ΧΑ: Υποχωρεί προς τις 1.025 μονάδες

Συνεχίζεται η ελεγχόμενη πτώση στο ΧΑ εντός των τεχνικά επιτρεπόμενων ορίων, με μέτριους τζίρους και στήριξη -προσώρας- στις 1.020 μονάδες και στις 340 για τον Ftse Large Cap. Πιέσεις σε Alpha και Eurobank, «παλεύει» η Πειραιώς.

Σε διόρθωση έως 1,45%  με μέτριες συναλλαγές, το Χ.Α. χαμηλώνει  προς τις 1.025 μονάδες.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές οι πωλητές έδωσαν το στίγμα τους, με εμφανή την πρόθεση να πιέσουν προς τις δεύτερες στηρίξεις βασικούς δείκτες και μετοχές. 

Μέτριες οι ρευστοποιήσεις, ακόμη λιγότερες όμως οι αγορές, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει προς τις 1.025, τον Ftse Large Cap προς τις 345 και τον Ft Mid ξανά χαμηλότερα των 1.200 μονάδων. Αλλά με τζίρο και συναλλαγές ακόμη πιο λίγες από  ό,τι εχθές -το αντίστοιχο διάστημα- καθώς λίγο πριν από τις 11.10 είχαν αλλάξει χέρια 13,8 εκατ. τεμάχια αξίας 6,9 εκατ. ευρώ. 

Πωλητές από την αρχή στη μετοχή της Alpha Bank, που διόρθωσε έως το 0,61 ευρώ (πρόσφατα είχε υποχωρήσει έως το 0,55 ευρώ), με συνέπεια ως σηματωρός να παρασύρει και τις Πειραιώς, Eurobank αλλά και σχεδόν αντανακλαστικά την Attica Bank, που έχει συγχρονιστεί με τις συστημικές του κλάδου.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 11.15 τόσο η Πειραιώς όσο και η Eurobank επανέκαμψαν με ελαφρά υπεροχή των αγοραστών και τον Γ.Δ. να μειώνει τις απώλειές του (στο 0,77%). Οι μέτριες πωλήσεις κι ο χαμηλός τζίρος παραπέμπουν περισσότερο σε μία βολική συνέχιση της διόρθωσης, τζίρος που όσο δεν ξεπερνά τον μέσο όρο των τελευταίων 3-4 συνεδριάσεων δεν εμπνέει ανησυχία. Είναι όμως εμφανές πως αρκετοί βολεύονται από την υποχώρηση της αγοράς χαμηλότερα, άλλοι μαζεύουν φθηνότερα και βέβαια πολλοί συνεχίζουν να κατοχυρώνουν θέσεις.

Για τον 25άρη, παρά τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία, οι 340 μονάδες παραμένουν σημαντικό σημείο αναφοράς κυρίως για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα. Σε αυτά τα επίπεδα ενδέχεται να δοκιμαστούν οι αντοχές ορισμένων (ειδικά όσων τοποθετήθηκαν από τα τελευταία υψηλά), οπότε προς αυτές τις τιμές περιμένουμε αύξηση των ρευστοποιήσεωνκαι των συναλλαγών. 

Πάντως, η διάθεση για διόρθωση - αλλά με μέτριο τζίρο, άρα ελεγχόμενη πτώση - έχει διαχυθεί στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σε διόρθωση ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ - αλλά το επαναλαμβάνουμε με λίγα κομμάτια -, υποχώρηση για τις σηματωρούς Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Σωληνουργεία Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή. 

Ανάλογη εικόνα και στη μεσαία καθώς Φουρλής (έως 4,5%), ΓΕΚ-Τέρνα, Ιντρακόμ, ΣΙΔΕΝΟΡ υποχωρούν προς τις δεύτερες στηρίξεις τους. Από τεχνική πλευρά, για τον Γενικό Δείκτη οι αρχικές 1.039-1.040 μονάδες είναι το πρώτο σημείο αντίστασης που θα πρέπει να υπερβεί ΟΤΑΝ έρθει η ώρα της ανοδικής αντίδρασης, ενώ οι 980 παραμένουν το χαμηλότατο επιτρεπτό όριο διόρθωσης.

Για τον Ftse Large Cap η πρώτη αντίσταση είναι στις 350 μονάδες - δηλαδή ακριβώς εκεί που ακούμπησε σε κλείσιμο εχθές ο δείκτης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v