Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε αναμονή, στο όριο...

Από μία... κλωστή κρέμεται η ειρήνη στη Μέση Ανατολή, σε αναμονή αγορές και ΧΑ. Στα όρια των 880 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με κρίσιμη την έσχατη στήριξη των 870. Στο χείλος των 300 ο Ftse Large Cap. Η προσοχή των παικτών και στα αποτελέσματα 6μήνου.

Σε κατάσταση νευρικής αναμονής οι «δυτικοί» και οι «πρόθυμοί» τους, σε ανάλογη κατάσταση και οι αγορές.

Από μία... κλωστή κρέμεται η ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day, ωστόσο η Wall Street ξανά πήρε ώθηση εχθές από την άνοδο των ενεργειακών ομίλων.

Στην Αθήνα υπόκωφη σιωπή από την πλευρά της κυβέρνησης, ακραία θέση από τον ΥΠΕΞ, και το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να καλύψει τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Το Χ.Α., προεξοφλητικός μηχανισμός μεν, ρηχός και διαχειρίσμος από τα «ισχυρά χέρια» δε, εξισορρόπησε στα όρια των δεικτών. Στο κάτω όριο βέβαια για τον Γενικό Δείκτη καθώς έκλεισε στις 881,03, έχοντας για χαμηλό ημέρας τις 869,21 μονάδες. Σχεδόν ανάλογη κίνηση για τον FTSE Large Cap στις 300,81 μονάδες, ενώ την έκπληξη έκανε -ελέω Χαλκόρ- ο FT Mid. Κατά 0,38% ψηλότερα, αλλά κάτω από τις 1.000 μονάδες, στις 978. Στις 133 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης με την Πειραιώς να έχει αποκτήσει βραχυπρόθεσμα πλεονέκτημα έναντι της Εθνικής και της Alpha Bank.

Και μια κι ο λόγος για τον κλάδο, χρήζει αναφοράς το θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου που αφορά τα σχέδια «ανταλλαγής θυγατρικών», οποία ακούγονται ενδιαφέροντα. Αλλά και το ενδιαφέρον της Εθνικής για το χαρτοφυλάκιο δανείων της Citibank.

Ο κλάδος από τεχνική πλευρά παραμένει σε κλίση. Ωστόσο, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, θα είναι αυτός που θα μπορούσε να δώσει το σήμα για επόμενο κύκλο. Σημειώνουν δε συγκεκριμένα πως εάν ο κλαδικός δείκτης υπερβεί τις 145 μονάδες και η Εθνική διασπάσει ανοδικά τα 3,25 ευρώ και το 0,55 (κατ΄άλλους το 0,75) η Alpha Bank, δημιουργούνται ισχυρές προϋποθέσεις αναστροφής της τάσης. Ενδεχόμενη αναστροφή για τον Τραπεζικό Δείκτη για πάνω από τις 145-150 μονάδες πιθανότατα θα παρέσυρε ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να κρατήσουμε και δύο-τρία στοιχεία που αφορούν την εικόνα στην πραγματική οικονομία-κοινωνία. Βαθαίνει η υποχρηματοδότηση της αγοράς, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Ιούλιο, ενώ η μικρή, αλλά νέα μείωση των καταθέσεων τον ίδιο μήνα ενισχύει την τάση, που κλίνει σε πτωτική. Απ΄ ό,τι φαίνεται οι... παπλωματούχοι δεν ενστερνίζονται τις προτροπές του υπουργού Οικονομικών να επιστρέψουν μέρος από τα «κρυμμένα» 20 δισ. ευρώ στις τραπεζικές καταθέσεις.

Προς το τέλος και η περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να καταγράφει τις «χρυσές» λεπτομέρειες των 6μήνων. Σύμφωνα με την εικόνα της αγοράς, τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως μετοχές εταιρειών με καλύτερα ή χειρότερα του αναμενόμενου μεγέθη επηρεάζονται ανάλογα. Για να δούμε ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια γιατί στη χθεσινή συνεδρίαση η Πειραιώς έκανε τη θετική διαφορά και απέδωσε σε ημερήσιο ποντάρισμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v