Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Ζητείται διατήρηση της τάσης

Η διασφάλιση των στηρίξεων (περιοχή 950 μονάδων για τον Γ.Δ.) είναι το κύριο ζητούμενο της σημερινής και της συνεδρίασης της Παρασκευής, όπου κλείνουν τα παράγωγα Αυγούστου. Ήπια κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων σε λίγο χαμηλότερες τιμές το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Αναμενόμενη διόρθωση στην Αθήνα, οι λιανικές πωλήσεις «στήριξαν» τη Wall Street και οι Financial Times κάνουν λόγο για... αμερικανικό χρήμα που ρέει (ξανά) στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Στις 961,01 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, που όμως στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης αντέδρασε έως τις 981,19. Ανάλογη κίνηση για τον FTSE Large Cap, με υψηλό ημέρας στις 334,04, και για τον FT Mid στις 1.095,94 μονάδες.

Αναφερόμαστε στα τοπικά υψηλά της συνεδρίασης καθότι θεωρούνται περιοχές αντίστασης. Σε... δεύτερο βαθμό θα επιχειρηθεί η υπέρβασή τους, αλλά σήμερα και στη συνεδρίαση της Παρασκευής προέχει η διασφάλιση των στηρίξεων που διαμορφώθηκαν στη διάρκεια του τελευταίου ανοδικού σερί.

Για τον Γ.Δ. η πρώτη στήριξη θεωρείται λίγο χαμηλότερα των 950 μονάδων (συγκεκριμένα στις 948,42 της 8ης/8). Για τον 25άρη η στήριξη δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά, καθώς παραμένει πέριξ της περιοχής των 320-325 μονάδων. Κλειδί παραμένει ο FT Mid, τουλάχιστον όσο διατηρείται πάνω από τις 1.050 μονάδες (με στόχο την ανοδική διάσπαση των 1.100 που θα σηματοδοτήσει -πιθανότατα- και τον επόμενο ανοδικό κύκλο).

Σε δύο συνεδριάσεις που εκ προοιμίου θεωρείται ότι θα έχουν μέτρια-χαμηλή συναλλακτικότητα και τζίρο (κυρίως η σημερινή), η διατήρηση δυνάμεων παραμένει το βασικό ζητούμενο. Ώστε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, στις 16/8, να κλείσει χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις η σειρά Αυγούστου στα παράγωγα, να μετακυλιστούν προς λίγο υψηλότερες τιμές για τα ΣΜΕ του Σεπτεμβρίου.

Το αναφέρουμε από τώρα, και θα επανέλθουμε όσες φορές χρειαστεί, πως η σειρά μηνός Σεπτεμβρίου (triple witching) κλείνει την Παρασκευή 20/9, πριν από την Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής των γερμανικών εκλογών που τόσο έχουν δαιμονοποιηθεί. Πρώιμη, πολύ πρώιμη, η αναφορά μας, αλλά στα υπόψη.

Για σήμερα και την Παρασκευή θα πρέπει να συνεχιστεί η ομαλή κατοχύρωση θέσεων, κυρίως βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεων, σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και σε συγκεκριμένα blue chips.

Κλειδί εκ των πραγμάτων η μετοχή της Εθνικής, όπου μετά τη σχετικά άνετη υπέρβαση των 3 ευρώ θα πρέπει να «χτιστούν» στηρίξεις από τα 2,80-2,90 ευρώ και πάνω.

Κλειδιά επίσης ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και η μετοχή της CCHBC, που δεν θα πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα των 21,50 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v