ΧΑ: Μικρές διακυμάνσεις σε ρηχή αγορά

Με περιορισμένες συναλλαγές, το ΧΑ κινείται γύρω από τις 815 μονάδες. "Πλάτη" και σήμερα από την Coca Cola, με πωλητές ο ΟΤΕ. Διόρθωση έως 4% για την ΕΤΕ, που υποχωρεί προς τα 2,10 ευρώ. Αντιδρούν Μυτιληναίος, Frigoglass, FFG, Jumbo.

Ελέω Coca Cola HBC, οι βασικοί δείκτες διατηρούνται σε οριακά θετικό έδαφος. Με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 820 μονάδων και τον FTSE Large Cap οριακά χαμηλότερα των 280.

Μέτριος ο τζίρος μόλις στα 14,5 εκατ. ευρώ, σχεδόν μισός απ΄ ό,τι εχθές περίπου την ίδια ώρα. Θυμίζουμε πως ο χθεσινός τζίρος έφτασε τελικά τα 79 εκατ. ευρώ (με 85,1 εκατ. τεμάχια), με την κατακόρυφη υποχώρηση να παραπέμπει σε περισσότερο αμυντική λογική (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Φαίνεται πως τουλάχιστον τις δύο τελευταίες φορές, στη συνεδρίαση της Παρασκευής και εχθές, ζητούμενη ήταν η ανάσχεση της διόρθωσης, η προσπάθεια να μη φύγει η αγορά αισθητά χαμηλότερα. Κερδίζεται χρόνος έτσι, όμως, λειτουργεί ως αγορά -επί της ουσίας- το Χ.Α. ή απλώς αποφεύγονται τα χειρότερα και αυτό μας αρκεί. Πάντως με 14,5 εκατ. ευρώ στις 13:00 έχουμε εύγλωττη εικόνα της συνεδρίασης.

Σε μέτρια επίπεδα η εικόνα και η κίνηση και στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, με ενδεικτική την πλαγιοανοδική κίνηση του DAX προς τις 7.870-7.875 μονάδες. Μέτρια πράγματα σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι, σχετικά πιο ήρεμη η κατάσταση απ΄ ό,τι τις δύο τελευταίες ημέρες στο χρηματιστήριο της Λισαβόνας, όμως όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά. Το αν ο κεντρικός τραπεζίτης της ΕΚΤ θα καταφέρει να σταθεροποιήσει έστω πρόσκαιρα την εικόνα των αγορών θα φανεί στη συνέχεια της ημέρας. Πάντως η ήπια διακύμανση των χρηματιστηριακών δεικτών, η σχετική νηνεμία στις αγορές ομολόγων και η μικρή ανάκαμψη του ευρώ καταδεικνύουν τη στάση αναμονής των Ευρωπαίων.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, όσοι κινούνται στο Χ.Α. δεν θα μπορούσαν να περιμένουν κάτι καλύτερο από τη στιγμή που και στα καθ΄ ημάς ελάχιστες ουσιαστικές ενέργειες γίνονται. Θα λέγαμε, μάλιστα, πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου τόσο ο ρυθμός όσο και τα πραγματικά κεφάλαια που επιστρέφονται στην πραγματική οικονομία δεν είναι καν... ασπιρίνες, δυστυχώς.

Παρ΄ όλα αυτά, με τις αποκρατικοποιήσεις να σέρνονται, με τις αποπληρωμές του Δημοσίου με το σταγονόμετρο, αρκετοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να παλεύουν.

Στις τράπεζες οι μετοχές έχουν γυρίσει στο κόκκινο, στο 0,415 η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,663 το ΑΛΦΑ ΤΠ, στα 2,11 η μετοχή της Εθνικής (με -4,11%), στ0 0,89 το ΕΤΕ ΤΠ, ενώ ξαφνιάζει το -14,5% για τη μετοχή της Eurobank. Διόρθωση που από αρκετούς αποδίδεται στην... αναμονή εισόδου νέων μετοχών από την αυριανή συνεδρίαση. Στο 0,915 ευρώ η Πειραιώς, στο 0,428 το ΠΕΙΡ ΤΠ, ενώ ο τίτλος της Attica Bank γύρισε στο 0,60 ευρώ λίγο μετά τις 13.10.

Από την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, στη μεν μετοχή του Οργανισμού βγαίνει προσφορά προς τα 5,82 ευρώ, ενώ σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ γίνονται αρκετές πράξεις υψηλότερα προς τα 6,34 και τα 6,48 ευρώ αντίστοιχα.

Ο Μυτιληναίος, η Jumbo, η Frigoglass και η Folli Follie από τις λιγοστές του δείκτη που κρατούσαν μέχρι πριν από λίγο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v