Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εκλεισε το μάτι… στο κλείσιμο

Οι δημοπρασίες οδήγησαν στο υψηλό ημέρας οκτώ τίτλους του 25αρη. Προσπάθεια επαναπροσέγγισης του υψηλού τετραμήνου για το Γενικό Δείκτη αλλά και προβληματισμός για τον περιορισμένο όγκο συναλλαγών. Μόνιμα στο κόκκινο ΕΥΠΡΟ, Jumbo, Τιταν. Στο υψηλό ημέρας Alpha Bank, MIG, Εθνική, ΔΕΗ.

Ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων δεν στάθηκε εμπόδιο στους αγοραστές που έκλεισαν τον Γενικό Δείκτη μία ανάσα χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Πιο συγκεκριμένα στη σημερινή συνεδρίαση η μικτή αξία συναλλαγών έφθασε τα 47,3 εκατ. από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ). Αμείωτος παρέμεινε ο συγκεντρωτισμός, καθώς το 65% του συνολικού τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις έξι τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Εθνικής, ΔΕΗ και Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 1010,39 μονάδες (-0,95%), άλλαξε τρεις φορές πρόσημο, μετά τις 15.03 κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο" στις 17.00 βρέθηκε στις 1029,96 μονάδες, μέσω των δημοπρασιών αναρριχήθηκε μέχρι τις 1028,64 και τελικά έκλεισε στις 1028,58 μονάδες με κέρδη 0,84%.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο απειλεί τα υψηλά 4μηνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 28/5 (1037,83 μονάδες), ενώ αν σε συνδυασμό με το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη ακολουθήσει και ο 25αρης με κλείσιμο υψηλότερα των 351 μονάδων (σήμερα έκλεισε στις 347,39 μονάδες), ασφαλώς δίνεται μία πρώτη ανοδική διαφυγή που θα χρειαστεί επιβεβαίωση τριών συνεδριάσεων.

Από τις μετοχές του FTSE25 μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Eurobank Properties, Jumbo και Τιτάνας, ενώ στο "κόκκινο" κινήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και οι ΕΕΕ και ΟΠΑΠ. Αντίθετα μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οκτώ τίτλοι του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank, MIG, Εθνική, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σταθεροποιητικά πάνω από τη ζώνη στήριξης των 980 με 1000 μονάδων λαμβάνει τιμές ο Γενικός Δείκτης αρνούμενος προς το παρόν να δηλώσει δυναμική κίνησης προς το επίπεδο αντίστασης των 1050 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
 
Η συνεχιζόμενη όμως κωλυσιεργία του Δείκτη κοντά στα υψηλά είναι πολύ πιθανό να επιτρέψει τη διαγραμματική  αποτύπωση ενός  βραχυχρόνιου  "pullback" προς το όριο των 980 μονάδων. Εκεί όμως θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή από απόψεως τεχνικής ανάλυσης, καθώς  η επιβεβαιωμένη  καθοδική διάσπασή του θα επιφέρει διαγραμματική "ταλαιπωρία" και πτωτική κίνηση προς τις 950 μονάδες, το 50% δηλ. των Fibonacci Retracement  της τελευταίας ανοδικής κίνησης από τις 868 προς τις 1030 μονάδες. Πάντως ο Δείκτης χωρίς την "έμπρακτη βοήθεια" των Τραπεζικών μετοχών   δύσκολα θα μπορέσει να "πατήσει" ανοδικά την περιοχή των 1050 μονάδων.
 
Μέσα στο εύρος διακύμανσης, που ορίζουν οι δύο ζώνες των 345 με 355 μονάδων (άνω) και των 335 με 330 μονάδες (κάτω) κινείται στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δίχως να έχει βάλει μέχρι τώρα τα "εχέγγυα" για το πρόσημο της επόμενης κίνησης.
 
Έτσι ενώ η μεν επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, των 355 μονάδων θα ανοίξει το διαγραμματικό πεδίο για την περιοχή αντίστασης των 400 με 416 μονάδων,  η καθοδική διάσπαση των 330 μονάδων θα ωθήσει πτωτικά το δείκτη  προς τη κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού του Ιουλίου, στις 317 μονάδες περιοχή από όπου διέρχεται και ο μακροπρόθεσμος απλός κινητός μέσος των 200 ημερών.
 
Εμφανής είναι πάντως η "κόπωση" του δείκτη λίγο πάνω από τις 345 μονάδες σημάδι όπου επιτείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα περαιτέρω  συμμετοχής και άλλων Δεικτοβαρών μετοχών πλην των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ και ΟΤΕ, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.  

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα σε Ασία και Ευρώπη, όπου το Χρηματιστήριο του Μιλάνου ανακάμπτει από τα χαμηλή ημέρας αλλά συνεχίζει να σημειώνει αξιοπρόσεκτες απώλειες, ενώ θετικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, προσπαθώντας να διακόψει το πτωτικό σερί των προηγούμενων πέντε ημερών.
 
Στα άξια λόγου της ημέρας, ο Ιταλός Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ακύρωσε σήμερα ομιλία του σε συνέδριο εξαιτίας μιας “δυσάρεστης πολιτικής εξέλιξης που απαιτεί την προσοχή μου” όπως την περιέγραψε ο ίδιος, μια μόλις μέρα μετά την προτροπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στους συμμάχους του, να παραιτηθούν μαζικά από το Κοινοβούλιο. Ο FTSE MiB βρέθηκε να υποχωρεί περίπου 2% και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς σημείωσε άνοδο 80 (και πλέον) μ.β.
 
Από την άλλη το ΑΕΠ β’ τριμήνου των ΗΠΑ (τρίτη αναθεώρηση) ανακοινώθηκε σύμφωνο με την προηγούμενη μέτρηση στο 2,5%, με τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας να κάνουν την διαφορά προς το θετικότερο.
 
"Οι Περιφερειακές Χώρες της Ευρώπης- η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα- έχουν πληγεί το περισσότερο από την κρίση του 2008 και την επακόλουθη Ευρωπαϊκή κρίση χρέους, και θεωρούνται πιο επικίνδυνες επενδυτικά, από ό τι οι Χώρες του Πυρήνα" αναφέρει η Barclays.
 
Ωστόσο, μια σειρά από θετικές οικονομικές εκθέσεις αυτό το Καλοκαίρι, δημιούργησαν ελπίδες ότι η οικονομική ανάκαμψη της Περιοχής "παγιώνεται". Επίσης, επίσημα στοιχεία τον Αύγουστο έδειξαν πως η ζώνη του ευρώ σημείωσε ανάπτυξη κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο.
 
Οι αναλυτές της Barclays, σημειώνουν πως τα Κρατικά ομόλογα της Ευρω-περιφέρειας θα υπεραποδόσουν σε σχέση με τα Γερμανικά μέχρι το τέλος του έτους, λόγω της πολύ θετικής έκπληξης από την απόφαση της Fed να μην αλλάξει πολιτική, τη πιθανότητα για περαιτέρω βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την επιστροφή της όρεξης για ρίσκο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και παρά το γεγονός ότι ο Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας, η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν συνεδρίαση επιμέρους τίτλων, τόσο στο ταμπλώ του 25αρη, όσο και χαμηλότερα.
 
Ξεκινώντας από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, σε νέα υψηλά 59 μηνών έκλεισε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ, που δείχνει να ξαναβρίσκει αγοραστές μετά την βραχύβια στάση που προηγήθηκε, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.
 
Νέα υψηλά 25 μηνών για την μετοχή της ΔΕΗ, με τους αγοραστές να κινητοποιούνται μετά τις 14.55 και την επόμενη σημαντική αντίσταση να εντοπίζεται στα 8,52 ευρώ.
 
Με επιθετικούς αγοραστές από την αρχή της συνεδρίασης η Τέρνα Ενεργειακή, έχει επόμενη τεχνική αντίσταση στα 3,60 ευρώ.
 
Επιθετικότεροι οι αγοραστές, μετά τις 16.19 και για τον τίτλο της Alpha Bank. Πάρα πολλά, για την βραχυπρόθεσμη τάση, θα κριθούν από την "αναμέτρηση" με την αποφασιστική αντίσταση στα 0,6000 ευρώ.
 
Νέο υψηλό 30 μηνών για τον τίτλο του ΟΤΕ (!) Αν υπερκεράσει την αντίσταση στα 8,60 ευρώ, δεν θα αποτελέσει έκπληξη η κίνηση προς το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 10,00 ευρώ.
 
Αρκετές οι αναφορές και χαμηλότερα του FTSE25.
 
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με την απόλυτα αποφασιστική αντίσταση να εντοπίζεται στα 2,52 ευρώ.
 
Από τις 23/5 είχα να "δει" κλείσιμο υψηλότερα από τα "στοιχειωμένα" 15,00 ευρώ ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος και σήμερα έκανε την υπέρβαση με αξιοπρόσεκτες συναλλαγές. Τεχνικά, η μετοχή είναι "άδεια", καθώς η επόμενη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται σημαντικά υψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στην ζώνη 17,06 - 17,35 ευρώ.
 
Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΥΑΘ που απειλεί υψηλά οκτώ μηνών, ενώ τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε και η μετοχή της Forthnet.
 
Οι "ανοιχτές" εντολές αγορών έδωσαν την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Επίλεκτος, ενώ δεν φαίνεται να έχει τελειώσει ο πωλητής στην Flexopack, με την διαφορά ότι σήμερα βρήκε τους όποιους αγοραστές περισσότερο "συντεταγμένους" (!)
 
Δεύτερη συνεδρίαση υψηλών συναλλαγών για τα Ελ. Καλώδια, απαιτεί προσοχή (!) Στην πλευρά των πωλητών, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης και η Τρ. Πειραιώς.
 
Πέραν όλων αυτών που παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον, προβληματισμός υπάρχει στις τάξεις των επαγγελματιών του χώρου για το 15μερο, τέλος Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου, όταν και θα φανεί ποια ξένα χαρτοφυλάκια θα αγνοήσουν την κατάταξη του Χ.Α. από τον οίκο FTSE και με γνώμονα τον δείκτη MSCI θα προχωρήσουν στις "υποχρεωτικές" αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστούν οι καθαρές εκροές κεφαλαίων από τους αποχωρούντες ξένους επενδυτές και οι εισροές κεφαλαίων από τους νεοεισερχόμενους στο Χ.Α.
 
Ακόμα δυσκολότερη είναι η εκτίμηση για το ποιες μετοχές θα επιλεγούν από την κάθε πλευρά για τοποθετήσεις και αποχωρήσεις και τι συνέπειες θα μπορούσαν να υπάρξουν στις αποτιμήσεις, σε μία Αγορά όπως το Χ.Α., η ρηχότητα του οποίου δεν θα μπορέσει να αντέξει τους αναμενόμενους "κραδασμούς", με την μεταβλητότητα να "χτυπάει κόκκινο" (!)

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανόδου, με τους αγοραστές να παίρνουν πρωτοβουλίες στο δεύτερο μισό, όταν και αυξήθηκαν οι συναλλαγές. Παρά ταύτα η λήξη της συνεδρίαση βρήκε τον όγκο συναλλαγών να είναι χαμηλότερος, σε σχέση με χθες, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.570 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά, επιστρέφοντας σε premium 0,50%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.278, 2.841 Οκτωβρίου, 0 Νοεμβρίου και 437 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 349) κινήθηκαν μεταξύ 343,5 και 351 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.405), ΔΕΗ (880), Alpha Bank (2.072), Εθνική (1.025), Πειραιώς (1.991), ΟΠΑΠ (249), Μυτιληναίο (241), MIG (1.302), ΓΕΚ (197), Τιτάνα (141), Ελλάκτωρα (203), ΕΥΔΑΠ (208).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE αυξήθηκε στο 43% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα χαμηλός στα 519 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (432 δικαιώματα αγοράς και 87 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (5.043.035 τεμ.), Εθνική (1.341.819 τεμ.).
Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Νοεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,80 ευρώ.
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v