Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κερδίζει πόντους ο Γενικός Δείκτης

Προς τις 890 μονάδες κινείται το Χρηματιστήριο και με τις 25 μετοχές του FTSE να επιχειρούν ανοδικά. Μέτριος ο τζίρος, σχεδόν οι μισές συναλλαγές σε Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Τα αποτελέσματα 6μήνου κάνουν την επιμέρους διαφορά.

Δειλή ανοδική κίνηση στα ευρωχρηματιστήρια, με την πλειονότητα των παικτών σε στάση αναμονής. Η μέχρι τώρα πορεία των αγορών χαρακτηρίζεται από μικρή μεταβολή βασικών δεικτών, από μέτριο τζίρο και περιορισμένη διάθεση προεξόφλησης - ανάληψης μεγαλύτερου ρίσκου.

Από την Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης κερδίζει λίγους πόντους προς τις 890 μονάδες, μέχρι τη Φρανκφούρτη με τον DAX κατά 0,32% ψηλότερα στις 8.184 μονάδες και τη μικρή πίεση στο ευρώ (στο εύρος του 1,3250-1,3279 δολαρίου), η εικόνα δεν δείχνει να διαφοροποιείται ουσιαστικά.

Στις... επενδύσεις με το δάκτυλο στη σκανδάλη αναφέρεται σχετικό θέμα του FT.com, ενώ τις εξελίξεις εκ των έσω επιχειρεί να αναλύσει ο επικεφαλής του Stratfor.

Στο Χ.Α. οι βασικοί δείκτες και μετοχές σηματωροί παίρνουν πόντους, καθώς η συνεδρίαση ξεκίνησε με καλύτερο αέρα απ' ό,τι εχθές, με επίσης μέτριες συναλλαγές.

Η διακύμανση των δεικτών γύρω και επί τα αυτά των βραχυπρόθεσμων σημείων αναφοράς, χωρίς παρεκκλίσεις, καθώς ο FTSE Large Cap κρατά το εύρος των 300-305 μονάδων -αν και οι 298 μονάδες είναι αυτές που έχουν σημασία άμεσα-, ο δε FT Mid ενισχύεται προς τις 985-990 μονάδες.

Ο τραπεζικός στην περιοχή των 135 υπολείπεται των 145 μονάδων που θεωρούνται σημαντικό τεχνικό σημείο και για αρκετούς αναλυτές-παίκτες περιοχή αναστροφής.

Οι αγοραστές κινούνται προσεκτικά, ανεβάζοντας σταδιακά τον πήχη, με τον Γ.Δ. να ενισχύεται περίπου 1,20% στις 11.20.

Κινητικότητα στις τράπεζες, όπου θα επιμείνουμε στην εκτίμησή μας πως βραχυπρόθεσμα η Πειραιώς κάνει την έκπληξη, ενώ η Εθνική και η Alpha Bnk θα πρέπει να υπερβούν τα 3,25 και το 0,55-0,75 ευρώ αντίστοιχα για να υπάρξει μόχλευση.

Αγορές στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία νωρίτερα ανακοίνωσε κέρδη 127,1 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, συναλλαγές και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Στη μετοχή του ΟΠΑΠ έχει αλλάξει χέρια ένα πακέτο των 100.000 στα 7,20 ευρώ.

Ανεβάζουν τον πήχη για τη CCHBC, στηρίζεται ο 25άρης προς τις 305 μονάδες, ενώ σημαντική θεωρείται η συνδρομή και των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μέχρι τώρα είναι η απόλυτα ανοδική εικόνα και για τις 25 μετοχές του δείκτη, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με αξιόλογες συναλλαγές. Συγκριτικά υψηλός ο τζίρος και σήμερα στην Πειραιώς αλλά και σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, πιθανότατα και λόγω αποτελεσμάτων.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, πλην μιας (Ελληνικά Καλώδια), οι υπόλοιπες μετοχές επιχειρούν ανοδικά. Με ικανοποιητικές συναλλαγές κάποιες (ΥΓΕΙΑ, Attica Bank, Eurobank, ΧΑΛΚΟΡ), με λιγότερες άλλες (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Φουρλής, ΣΙΔΕΝΟΡ κ.ά.).

Στις 11.30 η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε οριακά τα 7 εκατ. ευρώ, από τα οποία σχεδόν τα μισά είχαν αλλάξει χέρια σε Πειραιώς, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v