το "παιχνίδι" μπορεί να κρύβει ευκαιρίες.

Γνωρίζοντας απόλυτα, πως τα… σύννεφα που μαζεύονται διεθνώς πάνω από τις αγορές οδηγούν-πιθανότατα- σε έναν δεύτερο μεγάλο κύκλο "καταιγίδων" θα επιμείνουμε στην εκτίμηση πως καθαρά τεχνικά και πάντα βραχυπρόθεσμα και το ΧΑ "χρωστά" μία ανοδική αντίδραση.

Εάν αυτή μπορεί να υλοποιηθεί με την συνδρομή των ξένων αγορών και αφορμή τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο θα φανεί πολύ σύντομα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v