Δεύτερη συνεχόμενη άνοδος με ΔΕΗ και ΟΠΑΠ

Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.500 έκλεισε το ΧΑ παρά τις διακυμάνσεις και την πτώση στις ευρωαγορές. “Χορηγοί” της ανόδου οι ΔΕΗ και ΟΠΑΠ αλλά και οι Eurobank, Jumbo. Οριακά κέρδη για ΕΤΕ.

Παρά το πτωτικό ξεκίνημα και τις διακυμάνσεις που ακολούθησαν και χωρίς την βοήθεια των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων που επέλεξαν να ακολουθήσουν συντηρητικότερη συμπεριφορά, μετά τις 12.17 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων.

“Χορηγοί” της θετικής κίνησης του Δείκτη οι ΔΕΗ και ΟΠΑΠ και κατά δεύτερο λόγο η Eurobank, ενώ στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης πρέπει να προστεθούν ο σαφώς χαμηλότερος τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 4 συνεδριάσεων) και η επιφυλακτικότητα ακόμα και στις τάξεις του 20αρη.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι με την βραχυπρόθεσμη τάση να παραμένει πλαγιοκαθοδική, όλα τα βλέμματα των εμπλεκομένων θα συνεχίσουν να είναι στραμμένα στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, ενώ δεν αποκλείουν φάση πρόσκαιρης συσσώρευσης μέχρι να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση τα δικαιώματα της Τράπεζας.

Δυστυχώς για πολλοστή συνεδρίαση έλειψαν οι πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να δώσουν έστω και ελάχιστες θετικές διαφοροποιήσεις χαμηλότερα του 20αρη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την σαφέστατη υπεροπλία των τίτλων με αρνητικό πρόσημο, παρά το θετικό πρόσημο του Δείκτη.

Στις ελάχιστες εξαιρέσεις ο τίτλος της Γενικής Τράπεζας που έδειξε διαθέσεις απόδρασης από τα ιστορικά χαμηλά.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο εν λόγω τίτλος διαπραγματεύεται καταφανώς χαμηλότερα από την νέα του (μετά το σχετικά πρόσφατο reverse split) ονομαστική αξία (3,19 ευρώ) και κάτι τέτοιο μόνο σαν θετικό δεν μπορεί να εκληφθεί είτε προχωρήσει η ανακοινωθείσα αύξηση κεφαλαίου (3ν/1π προς 3,19 ευρώ), είτε προχωρήσει η φημολογούμενη συγχώνευση – απορρόφηση Credit Agricole - Societe Generale και κατ΄ επέκταση Εμπορικής – Γενικής.

Σημαντική κινητικότητα και στην μετοχή της Βωβός, με την εταιρεία να εκτιμά ταχύτερες εξελίξεις στην υπόθεση του Βοτανικού.

Από τις μετοχές που απαρτίζουν τον 20αρη, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+4,76%), ΟΠΑΠ (+2,87%) και Jumbo (+3,16%). Απλά θετικό πρόσημο για ΟΤΕ, Εθνική και Eurobank και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Τράπεζας Πειραιώς, ΕΛΠΕ και MIG.

Αντίθετα με αξιοσημείωτες απώλειες οι Βιοχάλκο και Αγροτική Τράπεζα και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Coca-Cola , Motor Oil, Alpha Bank, MPB, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, Τιτάνα, Τραπεζα Κυπρου και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 20 μονάδων με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 1499,31 (10.30) και υψηλό τις 1519,83 μονάδες (16.10) και έκλεισε τελικά στις 1512,42 με μικρά κέρδη 0,38%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 77,5 εκατ. από τα οποία τα 17,1 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα επιβεβαιώνει την απόλυτη “παράδοση” του μεγαλύτερου τμήματος του ταμπλό, με 51 ανοδικές μετοχές έναντι 113 πτωτικών και 32 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 ‘εως 16,67%.

Σαφώς επιφυλακτικότερη η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς τόσο η χθεσινή κίνηση της Fed όσο και οι ενδείξεις από την BoE, αφήνουν να εννοηθεί ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης είναι μπροστά και βέβαιη.

Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) άφησε την Τετάρτη να εννοηθεί ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα παροχής ρευστότητας στην Αγορά (ή ποσοτικής χαλάρωσης όπως είναι η επίσημη ορολογία) υπό το φόβο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Βρετανικής Κεντρικής Τράπεζας αποκάλυψε ότι αρκετά μέλη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η BoE να προχωρήσει σε περαιτέρω αγορές ομολόγων του Βρετανικού Δημοσίου.

Κάτι ανάλογο εξετάζει να κάνει και η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed), η οποία εξέφρασε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής για να τονώσει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Ευνόητο είναι ότι οι ανακοινώσεις αυτές έφεραν το ευρώ έναντι του δολαρίου υψηλότερα από το 1,34, τον χρυσό στις παρυφές των 1300 δολαρίων ανά ουγγιά και σε νέα ιστορικά υψηλά και σημαντική κινητικότητα και στα περισσότερα Εμπορεύματα.

Όπως αναμενόταν κινήθηκε η Fed, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pacific Investment Management, Mohamed A. El – Erian, καθώς η ετοιμότητα που δήλωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Νομισματικής της Επιτροπής υποδηλώνει ότι υπάρχουν ανησυχίες για την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας. Το outlook των ΗΠΑ φαίνεται να χάνει τη δυναμική του, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Fed από τα τέλη Ιουλίου όταν και είχε κάνει λόγο για μία νέα πραγματικότητα.

Επιφυλακτικοί δηλώνουν και οι περισσότεροι αναλυτές που παρακολουθούν τις Ευρωπαϊκές Αγορές, εκτιμώντας ότι η διαφαινόμενη κίνηση δείχνει μάλλον πλάγια και ελαφρώς καθοδική, καθώς μπαίνει το τελευταίο χρηματιστηριακό τρίμηνο του 2010.

Μάλιστα οι απαισιόδοξοι θεωρούν ότι το 2011 θα φέρει περισσότερο σκεπτικισμό στις διεθνείς Αγορές καθώς δεν αποκλείεται οι βασικοί δείκτες της οικονομίας και το momentum κερδοφορίας των εταιρειών να χειροτερεύσουν, κάτι που δεν αποκλείεται να αρχίσει να διαφαίνεται από τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων τριμήνων.

Προβληματισμό προκαλούν και στη Unicredit οι τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια Αγορά, καθώς η έκταση και το βάθος τόσο των παρεμβάσεων των Κεντρικών Τραπεζών όσο και των πολιτικών ηγεσιών, δεν έχουν προσδιοριστεί, διαιωνίζοντας τη ρευστότητα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Τράπεζας η πορεία των Χρηματιστηρίων διεθνώς, και ειδικότερα των ΗΠΑ, δεν είναι ξεκάθαρη, προκαλώντας έτσι σημαντικές ανησυχίες. Επιπλέον, δεν αναμένεται άμεση βελτίωση του κύριου δείκτη οικονομικών μεγεθών (leading economic indicators) τους επόμενους μήνες.

“Οι κίνδυνοι παραμένουν”, επισημαίνει η UniCredit, η οποία μάλιστα δεν κρύβει την ανησυχία της για την πολιτική βούληση των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων σχετικά με τη μείωση των ελλειμμάτων το 2011. “Εάν επιβεβαιωθεί η αναποτελεσματικότητα των Κυβερνήσεων τότε οι ανησυχίες θα φανούν και στις Αγορές”, εκτιμά η UniCredit.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Εξασθένηση του ρίσκου Κρατικού χρέους πυροδότησαν οι χθεσινές δημοπρασίες του Ιρλανδικού και του Ισπανικού Δημοσίου, οδηγώντας σε υποχώρηση του κινδύνου ρευστότητας που σχετίζεται με την αδυναμία χρηματοδότησής τους από τις διεθνείς Αγορές.

Τελικά, οι δύο Χώρες κατάφεραν να συγκεντρώσουν με σχετική άνεση τα κεφάλαια που είχαν ως αρχικό στόχο, παρά το αρνητικό κλίμα και την ενισχυμένη αποστροφή για τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, έστω και αν το τελικό κόστος ήταν αυξημένο, επισημαίνει ο Νίκος Σκουριάς.

Ως αποτέλεσμα, τα Κρατικά χρεόγραφα των ασθενέστερων δημοσιονομικά Ευρωπαϊκών Κρατών ανέκαμψαν ενώ παράλληλα οι αποδόσεις, τα περιθώρια απόδοσης έναντι του Bund και τα πιστωτικά παράγωγα των PIGS αποκλιμακώθηκαν.

Εντούτοις, οι ανησυχίες παραμένουν έντονες καθώς η οικονομική επιβράδυνση καθιστά δύσκολη την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ απειλεί με περαιτέρω επιδείνωση το δημόσιο χρέος.

Έτσι, η δημοσιονομική κατάσταση της Πορτογαλίας συνεχίζει να εμπνέει φόβους αφού το έλλειμμα στο 8μηνο διευρύνθηκε κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν για την περαιτέρω ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης της Anglo Irish Bank, που πιθανό να αγγίξει συνολικά τα 35 δισ. ευρώ (20% του Ιρλανδικού ΑΕΠ).

Πιο ωφελημένη μεταξύ των PIGS αναδείχθηκε η Ελλάδα, περισσότερο ακόμα και από την Ιρλανδία.

Σε αυτό συντέλεσαν σίγουρα τα ενθαρρυντικά δείγματα της έστω και περιορισμένης δημοπρασίας εντόκων διάρκειας 13 εβδομάδων καθώς η προκύπτουσα απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,975%, χαμηλότερα από αυτή της δημοπρασία του περασμένου Ιουλίου (4,05%).

Αν και είναι ακόμα νωρίς για να εξάγουμε οποιαδήποτε συμπεράσματα, διαφαίνεται μια οριακή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, παρά τη μεγάλη ακόμη απροθυμία των επενδυτών να αναλάβουν το “Ελληνικό ρίσκο”, καθώς όλα τα χειρότερα φαίνεται πως έχουν ήδη προεξοφληθεί, ενώ τα όποια θετικά είναι καιρός πια να ενσωματωθούν στις τιμές, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδύσεων της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Στον αστερισμό της Εθνικής θα συνεχίσει να κινείται το Χ.Α. για αρκετές ακόμα συνεδριάσεις, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank επισημαίνει ότι στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, λόγω του ειδικού βάρους, δείχνει δύσκολο να ανταποκριθεί σημαντικός αριθμός μικρομετόχων, οι οποίοι άρχισαν ήδη να αναζητούν διαφορετικούς τρόπους χρηματοδότησης.

Πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της πώλησης άλλων μετοχικών τίτλων ή ρευστοποίηση μέρους των υφιστάμενων μετοχών της Εθνικής, με στόχο την συμμετοχή στην αύξηση.

Ο κ. Τζάνας εκτιμά ότι και κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις οι ανάδοχοι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν την τρέχουσα αποτίμηση της Τράπεζας σε “ευπρεπή” επίπεδα, ενώ όσον αφορά το Χ.Α. και την τεχνική εικόνα, θεωρεί ότι ο Γενικός Δείκτης θα συνεχίσει να κινείται στην γνωστή ελεγχόμενη ζώνη 1800 – 1450, ενώ διάσπαση ενός των δύο προαναφερόμενων άκρων πιθανότατα και θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση.

Ελαφρώς ανοδικά και με πρώτη στόχευση προς τις 1520 μονάδες αναμένεται να κινηθούν και οι επόμενες συνεδριάσεις, καθώς η ανοδική αντίδραση φαίνεται να έχει ακόμα κάποια δυναμική στην εκτόνωση της, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σημείο αναφοράς θα συνεχίσει να αποτελεί η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας στην οποία παρατηρήθηκαν από χθες “σταθεροί αγοραστές”.

Τεχνικά η κυριότερη ζώνη αντίστασης των αναπροσαρμοσμένων τιμών εντοπίζεται στην περιοχή των 8,30 – 8,80 ευρώ όπου υπάρχει καθοδικό κενό από την ημέρα ανακοίνωσης (8 Σεπτεμβρίου) της αύξησης του κεφαλαίου.

Η επίσημη ανακοίνωση διατήρησης της Ελληνικής Αγοράς στις Αναπτυγμένες Αγορές εκτιμάται ότι θα έχει κυρίως θετικό ψυχολογικό αντίκτυπο στους εμπλεκόμενους.

Κατά την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η σημερινή εικόνα των Εθνικής και Eurobank άφησε κάποιες πρώτες ενδείξεις για πιθανή βραχυπρόθεσμη ανοδική προσπάθεια σε περιορισμένο αριθμό τίτλων και για αυτό τον λόγο συνιστά αμιγώς βραχυπρόθεσμες κινήσεις στις κυριότερες Τραπεζικές μετοχές καθώς η αυξημένη μεταβλητότητα που παρατηρείται εκτιμά ότι προσφέρεται για γρήγορους “παίκτες”.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling


Αν και η υποκείμενη, έστω και με σαφώς ηπιότερους ρυθμούς, συνέχισε την ανοδική της αντίδραση, στο Χ.Π.Α. εμφανίστηκε επιφυλακτικότητα και μειωμένες συναλλαγές τόσο στα Σ.Μ.Ε. επί δεικτών όσο (και περισσότερο) στα συμβόλαια επί μετοχών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη δεν ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και αύξησαν τις υποτιμήσεις του πρώτου μήνα στο 1,2%.

Παραμένουν πωλητές, έστω και με μειωμένους ρυθμούς, τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5296, τιμή εκκαθάρισης 725,27) κινήθηκαν μεταξύ 716,5 και 732 μονάδων.

Μάλλον μειωμένος ο δανεισμός τίτλων (12600 MPB, 7000 Αγροτική, 625500 Εθνική, 10400 Eurobank, 10000 Jumbo, 5000 Ελ. Πετρέλαια, 5000 Βιοχάλκο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1630), Alpha Bank (622), Πειραιώς (454), Eurobank (663), ΟΤΕ (286), MIG (430), Ταχ. Ταμιευτήριο (149), MPB (223), ΓΕΚ (216), ΔΕΗ (950), ΟΠΑΠ (113), Κύπρου (318).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 22/9 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (126544 τεμ.), Αγροτική (124432 τεμ.), MPB (193000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Σιδενόρ (3811 τεμ.), Βιοχάλκο (6000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7897001 τεμ.), Eurobank (15415880 τεμ.), Εθνική (35091252 τεμ.), Κύπρου (7502837 τεμ.), Πειραιώς (11985920 τεμ.), MIG (4584114 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP γνωστοποιεί με την από 22/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει τις ακόλουθες καθαρές ανοικτές θέσεις σε μετοχές των εκδοτριών εταιρειών ΤΡΑΠΕΖΑ EFG Eurobank ERGASIAS ΑΕ και Alpha Bank ΑΕ:

Α. Ταυτότητα Διαχειριστή: Fortelus Capital Management LLP. Ονομασία Εκδότη: ΤΡΑΠΕΖΑ EFG Eurobank Ergasias ΑΕ. ISIN GRS323013003. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 1.550.000 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,29%. Ημερομηνία Αύξησης Ποσοστού Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 21/09/10.

Β. Ταυτότητα Διαχειριστή: Fortelus Capital Management LLP. Ονομασία Εκδότη: ALPHA BANK AE. ISIN GRS015013006. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 1.570.000 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,29%. Ημερομηνία Αύξησης Ποσοστού Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 21/09/10.

Η διαχειρίστρια εταιρεία GLG PARTNERS LP γνωστοποιεί με την από 21/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι μετά από ανοικτή πώληση 55.000 μετοχών (-0,0090% του μετοχικού κεφαλαίου) της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ η οποία έλαβε χώρα την 21η Σεπτεμβρίου 2010 κατέχει καθαρή ανοικτή θέση -770.000 μετοχών της ανωτέρω εκδότριας εταιρείας ή ισοδύναμο ποσοστό -0,1268% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η διαχειρίστρια εταιρεία JANE STREET GROUP γνωστοποιεί με την από 22/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Ταυτότητα Διαχειριστή: Jane Street Group. Ονομασία Εκδότη: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. ISIN GRS003013000. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 1.030.178 μετοχές. Η ανοικτή θέση αυξήθηκε κατά 147.897 μετοχές σε σχέση με την προηγούμενη γνωστοποίηση. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,17%.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v