Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Το νέο στοίχημα για υψηλές αποδόσεις

Οι ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων και η διάθεση για μία ακόμα ανοδική προσπάθεια. Πού θα κριθεί το στοίχημα, πώς κινούνται «μεγάλοι» παίκτες. Γιατί γίνονται πονταρίσματα στο «μισογεμάτο» ποτήρι. Η δυσκολία υπέρβασης των 350 μονάδων για τον FT-25.

Πιστωτική γραμμή η λύση για την Ελλάδα, σύμφωνα με την JP Morgan με τον ξένο οίκο να συνεχίζει την...συζήτηση για την αναπόφευκτη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο, όμως, το θέμα έχει δρομολογηθεί και αυτό -όπως εκτιμούν νουνεχείς παράγοντες- προς όφελος της ελληνικής πλευράς θα μπορούσε να αποβεί.

Στο σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται, ότι "... JP Morgan θεωρεί πως παρά την εικόνα σταθεροποίησης που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης. Αλλά υποστηρίζει ότι αυτό δεν χρειάζεται να έχει την μορφή ενός πλήρως προγράμματος διάσωσης, αλλά μιας "προαιρετικής γραμμής πίστωσης".Η επιλογή αυτή θα είχε σύμφωνα με την JP Morgan σημαντικά πολιτικά οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, καλλιεργώντας την πεποίθηση πως υπάρχει "φως στην άκρη του τούνελ".

Αυτά τα ολίγα για την αρχή, καθώς η παρέμβαση της JP Morgan, δεν θεωρείται...τυχαία.

Στα της αγοράς, ο Ftse Large Cap βρήκε τοίχο στην περιοχή των 350 μονάδων, που για αρκετούς αποτελούσε εδώ και καιρό τον πρώτο και κύριο στόχο στο ενδεχόμενο της επαναπροσέγγισης των επιπέδων που έπιασε η αγορά τέλη Μαίου.

Θυμίζουμε στη συνεδρίαση της 28/5 ο δείκτης είχε δώσει "κλείσιμο" σε αυτές τις μονάδες.

Εύλογη και, κατά γενική εκτίμηση, αναμενόμενη η κίνηση πολλών (κυρίως) βραχυπρόθεσμων παικτών να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεων τους. Θέσεις κερδοφόρες σε ακόμη μία αντίδραση μάλλον μέτριου κόστους. Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούσαν μετά το πέρας της συνεδρίασης, πως η αγορά θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να "χωνέψει" τις εξελίξεις (κυρίως) στο πολιτικό πεδίο.

Εάν σε αυτό το διάστημα συγκεκριμένοι δείκτες και μετοχές διορθώσουν και λίγο, ακόμη καλύτερα, σημείωναν, θεωρώντας πως για τον επόμενο ανοδικό κύκλο θα απαιτηθούν οπωσδήποτε περισσότερες συναλλαγές. Ο τζίρος της Παρασκευής έφθασε τα 66,7 εκατ. ευρώ, μάλλον μέτριος για μία ανοδική αγορά. Πόσο μάλιστα που από αυτά σχεδόν τα μισά άλλαξαν χέρια σε ελάχιστες μετοχές.

Η εβδομάδα "χρωματίστηκε" και από την καταγραφή συνεχόμενων "νέων υψηλών" για τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ενώ στη συνεδρίαση της 27/9 ακολούθησε και η μετοχή της ΔΕΗ.

Νέα υψηλά για τον τίτλο στα 8,50 ευρώ, που για ένα...λεπτό του ευρώ δεν κράτησε στο κλείσιμο. Και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 3,7 εκατ. ευρώ. Τις τελευταίες συνεδριάσεις ήταν εμφανής η προσπάθεια μερίδας "ισχυρών χεριών" και 2-4 ξένων να ωθήσουν μέσω της μη τραπεζικής 3άδας την αγορά υψηλότερα, να φτιάξουν κλίμα.

Και εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως το πέτυχαν. Όμως εκτός των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ τα "ισχυρά χέρια" οι 2-4 ξένοι χτίζουν θέσεις σε επιλεγμένες μετοχές εταιρειών της "μεγάλης" και της "μεσαίας" κεφαλαιοποίησης, κάτι που αποτυπώνεται και επιβεβαιώνεται από την εικόνα τους στο...ταμπλό.

Από τον Τιτάνα, τον Μυτιληναίο, την CC/HBC μέχρι την Jumbo, Folli-Follie και Φουρλή, J&P Αβαξ, ΓΕΚ/Τέρνα είναι εμφανές το "μάζεμα" που γίνεται σε μία ομάδα μετοχών/εισηγμένων. Το ενδιαφέρον είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται και "αλλαγή χαρτιών" στα "υψηλά".

Ενδεικτική η περίπτωση των Folli Follie που στην συνεδρίαση της Παρασκευής σημειώθηκε "νέο υψηλό" και σε κλείσιμο (18,50 ευρώ με υψηλό συνεδρίασης στα 18,60 ευρώ) και μάλιστα με πακέτα. 

Η ανοδική κίνηση κύριων δεικτών του χρηματιστηρίου- αναφερόμαστε κυρίως στην προσπάθεια ανοδικής διάσπασης των 350 μονάδων για τον 25άρη- και όλο και περισσότερων μετοχών "σηματωρών" παραπέμπει σε προσπάθεια ευρύτερης αναστροφής.

Και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις της τάδε ή της δείνα μετοχής.

Βέβαια το κλίμα παραμένει ρευστό, οι εξελίξεις κυρίως σε πολιτικό επίπεδο αποδείχτηκε πως κρύβουν... joker, ενώ η Αθήνα δεν έχει ακόμη στα χέρια της κάτι χειροπιαστό, αντιθέτως θα λέγαμε. Ωστόσο υπάρχουν "ξένα σπίτια" και ελληνικοί επενδυτικοί-επιχειρηματικοί πόλοι, που θέλουν να δουν...μισογεμάτο το ποτήρι (της ανάπτυξης).

Σε μία αγορά "ρηχή", όπως η ελληνική, εάν αυτά τα συμφέροντα θελήσουν να ωθήσουν 2-3 χρηματιστηριακούς δείκτες και μία ομάδα μετοχών (καλών εταιρειών) σε υψηλότερες αποτιμήσεις μπορούν να το πετύχουν.

Είτε γιατί όντως διακρίνουν μέσα από τις λιγοστές ενθαρρυντικές ενδείξεις την προοπτική ανάκαμψης σε ορισμένους κλάδους. Είτε, στην πιο λογική περίπτωση, ρισκάρουν ένα ποντάρισμα που εάν τους βγει μπορεί να αποδώσει πολλαπλάσια. Θυμίζουμε, πως όσοι "έπαιξαν" ή ακόμη και επένδυσαν από τα ιστορικά ελάχιστα λ.χ. στη μη τραπεζική τριάδα, είδαν τη μετοχή του ΟΤΕ να αντιδρά από τα 2,89 ευρώ- στις αρχές Οκτωβρίου- την ίδια μέρα δηλαδή που η ελάχιστη τιμή για τον τίτλο του ΟΠΑΠ ήταν στα 3,97 ευρώ ή της ΔΕΗ στα 3,50 ευρώ.

Όχι άσχημα...

Καλό σας Σαββατο Κύριακο.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.030,95 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 4,77%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 4,03% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 2,27%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τηλεπικοινωνίες (12,50%), Μέσα Ενημέρωσης (8,42%), Προσωπικά – Οικιακά Προϊόντα (8,20%) και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (7,50%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσε ο κλάδος της Ακίνητης Περιουσίας (-0,21%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Πήγασος Εκδοτική (87,93%), Αττικές Εκδόσεις (66,67%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (50%), Σφακιανάκης (43,86%), Yalco (36,67%), Ντρουκφάρμπεν (35,71%), ΣΙΔΜΑ (33,33%), Sato (30,26%), ΑΕΓΕΚ 27,40%) και Μοτοδυναμική (24,34%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Τηλέτυπος (-30,45%), ΚΡΕΚΑ (-28%), Flexopack (-20,26%), PC Systems (-19,70%), Αθηνα (-18,29%), Τζιρακιάν (-15,97%) ΓΕ Δημητρίου (-15,79%), Pasal (-15,73%), Ιντεάλ (-12,22%) και Νάκας (-12%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v