Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εθνική, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ δίνουν... τάση

Από το κλείσιμο της Παρασκευής θα εξαρτηθεί η βραχυπρόθεσμη πορεία του Χρηματιστηρίου. Εφικτή η... ανηφορική κίνηση του Ftse Large με την προϋπόθεση ανοδικής συνέχειας για την Εθνική Τράπεζα και "νέο υψηλό" άνω των 8,49 ευρώ για τη ΔΕΗ. Κρίσιμος και ο ΟΠΑΠ.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.029 και τον Ftse Large Cap στις 347 μονάδες.

Η επίτευξη του αρχικού-κύριου στόχου, δηλαδή της επαναπροσέγγισης των 350 μονάδων για τον 25άρη, ενισχύει την τεχνικότητα της αγοράς -τουλάχιστον συγκεκριμένων μετοχών/σηματωρών-, τη δυνατότητα των λεγόμενων "ισχυρών χεριών" να ελέγξουν το παιχνίδι με την έμμεση στήριξη 2-4 ξένων οίκων κι επενδυτικών ομίλων και βεβαίως την αρωγή κάποιων επιχειρηματιών, μεγαλομετόχων και χρηματιστών. Μια χαρά.

Ο τραπεζικός κλάδος σε αναδιάταξη δυνάμεων, με τους επικεφαλής αρκετά πιο χαλαρούς απ΄ ό,τι πριν από την επίσκεψη της DG Com και του Gert Jan Koopman στην Αθήνα, με την Εθνική να ετοιμάζει 2+1 κινήσεις για άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση όπως σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος.

Η δε Πειραιώς προχωρά στον σχεδιασμό της νέας Geniki με προοπτική εισαγωγής του σχήματος εντός 6μήνου, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Για την Εθνική, η μετοχή της οποίας θα πρέπει να υπερβεί -σε κάθε περίπτωση πειστικά και καθαρά τα 3,25 ευρώ ώστε να ισχυροποιηθεί το ανοδικό σενάριο σημειώνεται: "Δύο συν μία κινήσεις έχει δρομολογήσει η διοίκηση της Εθνικής για να ενισχύσει μέχρι το τέλος του έτους τα κεφάλαιά της κατά περίπου 550 - 830 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τον δείκτη EBA Core Tier I σε επίπεδα ίσα ή υψηλότερα του 10,3%, και να εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει σταδιακή διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank την επόμενη διετία.Όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day, προτεραιότητα στις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής έχει η Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Η Εθνική βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το real estate fund INVEL του κ. Χρ. Παπαχριστοφόρου για τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας. Οι συζητήσεις αφορούν την είσοδο της INVEL είτε στην Πανγαία, είτε σε μια νέα ΑΕΕΑΠ, που θα συσταθεί με απόσχιση και εισφορά ακινήτων της Πανγαία. Και στις δύο περιπτώσεις η INVEL θα βάλει φρέσκο χρήμα για να αποκτήσει το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και θα ακολουθήσει η είσοδός της στο Χ.Α.Παρά τη μικρή καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, εκτιμάται ότι το deal θα έχει τελειώσει πριν από το τέλος του έτους φέρνοντας σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση στην Εθνική Τράπεζα".

Αυτά για τις τράπεζες, καθώς σημαντικό μέρος του παιχνιδιού έχει μεταφερθεί εδώ και καιρό κυρίως στη μη τραπεζική 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ όπου κυρίως ξένα χέρια με μεθοδικές εκ περιτροπής κινήσεις άλλοτε στη μία μετοχή, άλλοτε στην άλλη χτίζουν επενδυτικές θέσεις, γράφουν υπεραξίες και διαμορφώνουν κλίμα.

Σε εύλογο ερώτημα φίλων για το αν η αγορά μπορεί να φτάσει τις 350 μονάδες με μοχλό κυρίως τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ το euro2day ήταν καταφατικό, δίνοντας μάλιστα μέσα από στήλες και συνεργασίες δικές σας πειστική απάντηση.

Πράγματι, τα  νέα υψηλά του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ κι η προετοιμασία για ανάλογη υπέρβαση από τη μετοχή της ΔΕΗ αυτό δείχνουν. Πολλοί μάλιστα ήταν εκείνοι που είχαν συμπληρώσει πως δευτερευόντως θα ενισχύονταν μετοχές εταιρειών που το παλεύουν ώστε να αποτελέσουν μέρος της επόμενης ημέρας. Και το ταμπλό τους δικαιώνει.

Από τεχνική πλευρά, ζητούμενη παραμένει, ειδικά σήμερα που είναι Παρασκευή, η επιβεβαίωση των στηρίξεων για τον Γ.Δ. και τον 25άρη, κυρίως των 335 μονάδων για τον Ftse Large Cap.

Επιπρόσθετα, εάν για τη μετοχή της ΔΕΗ επιτευχθεί νέο υψηλό (χθεσινό κλείσιμο στα 8,48 ευρώ - υψηλό τα 8,49 ευρώ από τις 16/5/2013), θα λέγαμε πως θα περάσουμε ένα καλό Σαββατοκύριακο.

Για τη μετοχή της ΔΕΗ ανεβάσαμε εχθές διάγραμμα και τεχνικά σημεία (του Ηλία Ζαχαράκη). Στη συνέχεια της συνεδρίασης κρίνοντας ανάλογα θα δούμε τι θα αναρτήσουμε στον Εκηβόλο. Με την πολύτιμη συνδρομή της Άννας Φαλτάιτς, σταθερά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v