Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Κοιτά» προς τις 950 μονάδες

Με ερώτημα αν η διόρθωση του τελευταίου ημιώρου της Παρασκευής έχει ολοκληρωθεί ξεκινά η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα. Ζητούμενο η είσοδος του Δείκτη στη ζώνη 950-975 με αυξητική τάση στον τζίρο και στους ημερήσιους πρωταγωνιστές.

Η προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στις παρυφές των 950 μονάδων στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας (ενδοσυνεδριακά έφτασε τις 948,31 μονάδες) μπορεί να έφερε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και να εξαέρωσε σε σημαντικό βαθμό την εγχώρια αγορά, όμως είναι βέβαιο ότι οι προσπάθειες υπέρβασης της ζώνης των 950-975 μονάδων, που θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση πάνω από τις 1.000, θα συνεχιστούν.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, και εξ Ανατολών, πράσινα ταμπλό στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια εν μέσω επενδυτικής ευφορίας λόγω της ανάθεσης στην Ιαπωνία των Ολυμπιακών Αγώνων το 2020, της υποχώρησης του γεν και των κινεζικών μακροοικονομικών στοιχείων.

Πιο συγκεκριμένα, στην Κίνα ανακοινώθηκε η αύξηση των εξαγωγών τον Αύγουστο κατά 7,2% σε ετήσια βάση, ενώ και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν ευνοϊκά, καθώς έδειξαν περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων στο 2,6% τον Αύγουστο, όπως προέβλεπαν οι αναλυτές.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη δείχνουν τα futures ότι θα ξεκινήσουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή των αποφάσεων του Κογκρέσου (επιστρέφουν σήμερα από διακοπές), με τον Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με άρθρο του Reuters να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Ερχόμενοι στα δικά μας, παραμένει ερώτημα αν οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών που σημειώθηκαν στο τελευταίο ημίωρο της Παρασκευής έχουν ολοκληρωθεί ή υπάρχουν υπόλοιπα που θα εμφανιστούν κάποια στιγμή στη σημερινή συνεδρίαση.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου. Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι τονίζουν το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακίων, γεγονός που επιβεβαιώνεται αφενός από την αυξητική τάση των εισαγόμενων εκθέσεων και αφετέρου από την άφιξη εντός της εβδομάδας ομάδας ξένων διαχειριστών κεφαλαίων (οι περισσότεροι από αυτούς βρέθηκαν πρόσφατα και στο Λονδίνο), οι οποίοι υπό την «αρχηγία» της UBS πρόκειται να συναντηθούν με εκπροσώπους εισηγμένων.

Από την άλλη, η πιο συντηρητική σχολή σκέψης επισημαίνει ότι η αγορά δεν έχει λόγους για σημαντικό ράλι, καθώς θα περιμένει τις εκθέσεις της DGCom και της BlackRock για τις ελληνικές τράπεζες, το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, την αξιολόγηση του Χ.Α. από τον οίκο FTSE και την επιστροφή της τρόικας - τα τελευταία δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι δανειστές έρχονται με άγριες διαθέσεις, αποφασισμένοι να επιβάλουν νέα μέτρα παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

Επίσης, οι συζητήσεις για το ταβάνι του χρέους στις ΗΠΑ και η επόμενη κίνηση της Fed θα επηρεάσουν τις διεθνείς αγορές και κατ' επέκταση (έστω και σε μικρότερο βαθμό) και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, που ξεκίνησε το τελευταίο ημίωρο της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης πρέπει να διατηρηθεί σε κλείσιμο υψηλότερα των 930 μονάδων.

Αντίθετα, σε περίπτωση επικράτησης των αγοραστών, παραμένει ζητούμενο η είσοδος του Δείκτη στη ζώνη των 950-975 μονάδων, με αυξητική τάση στις συναλλαγές αλλά και στον αριθμό των ημερήσιων πρωταγωνιστών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v