Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιμέρους κινήσεις στις 1.000 μονάδες

Κρατά μεν το 1.000ρικο το χρηματιστήριο, αλλά με τις τράπεζες εκτός παιχνιδιού. Κοντά στα υψηλά τους (και σε ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου τους) ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Νέα υψηλά για τις μετοχές των ΕΥΑΘ, Φουρλής, διαδικασία επαναφοράς για επιλεγμένα χαρτιά.

Χρηματιστήριο, άνοδος με... μισή ομάδα, σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, επιβεβαιώνοντας τον διαχωρισμό μετοχών και εισηγμένων που εδώ και μήνες συντελείται (και) στο ταμπλό. Δεν θέλω να πω πως εταιρίες των οποίων οι μετοχές έχουν μείνει πίσω στην... κούρσα υστερούν έναντι άλλων επιχειρηματικά κι οικονομικά, αλλά η μαρκέτα ήταν και παραμένει προεξοφλητικός μηχανισμός.

Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, στις κινήσεις των μεγαλομετόχων, των επενδυτικών σπιτιών και βεβαίως των insiders από τα ιστορικά ελάχιστα του καλοκαιριού του 2012 αποτυπώνεται ακριβώς αυτό που αναφέρει ο Στέφανος στο εμπεριστατωμένο θέμα του.

Αδιάψευστος μάρτυς το... ταμπλό και διεθνώς αποδεκτός ο χρηματιστηριακός κανόνας της προεξόφλησης. Κανόνας που προφανώς έχει και τις εξαιρέσεις του.

Στις 1.021 μονάδες κατά 0,76% υψηλότερα διαμορφώθηκε εχθές ο Γενικός Δείκτης, με συντονισμένες αγορές σταδιακά από τις 16.20-16.30 και μετά. Στην περιοχή των 345 μονάδων ο FTSE Large Cap, στις 1.054 ο FT Mid και ο τραπεζικός στη ζώνη των 150-152 μονάδων.

Με τις συναλλαγές στα 53,1 εκατ. ευρώ, και με 24 εκατ. τεμάχια, ενδεικτικές της εστίασης του επενδυτικού ενδιαφέροντος και του παιχνιδιού. Πολλά κομμάτια σε «ακριβές» μετοχές (σ.σ. ως προς την απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή τους) και δη στους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, γεγονός που κατά την εκτίμηση διορατικών παικτών προοιωνίζεται ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ μεσοπρόθεσμου ανοδικού κύκλου, εκείνου που ξεκίνησε από τα ιστορικά χαμηλά αυτών των μετοχών τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2012.

Επιμένουμε εδώ και μέρες, παρότι οι ενδείξεις δεν υποστηρίζουν αυτήν την εκτίμησή μας, πως ο επόμενος σημαντικός μεσοπρόθεσμος ανοδικός κύκλος ΔΕΝ μπορεί να μην έχει πρωταγωνιστές τις τράπεζες.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα των τριών βασικών μετοχών, Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς, δεν φαίνεται πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι άμεσο, απεναντίας. Πολύ πιο εύκολα η μετοχή της ΕΤΕ θα πάει και θα βρει τα χαμηλότερά της προς τα 2,90-2,80, παρά τα 3,34 ευρώ της 10ης/9.

Επί της ουσίας όσο η μετοχή της ΕΤΕ δεν διασπά ανοδικά και πειστικά τα 3,25 ευρώ, όσο η συσσώρευση πέριξ των 3 ευρώ «φορτώνει χαρτιά» συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, θα λέγαμε πως η τραπεζική μετοχή (πιθανότατα και ο κλαδικός δείκτης) χρωστούν ακόμη έναν πτωτικό κυματισμό.

Ίσως τον τελευταίο, εάν είναι ακριβής η πληροφόρηση για το τι διαδραματίζεται κυρίως παρασκηνιακά στον κλάδο, στην ΤτΕ και στο οικονομικό επιτελείο. Γι' αυτό παραμένουμε επιφυλακτικοί σε οποιαδήποτε ανοδική προσπάθεια της αγοράς δεν συμπεριλαμβάνει τις τράπεζες και δεν ωθεί ανοδικά τον 25άρη προς τα «τελευταία υψηλά» (των 405-410 μονάδων).

Αναγκαστικά, περιοριζόμεθα σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις σε μετοχές με διαμορφωμένη ή και υπό διαμόρφωση ανοδική τάση, τηρώντας... ευλαβικά το Τ+3 και διατηρώντας τουλάχιστον το μισό του χαρτοφυλακίου μας εκτός παιδιάς.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να παίρνει τα εύσημα από τους ξένους στο θέμα της αντιμετώπισης της Χ.Α., το διεθνές σύστημα (από το American Jewish Comittee, την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο μέχρι τους κάθε λογής... Nils Muznieks), η υπόθεση όμως έχει ακόμη πολύ δρόμο. Προσώρας οι ξένοι, ή καλύτερα αρκετοί ξένοι, χαιρετίζουν την προσπάθεια και στηρίζουν τη συγκυβέρνηση.

Τελευταία στον κατάλογο των «ξένων οίκων» που διακρίνουν αχνές ενδείξεις ανάκαμψης προσετέθη η BNP. Ενδεικτικά η BNP «...εκτιμά ότι η πτώση στο ΑΕΠ θα συνεχίσει να επιβραδύνεται στα επόμενα τρίμηνα, στοιχείο που αντανακλά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, αν και η αύξηση του ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο (qoq) είναι απίθανη πριν από το 2014. H BNP προσδοκά θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,5% το 2014 και αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή 2,7%».

Στο ίδιο μήκος με τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος σημειώνει ότι «...συντρίβει τον εξτρεμισμό, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την κρίση». Ωστόσο, όπως έλεγε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο... διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Δηλαδή «... δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε ακριβώς πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα». Αυτό ανέφερε εχθές ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Σάιμον Ο'Κόνορ από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών. Συμπλήρωσε ότι «υπάρχει ακόμη πάρα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για την εκπλήρωση των 4 ορόσημων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ., που απομένει από τον Ιούλιο».

Εκτίμηση αρκετών νουνεχών παρατηρητών (τη γνώμη των οποίων θεωρούμε σοβαρή και ασπαζόμεθα) είναι πως μεγάλο μέρος του πονταρίσματος θα κριθεί σε (κυρίως) δύο μέτωπα. Στο εάν, πότε και κατά πόσον η κυβέρνηση θα καταφέρει να επαναχρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία (δεδομένων των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού συστήματος) και εάν θα του βγει του Γ. Στουρνάρα το στοίχημα της εξόδου στις αγορές.

Για το πρώτο η κυβέρνηση έχει εργαλεία και μέσα, αρκεί να επισπεύσει. Για το δεύτερο είμαστε περισσότερο σίγουροι, εκτιμώντας πως, εκτός δραματικού απροόπτου, ο υπουργός Οικονομικών θα πετύχει να πιάσει το στοίχημα. Εάν μάλιστα πετύχει ένα επιτόκιο έστω και οριακά χαμηλότερο του 7% -ας γράψει 6,99%- το όλο στοίχημα θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Όμως υπάρχει δρόμος, πολύς δρόμος, η ανεργία κι η κοινωνική ανοχή (και αντοχές) έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους. Ένας σωρός αστάθμητοι παράγοντες ελλοχεύουν σε κάθε βήμα, διεθνείς joker εμφανίζονται αίφνης στο παιχνίδι, με την τελευταία προειδοποίηση του W. Munchau πως «δύο θετικά τρίμηνα δεν αρκούν για να μιλάμε για ουσιαστική αναστροφή της τάσης, της ύφεσης»- πρέπει να είναι σήμα συναγερμού για τις αγορές.

Και για εμάς τους μικρούς κυνηγούς της βραχυπρόθεσμης απόδοσης γνώμονας των καθημερινών κινήσεών μας.

Από τεχνική πλευρά διατηρούμε τη θέση μας για τις 335-325 μονάδες για τον FTSE Large Cap και άνω όριο τις 350-355 μονάδες. Τις 145 για τον τραπεζικό και τις 160-165 ως άνω όριο, τα 3,25 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής (αν και θεωρούμε πιθανή την επιστροφή χαμηλότερα προς τα 2,90-2,80 ευρώ).

Αλλά και την αυτόνομη κίνηση επιλεγμένων μετοχών, όπως ενδεικτικά σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, άλλοτε με την ΕΥΔΑΠ, τον Τιτάνα, άλλοτε με τη ΔΕΗ, την FFG ή ακόμη 2-4 συγκεκριμένες μετοχές. Ας μην ξεχνάμε το χθεσινό νέο υψηλό στα 8,60 ευρώ για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, την άμεση επαναφορά της Folli Follie προς τα 19,60 της 27ης/9 ή την κίνηση της ΕΥΑΘ προς τα υψηλά των 6,82 ευρώ (από τις 25/1/2013).

Ή το νέο υψηλό στα 3,55 ευρώ του Φουρλή (για πολλοστή φορά μας δικαιώνει η ομάδα του νουνεχούς επιχειρηματία), ή την κίνηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προς τα 2,40 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v