Πολιτικός... ιός χτύπησε το Χρηματιστήριο

Μπαράζ ρευστοποιήσεων υπό το βάρος όσων συμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό. Εντάθηκαν οι πωλήσεις στις δημοπρασίες. Διψήφια πτώση για Εθνική, Βιοχάλκο, ΔΕΗ. Συνολικές απώλειες 27,99% για το Γενικό Δείκτη σε πέντε εβδομάδες.

Ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με την γενικότερη εικόνα του ταμπλώ να αιφνιδιάζει και τους πλέον απαισιόδοξους, καθώς όλοι παρακολουθούσαν τον τίτλο της Εθνικής και τελικά διαπίστωσαν ότι γκρεμίστηκε σύσσωμος, σχεδόν, ο FTSE25.

Η εβδομάδα που έληξε ήταν η πέμπ"βτη συνεχόμενη πτωτική με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 9,69% και τον Τραπεζικό εβδομαδιαίες απώλειες 12,95%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 8,58% και ο Τραπεζικός απώλειες 33,52%, παρά την κεφαλαιακή ενίσχυση των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

Στο σύνολο των πέντε πτωτικών εβδομάδων, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 27,99% και ο Τραπεζικός απώλειες 57,06%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης γύρισε πίσω περισσότερο από δύο μήνες με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 8/4/2013 (829,08 μονάδες), ενώ πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, ο Δείκτης είχε να "δει" από το διάστημα 20/4 έως 25/5/2012.

Εικόνα γενικής εκποίησης σε όλο σχεδόν το εύρος του 25αρη, με τους τίτλους των Εθνικής, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Τέρνας Ενεργειακή να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Τιτάν, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία για ύπαρξη χιλιάδων τεμαχίων πώλησης που είχαν εντολή να ριχτούν στο σύστημα συναλλαγών το τελευταίο ημίωρο, αν η γενικότερη εικόνα του ταμπλώ συνηγορούσε για κλείσιμο κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Σημαντικό ρόλο στην τελική εικόνα έπαιξαν και οι δημοπρασίες. Έτσι στις 17.00 ο τίτλος της Εθνικής βρισκόταν στα 3,32 ευρώ (-9,54% με 1361176 τεμ. και τελικά έκλεισε στα 3,25 ευρώ με συνολικό όγκο 2894423, πράγμα που σημαίνει ότι στις τελικές δημοπρασίες έγιναν συναλλαγές περισσότερες από όσες είχαν γίνει σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης (!) Πιθανότατη αιτία "συνωστισμού στην θύρα εξόδου" από τις καθυστερημένες εντολές πώλησης λόγω εξόδου του τίτλου από τον δείκτη Stoxx 600, κάτι για το οποίο η στήλη είχε ειδοποιήσει εγκαίρως.

Ο τίτλος της ΔΕΗ στις 17.00 ήταν στα 6,44 ευρώ (-7,34%) και τελικά έκλεισε στα 6,25 ευρώ (-10,07%), ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων στα 6,55 ευρώ (-6,16%) και βρέθηκε να τερματίζει την συνεδρίαση στα 6,40 ευρώ (-8,31%), της ΕΥΔΑΠ στα 5,55 ευρώ, για να κλείσει τελικά στα 5,42 ευρώ (-5,08%) και τέλος η μετοχή του ΟΤΕ η οποία στις 17.00 βρισκόταν στα 5,59 ευρώ και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στα 5,48 ευρώ (-6,48%).

Τρανή διαφοροποίηση, η μετοχή της Eurobank Properties, που μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στο υψηλό 39 μηνών (!!!) Επόμενη θεωρητική αντίσταση στα 7,40 - 7,58 ευρώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πριν τις τελικές δημοπρασίες ο τζίρος ήταν στα 66,5 εκατ. ευρώ και το τέλος της συνεδρίασης τον βρήκε στα 84 εκατ. (!!!) από τα οποία τα 15,6 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΜΟΗ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, ελεγχόμενες απώλειες στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, πιέζονται ευρώ και πετρέλαιο, ενώ προσπαθεί να ανακάμψει μετά το χθεσινό νέο "sell off" ο χρυσός.
 
Ξεκινώντας από το κίτρινο μέταλλο, οι traders στο χρυσό είναι περισσότερο "bearish" σε διάστημα 3,5 ετών μετά την πτώση του πολύτιμου μετάλλου στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 στον απόηχο των δηλώσεων Bernanke για σταδιακή μείωση της στήριξης. Δεκαπέντε αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg αναμένουν πτώση της τιμής την επόμενη εβδομάδα, έξι περιμένουν άνοδο και 5 κρατούν ουδέτερη θέση. Σήμερα ο χρυσός βρέθηκε να ανακάμπτει από τα χαμηλά 3 ετών καθώς οι χαμηλές τιμές προσέλκυσαν αγοραστές από την Κίνα.
 
Μπορεί να μην αρέσει στους επενδυτές και να προκαλέσει κάποιες αναταράξεις στις Αγορές, όμως, η επιβράδυνση του προγράμματος τυπώματος χρήματος της Federal Reserve είναι μονόδρομος, προκειμένου να αποτραπεί η επόμενη "φούσκα" των Χρηματιστηρίων και ενδεχομένως και των ακινήτων, γράφουν οι αναλυτές της Credit Agricole.
 
Ο οίκος αναγνωρίζει ότι το τύπωμα χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες ωφέλησε τις Αγορές, όμως, τονίζει ότι “το να ρίχνουν τρισ. δολάρια στην οικονομία δεν είναι καλοήθες, ενώ οι ισολογισμοί των Κεντρικών Τραπεζών δεν μπορούν να συνεχίσουν να διευρύνονται για πάντα”. Καθώς η Fed προαναγγέλλει ήδη την επιβράδυνση του προγράμματος τυπώματος χρήματος, οι αναλυτές του Γαλλικού οίκου προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις για τις διεθνείς Αγορές θα είναι τεράστιες, επηρεάζοντας τόσο το βασικό σενάριο όσο και τους λιγότερο πιθανούς κινδύνους.

Οι ελληνικές εξελίξεις

Ερχόμενοι στα του Ελληνικού ενδιαφέροντος, ασφαλώς η τροπή που πήραν οι πολιτικές εξελίξεις αιφνιδίασε δυσάρεστα την Αγορά, που είχε την πεποίθηση ότι η Κυβερνητική κρίση θα εκτονωθεί.
 
Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου αναφέρονται στην ισχνή πλειοψηφία που θα έχει το νέο Κυβερνητικό σχήμα και η οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει και θα παραμείνει συμπαγής, σε περίπτωση που απαιτηθεί από τους δανειστές η λήψη και νέων μέτρων.
 
"Η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς και των 14 βουλευτών της από την Κυβέρνηση αφήνει το Σαμαρά εξαρτημένο από τις 28 έδρες του ΠΑΣΟΚ, με πλειοψηφία μόλις τριών εδρών στο Κοινοβούλιο. Ο Σαμαράς πρέπει να μπορέσει να πείσει την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι έχει την ευρεία στήριξη που απαιτείται για να περάσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές στον προϋπολογισμό που είναι προϋπόθεση για το πακέτο στήριξης" αναφέρει το Bloomberg.
 
"Η συγκυβέρνηση δέχθηκε «διπλό χτύπημα» το βράδυ της Πέμπτης, εξαιτίας της απειλής της συνοχής της, αλλά και της ανησυχίας αναφορικά με τη χρηματοδότηση του Ελληνικού προγράμματος" αναφέρει η "WSJ".
 
Ένα ακόμα σημαντικό χτύπημα στην ψυχολογία των επενδυτών, ήταν και η δήλωση του Alexander Medvedev (επικεφαλής του εξαγωγικού τομέα), σύμφωνα με την οποία η Gazprom δεν θα συμμετάσχει σε πιθανό νέο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.
 
Οι πολιτικές εξελίξεις δεν άφησαν ανεπηρέαστη και την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να ενισχύεται κατά 89 μονάδες βάσης.
 
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης της Αγοράς ομολόγων της Ελλάδας ο Alessandro Tentori, αναλυτής της ING, επισημαίνοντας ότι αν επανέλθουν οι αποδόσεις κοντά στο 15%, τότε θα σημάνει ότι η Αγορές θα μείνουν κλειστές για την Χώρα για τουλάχιστον ένα ή δύο χρόνια ακόμη.
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προετοιμάζεται να αναστείλει τις δόσεις προς την Ελλάδα από τον επόμενο μήνα, εφόσον οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό των 3 - 4 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στο πρόγραμμα διάσωσης 172 δισ. ευρώ της Ελλάδας, σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται στο χειρισμό του προγράμματος διάσωσης. Το κενό δημιουργήθηκε μετά την άρνηση των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης να μετακυλίσουν τα Ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους και έρχεται εν μέσω ενδείξεων ότι ακόμα και το "κουτσουρεμένο" πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που συμφώνησε η Αθήνα τον περασμένο χρόνο, έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος.
 
Η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας έχει μεταβιβάσει στη Γαλλική Κυβέρνηση τα κέρδη από τα Ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της, διευκρίνισε σήμερα η Τράπεζα της Γαλλίας προσθέτοντας ότι "έχει μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της". Η Κυβέρνηση "είναι υπεύθυνη για τη μεταβίβαση στην Ελλάδα του τμήματος του μερίσματος που αναλογεί στα έσοδα της Κεντρικής Τράπεζας από τα Ελληνικά ομόλογα", επισημαίνει. Η Τράπεζα δεν έκανε πάντως καμία αναφορά στο θέμα της μετακύλισης των Ελληνικών ομολόγων. Σημείωσε ωστόσο ότι οι Ευρωπαϊκές συνθήκες "απαγορεύουν τη νομισματική χρηματοδότηση των Κρατών από τις Κεντρικές Τράπεζες".
 
Η ελληνική οικονομία οδεύει για μια ακόμη χρονιά έντονης συρρίκνωσης, έχοντας ήδη χάσει τουλάχιστον το 20% του ΑΕΠ την προηγούμενη πενταετία, εκτιμά σε έκθεσή της η Ernst & Young. Ειδικότερα, η συνέχιση της λιτότητας σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας και τις συνεχιζόμενες δυσκολίες στον Τραπεζικό τομέα θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ κατά 5,5% το 2013 και περαιτέρω κατά 0,3% το 2014.
 
Από την άλλη, παρότι δεν έχει θέσεις ακόμα σε Ελληνικές μετοχές, η Schroders έχει ξεκινήσει ήδη την αναζήτηση και διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εκλογικές αναμετρήσεις που θα ταράξουν την υπάρχουσα εικόνα, αφού ένα τέτοιο σενάριο, όπως σημειώνει, θα δημιουργήσει ζημιά στην οικονομία και παράλληλα δεν είναι βέβαιο το τελικό τους αποτέλεσμα.
 
H Schroders, παρουσίασε περισσότερο ως ευκαιρία την υποβάθμιση του Χ.Α. στις αναδυόμενες Αγορές του MSCI παρά ως μια αρνητική εξέλιξη. Εκτιμά ότι η ανάκαμψη τη Ελληνικής οικονομίας θα αργήσει ακόμα ενώ το OSI είναι κάτι που θα γίνει, μάλλον όμως στο επόμενο έτος και έως τότε δεν είναι καθόλου πιθανό η Χώρα να μπορέσει να βγει στις Αγορές.
 
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την αναβολή του αυτοτελούς φόρου υπεραξίας 20% στα κέρδη από πώληση μετοχών, που κανονικά θα έπρεπε να ισχύσει από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου. Στόχος του Υπουργείου είναι, σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να σχεδιαστεί ένας νέος φόρος που θα συνδυάζει τον Πανευρωπαϊκό φόρο συναλλαγών Τobin, με τον υφιστάμενο φόρο επί των πωλήσεων μετοχών που ισχύει σήμερα, να ανέρχεται στο 0,20%.
 
Από εκεί και πέρα, από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας "ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ" είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με έκδοση 6.870.053 νέων (ΚΑ) μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής € 0,30. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 28/6/2013 έως και 12/7/2013 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίζεται από 28/6/2013 έως και 8/7/2013. Προσαρμοσμένη τιμή τα 0,147 ευρώ.
 
Επίσης από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των δικαιωμάτων ΜΙΓΔΟ1 και ΜΙΓΔΟ2 της εταιρείας "MARFIN INVESTMENT GROUP Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ", συμμετοχής στην πρόσφατη έκδοση Μ.Ο.Δ. Α΄ και Β΄ ΣΕΙΡΑΣ, αντίστοιχα. Ημερομηνία λήξης άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης ορίζεται η 27/6/2013.
 
Σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 1.734.000 νέες μετοχές της εταιρείας "MIG REAL ESTATE Α.Ε.Ε.Α.Π." (GRS509003000) που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του
 
μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων της εταιρείας και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, σε τιμή διάθεσης μετοχής € 3,00. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο των εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 14.074.000.
 
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε έτι περαιτέρω την τεχνική εικόνα.
 
Ο Γενικός Δείκτης έχασε και την στήριξη των 850 - 844 μονάδων και έκλεισε μέσα στην ζώνη 832 - 822, η οποίαν αν διασπαστεί καθοδικά, δύσκολα θα αντέξει το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.
 
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αμέσως επόμενη στήριξη στις 276 μονάδες και στην ζώνη 260- 250. Μόνο με υπέρβαση των 317 μονάδων, σε κλείσιμο, έχουν λόγους να ανησυχούν όσοι διατηρούν θέσεις "short".
 
Έντονα ανησυχητική η εικόνα και για αρκετούς από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους.
 
Η μετοχή της Coca-Cola HBC AG, έδωσε σήμερα το χαμηλότερο κλείσιμο από την είσοδό της στο Χ.Α. (29/5) και αν συνεχίσει να κινείται "νότια" το πιθανότερο είναι να βάλει σε δοκιμασία την στήριξη στα 17,10 ευρώ.
 
Ασταμάτητη η πλαγιοκαθοδική κίνηση για την μετοχή της Εθνικής, έστω και αν η πίεση των τελευταίων ημερών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "ειδικών συνθηκών" λόγω εξόδου από τον Stoxx 600. Αν υπερκεραστεί και η στήριξη των 3,18 ευρώ, ο τίτλος θα βάλει το "2" μπροστά (!)
 
Περίπου η ίδια εικόνα και για την Πειραιώς, που η ΑΜΚ είναι σε εξέλιξη. Η μετοχή απομακρύνθηκε από την στήριξη των 1,40 ευρώ και η αμέσως επόμενη είναι στα 1,07 ευρώ.
 
Μόνος διασωθείς τίτλος, στο ταμπλώ του 25αρη, αυτός της Eurobank Properties (+9,75%).
 
Αντίθετα, με διψήφιο ποσοστό απωλειών οι Εθνική (-11,44%), Βιοχάλκο (-10,8%), ΔΕΗ (-10,07%). Απώλειες μεγαλύτερες του 8% για τα Ελ. Πετρέλαια, του 7% για Μυτιληναίο και MIG, του 6% για Alpha Bank, Jumbo, Πειραιώς, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
 
Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 10.49 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 830,01 μονάδες με απώλειες 6,11%.
 
Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές έναντι  104 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, το τρία στα τρία έκανε η Eurobank, μετά το "come back" της στο ταμπλώ, έστω και αν υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 2,71 ευρώ. Τα αθροιστικά κέρδη στο 67,74% (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την διαφωνία της διαχείρισης της υπόθεσης της ΕΡΤ, σε πολιτικό επίπεδο, ήταν ικανή συνθήκη για να "στεγνώσει" την Αγορά και να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη εκ νέου κάτω από τα επίπεδα των 900 μονάδων, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Η στάση αναμονής, ήταν μια αναγκαστική κατάσταση προκειμένου η Αγορά να ενσωματώσει το μέγεθος του ρίσκου που θα αφορούσε τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες αν και έχουν αρνητική ανάγνωση για τον αριθμό της Κοινοβουλευτικής δύναμης που υποστηρίζει πλέον την Κυβέρνηση, δεν έφθασαν στο μέγιστο βαθμό αβεβαιότητας που θα προκαλούσε μια άμεση προσφυγή στις κάλπες.
 
Η Αγορά με την στάση της εκφράζει ένα σκεπτικισμό ως προς την πολύ γρήγορη ανάλωση του πολιτικού κεφαλαίου της Κυβέρνησης, ένα μόλις χρόνο μετά τον σχηματισμό της, αλλά και ως προς το οριακό μέγεθος του αριθμού των θέσεων που την στηρίζουν στη Βουλή. Η εμπέδωση της Κυβερνητικής σταθερότητας με βάση τα νέα δεδομένα θα απαιτήσει χρόνο και δεδομένης της σημασίας που έχουν τα θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη (αποκρατικοποιήσεις, διαθρωτικές αλλαγές κλπ) ο βαθμός ευαισθησίας στον εν λόγω παράγοντα θα παραμείνει αυξημένος.
 
Στην ήδη επιβαρημένη εγχώρια επενδυτική ψυχολογία, επέδρασε και η πτωτική εικόνα που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα στις διεθνείς Αγορές η οποία ήταν ομοιόμορφη στα ξένα Χρηματιστήρια και η οποία έπαιξε ρόλο επιταχυντή στην καθοδική πορεία των κυριότερων μετοχών, αφού ουσιαστικά ανέστειλε κάποιες εισροές από το εξωτερικό.
 
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε πέντε εβδομάδες συνεχούς πτώσης και δεν κατάφερε να κρατήσει τα προηγούμενα χαμηλά των 880 μονάδων.
 
Το ανοδικό σενάριο διόρθωσης εξαντλήθηκε στις 935 μονάδες αφού οι συναλλακτικοί όγκοι ήταν ιδιαίτερα αναιμικοί για κάτι καλύτερο, ενώ σε επιμέρους διαγράμματα είναι εμφανής η δυσκολία υπέρβασης τιμών χωρίς νέα "καύσιμα".
 
Οι ταλαντωτές μετά από ένα σύντομο διάλλειμα επανήλθαν σε ελαφρώς υποτιμημένες περιοχές, ενώ όλοι βασικοί κινητοί μέσοι καθώς και η μακροπρόθεσμη τάση των 200 ημερών διατήρησαν τα σήματα πωλήσεων ανοίγοντας την ψαλίδα των αποκλίσεων από την χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη.
 
Ο επόμενος καθοδικός στόχος φαίνεται πλέον ότι έχει μετατοπισθεί στα χαμηλά της 8ης Απριλίου (799 μονάδες) καθώς ενδιάμεσα δεν παρεμβάλλεται κάποιο επίπεδο συσσώρευσης που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ικανή στήριξη.
 
Τέλος την ερχόμενη εβδομάδα εκτός από την διεξαγωγή δεκάδων τακτικών γενικών συνελεύσεων, ολοκληρώνεται ημερολογιακά το α’ εξάμηνο της χρήσης που πιθανόν να ενεργοποιήσει κάποια χρηματιστηριακά αντανακλαστικά για την βελτίωση της εικόνας κάποιων χαρτοφυλακίων, ή συμμετοχών, που αποτιμώνται σε τρέχουσες τιμές, αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

---ΧΠΑ

Η τριπλή λήξη των συμβολαίων Ιουνίου συνδυάστηκε με σημαντικές πιέσεις που αυξήθηκαν κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και αφού είχε ολοκληρωθεί το triple witching.
 
Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα (Ιούλιος) με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη έκλεισε με premium 1,25%.
 
Μειώθηκαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του 25αρη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.953 συμβόλαια).
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 20.953 - 8.491 Ιουνίου, 11.015 Ιουλίου, 72 Αυγούστου και 1.375 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 280) κινήθηκαν μεταξύ 277,25 και 301 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (1.223), ΟΤΕ (5.707), MIG (5.709), Μυτιληναίο (2.018), ΔΕΗ (3.159), Ελλάκτωρα (1.791), ΕΧΑΕ (1.048), Intralot (3.469), ΓΕΚ (5.476), Σιδενόρ (1.111), Τέρνα Ενεργειακή (595), Ελ. Πετρέλαια (627), Eurobank Properties (125), Βιοχάλκο (226), Motor Oil (187), Frigoglass (225), Eurobank (3.967), Jumbo (311), Μέτκα (329), Τιτάνα (100).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE Large Cap εκτινάχθηκε στα επίπεδα του 65% , ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν μέτριος με συνολικά 1.133 δικαιώματα ( 853 δικαιώματα αγοράς και 280 δικαιώματα πώλησης).
 
 Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (11.197.157 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v