Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Όλο και πιο ρευστό το σκηνικό

Με την εμφάνιση ενός πολιτικού... joker στο ρευστό σκηνικό, το Χ.Α. καλείται να βρει στηρίξεις και δυνάμεις. Ζητούμενη η αντίδραση των παικτών στην αναμενόμενη υποβάθμιση από την MSCI. Στο 22,5% οι απώλειες από τα υψηλά στις 17/5. Προσπάθεια αντίδρασης στο άνοιγμα. Ανοδος 1% για το Γενικό Δείκτη.

Πονηρή και η σημερινή συνεδρίαση και σύμφωνα με την εκτίμηση αρκετών διορατικών παικτών πιο πονηρή από τη χθεσινή.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με αφορμή την ΕΡΤ, έχουν βάλει στο παιχνίδι και την πολιτική παράμετρο. Σε μια τόσο ρευστή περίοδο, με την κοινωνία και την πραγματική οικονομία εκτός ορίων, αρκεί η εμφάνιση ενός... joker για να ανατραπεί το υπάρχουν σκηνικό και να ακυρωθούν οι όποιοι εναλλακτικοί σχεδιασμοί.

Με το Χ.Α. να συνεχίζει τη διόρθωσή του, που φέρνει τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 895 μονάδων, τον FTSE Large Cap λίγο πάνω από τις 300 μονάδες, με λίγο ως πολύ αναμενόμενη τη χθεσινή εικόνα του τραπεζικού κλάδου, αλλά αποθαρρυντική τη γενικότερη κίνηση της αγοράς και των μη τραπεζικών εισηγμένων.

Ήδη το Χ.Α. μετρά απώλειες 22,5% από τα τελευταία τοπικά υψηλά των 1.152 μονάδων (στις 17 Μαΐου), με το διάγραμμα του Γ.Δ. να παραπέμπει στην εύλογη υποχώρηση του τουρκικού ISE 100.

Όσο περίεργο και εάν θεωρείται, το Χ.Α. έχει απώλειες ανάλογες (σε απόλυτο ποσοστό) με το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, στοιχείο που χρήζει προσοχής.

Το Χ.Α. βουλιάζει και λόγω των ΑΜΚ των τραπεζών και επιταχύνει τη διόρθωσή του -τις τελευταίες δύο ημέρες- και με αφορμή τις εξελίξεις από το μέτωπο της ΔΕΠΑ, τη στιγμή που ο... joker (όπως θα μπορούσε να αποδειχθεί η περίπτωση της ΕΡΤ) έχει εισέλθει στο παιχνίδι.

Την ίδια στιγμή μια άλλη παράμετρος -αυτή της υποβάθμισης από την MSCI- θα μπορούσε υπό Κ.Σ. να λειτουργήσει κατευναστικά, υπέρ των αγοραστών, προς όφελος όσων δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμη τις long θέσεις τους.

Προσωπικά εξακολουθώ να δίνω πολλές πιθανότητες στο ανοδικό σενάριο (βραχυμεσοπρόθεσμα), δηλαδή σε έναν επόμενο ανοδικό κύκλο πάνω από τις 1.080-1.120 μονάδες (όσο και αν αυτό διαβάζεται ακραία... αισιόδοξο).

Ωστόσο, σε μια τόσο ρευστή συγκυρία η εμφάνιση ενός απρόβλεπτου κι αστάθμητου πολιτικού παράγοντα κρύβει τον κίνδυνο να λειτουργήσει σαν θρυαλλίδα.

Στο σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρεται πως "χαμένη στις εντυπώσεις, κερδισμένη όμως στην ουσία ενδέχεται να βγει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μετά την υποβάθμισή της από την MSCI Inc, καθώς το ύψος των καθαρών εισροών μπορεί να φθάσει θεωρητικά και τα 5 δισ. ευρώ".

Χάριν ευκολίας παρατίθενται συγκριτικές τιμές για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Τιμή εκκίνησης για τη μετοχή της Alpha Bank πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση τo 0,490 ευρώ - τιμή κλεισίματος 0,405, με τιμή συμμετοχής στην AMK τo 0,44 ευρώ. Το warrant της Alpha Bank ξεκίνησε στo 1,450 ευρώ και έκλεισε στo 0,560 ευρώ.

Στo 0,385 ευρώ η τιμή εκκίνησης του δικαιώματος της Πειραιώς, στo 0,025 ευρώ η τιμή κλεισίματος, στο 1,440 ευρώ της Attica Bank με τελική τιμή στο 0,020 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v