Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοίγουν βηματισμό οι αγοραστές

Η ανακοίνωση της μείωσης του ΑΕΠ σε ποσοστό χαμηλότερο του αναμενόμενου φαίνεται να δίνει καύσιμα στην ψυχολογία των αγοραστών. Επιλεκτικές κινήσεις στον 25άρη, σχετικά λίγοι οι θετικοί πρωταγωνιστές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Παρά το γεγονός ότι στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές διατηρούνται η επιφυλακτικότητα και οι μικρές αρχικές απώλειες, στο ελληνικό χρηματιστήριο και μετά τις 12.46 οι αγοραστές άνοιξαν βηματισμό, κινούμενοι επιθετικότερα σε επιλεγμένες δεικτοβαρείς μετοχές.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι εν εξελίξει ανοδική προσπάθεια συντελείται χωρίς τη βοήθεια της ΕΕΕ, η μετοχή της οποίας μαζί με την Τιτάν και τη Folli Follie Group ανήκει στους τίτλους του 25άρη που κινούνται με αρνητικό πρόσημο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θετικά στην ψυχολογία των αγοραστών επέδρασε και η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με την οποία μείωση 3,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012 παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο του 2013 το ΑΕΠ, έναντι πτώσης 4,6% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη πρόβλεψη.

Ξεκινώντας από το ταμπλό του FTSE 25, ξεχωρίζει το +4,76% για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και το +3,37% για την Εθνική, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων κινούνται Πειραιώς, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και Σωληνουργεία Κορίνθου.

Με μικρότερα κέρδη ακολουθούν οι υπόλοιπες μετοχές του 25άρη, με τον τίτλο της Jumbo να παραμένει αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο.

Ο τζίρος πλησιάζει τα 20,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές καθώς έχουν αλλάξει χέρια 500.000 τεμάχια της Πειραιώς στο 1,17 ευρώ, άλλες 212.000 τεμάχια στο 1,18 ευρώ και 630.000 μετοχές του Σαράντη στα 4,80 ευρώ.

Πλησιάζει το 2 προς 1 η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών, όμως η επιφυλακτικότητα που επικρατεί στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις αποτελεί μέχρι στιγμής τροχοπέδη στη δημιουργία ακραίων ημερήσιων κερδών.

Έτσι, χαμηλότερα του 25άρη μέχρι στιγμής διακρίνονται ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean, Fourlis, ΣΙΔΕΝΟΡ, Intracom και Πλαστικά Κρήτης.

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης είναι η προσέγγιση των 950 μονάδων, προκειμένου η επόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει με τις καλύτερες δυνατές παρακαταθήκες, διεκδικώντας κίνηση σε ακόμα ανώτερα επίπεδα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v