Σοφοκλέους: Συντήρηση πάνω από τις 1.500

Σταδιακά, μεθοδικά με την Εθνική Tράπεζα και τις λοιπές δυνάμεις η Σοφοκλέους κερδίζει… πόντους. Στα επίπεδα των 8,1 ευρώ η ΕΤΕ, κέρδη για 3Ε, Ελλάκτωρ, Marfin Popular, ΟΠΑΠ. Πτώση για Alpha, TT.

Κερδίζει… πόντους η Εθνική Τράπεζα , βοηθούν Eurobank, Βιοχάλκο, Marfin Popular και ΟΠΑΠ και οι βασικοί δείκτες συνεχίζουν λίγο υψηλότερα.

Στις 1.517 μονάδες, πριν από λίγο, ο Γενικός Δείκτης που αρχικά είχε αντιδράσει έως την πρώτη κορυφή των 1.525 μονάδων. Στις 741 με… ορίζοντα την υπέρβαση των 745 ο FΤ 20 καθώς η τακτική των τελευταίων δύο ημερών συνεχίζεται και σήμερα.

Τουλάχιστον μέχρι τώρα έχει αποτέλεσμα- σε επίπεδο βασικών δεικτών, τουλάχιστον- με το μεγαλύτερο μέρος του όποιου επενδυτικού ενδιαφέροντος να παραμένει επικεντρωμένο στην Εθνική, στην α.μ.κ του ομίλου και εν συνεχεία στις συνέργειες που θα δημιουργηθούν στον κλάδο, ευρύτερα.

Αναμφίβολα όμως η Εθνική, είναι η σηματωρός αυτής της περιόδου, κάτι που αποτυπώνεται στις συναλλαγές των 2,9 εκατ. ευρώ (σε σύνολο 6,8 εκατ. ευρώ στις 11.10) και όταν στην Eurobank ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τις 680 χιλιάδες ευρώ και τις 490 στη μετοχή της Alpha Bank.

Στα 4,07 ευρώ η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (μετά μάλιστα και τις τελευταίες εξελίξεις…και την ρωσική παρουσία-στήριξη) που δικαιολογείται και χρηματιστηριακά στο… ταμπλώ.

Απόδοση 45% έχει στο 6μηνο η μετοχή της Κύπρου και σε… βάθος 52 εβδομάδων τις μικρότερες απώλειες (… μόλις 10,28% ) σε σχέση με τις υπόλοιπες του κλάδου (εξαιρούμενου του ΤΤ) με το…ταμπλώ να παραμένει αδιάψευστος μάρτυς όσων πραγματικά γίνονται σε κάθε εταιρεία. Είτε αρνητικά είτε θετικά. Στα 3,68 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στα 14,40 ευρώ ο Τιτάνας, που σε επίπεδα χαμηλότερα των 14 ευρώ δείχνει να έχει σταθερό αγοραστή (ή αγοραστές), ο Μυτιληναίος στα 4,40 ευρώ (ακόμη ένα στοίχημα στον κλάδο της ενέργειας), ο δε ΟΠΑΠ στα 11,55 ευρώ.

Σταδιακά οι βασικοί δείκτες επανα προσεγγίζουν τις αρχικές κορυφές, καθώς οι αγοραστές ανεβαίνουν λίγο υψηλότερα στην Εθνική. Από τον Mid 40 ξεχωρίζει για ακόμη μία συνεδρίαση η εικόνα εγκατάλειψης στη μετοχή των ΚΑΕ.

Με μόλις είκοσι (20) μετοχές η τιμή αφήνεται να διορθώνει έως 8,9% στα 4,37 ευρώ περίπτωση ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί και στους μεγάλους ομίλους. Μόλις 500 μετοχές έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή των Folli-Follie που παραμένει στα 14,01 ευρώ. Συνολικά μετά από 45-50΄συνεδρίασης στον όμιλο Folli-Follie-KAE ο τζίρος μετά βίας ξεπερνούσε τις οκτώ (8) χιλιάδες ευρώ.

Σημείο των καιρών, θα πείτε και έτσι είναι. Όχι, πως η κατάσταση είναι καλύτερη για παράδειγμα στην Lamda, όπου μόλις ένα (1) τεμάχιο είχε…αλλάξει χέρι (τρόπος του λέγειν) δηλαδή αξίας τεσσάρων (4) ευρώ. Αλλα τέσσερα ευρώ είχαν γίνει (στις 11.20) στη μετοχή της ΕΥΑΘ και άλλα δεκαοκτώ (18) στον ΟΛΠ δύο προβεβλημένους φορείς του Δημοσίου, που μάλιστα έχουν εκχωρηθεί ή πρόκειται να εκχωρηθούν σε ξένους. Ενδεια στην κυριολεξία πλην όμως η πραγματική κατάσταση πίσω από την… βιτρίνα της Εθνικής.

Σε σημείο να διερωτώνται αρκετοί παλιοί παίκτες ποια η ουσιαστική διαφορά αυτού του ελληνικού χρηματιστηρίου με εκείνου στα τέλη του ΄80, όταν στο κτήριο της Σοφοκλέους άλλαζαν χειροκίνητα τα πινακίδια της κάθε… ΖΑΑΕ, των Λιπασμάτων ή της Λαυρεωτικής.

Ελάχιστες φίλοι μου, και οι παλιότεροι θα συμφωνούν μαζί μας, καθώς σε αυτή την…  επιστροφή και του ΧΑ στο παρελθόν (τουλάχιστον πιο γραφικό τότε…) αποτυπώνεται η… ανώμαλη προσγείωση της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς και ας διαβάζονται… μελοδραματικά τα γραφόμενα. Πρακτικά από μέρα σε μέρα συντελείται η περιθωριοποίηση ακόμη και μέχρι πρότινος ηχηρών επιχειρηματικών ονομάτων, εισηγμένων συμβόλων μέχρι πρόσφατα, προς τα τέλη του ΄07.

Εν πάσει περιπτώσει ξαναγυρίσουμε στην… βιτρίνα του 20άρη, αφού στον Ελλάκτορα οι αγοραστές έφταναν στα 2,98 ευρώ (… το στοίχημα έχει καταντήσει η υπέρβαση των τριών ευρώ) και η CCH 3E στα 18,76 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v