Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υποχωρεί ως τις 1.010 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Με πολλούς νέους joker στο παιχνίδι και τις εξελίξεις στην Ιταλία να «τρέχουν» (και) το ελληνικό χρηματιστήριο θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να εξοικειωθεί. Κλειδί οι 335 μονάδες για τον FTSE 25 και οι 350 στην περίπτωση ανοδικής αντίδρασης. Ανοιγμα με πτώση ως 1,9% για το Γενικό Δείκτη.

Στον ρυθμό της... χρυσαυγιάδας κινείται η χώρα, στον ρυθμό της σικελικής ταραντέλας κινδυνεύει να χορέψει η Ευρώπη, το Βερολίνο.

Στο νέο στοίχημα για υψηλές αποδόσεις αναφερόμασταν στο σχόλιό μας του Σαββάτου, έχοντας γνώμονα τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, τις εσωτερικές εξελίξεις και τις επαφές της Αθήνας με την τρόικα, με..., με...

Όμως, η ανάδυση του «ιταλικού παράγοντα» (εάν κρίνουμε από την υποδοχή των γερμανικών ΜΜΕ) ήταν και είναι το τελευταίο που θα διευκόλυνε τους σχεδιασμούς του Βερολίνου αυτήν την περίοδο. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης πιέζεται προς τις 1.010 μονάδες.

Για πολλούς και διάφορους λόγους το «γερμανικό imperium» δεν ανησυχούσε (και δεν ανησυχεί) από τις όποιες αντιδράσεις του Παρισιού, αλλά από μία ενδεχόμενη εκτροπή της Ρώμης. Και τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις από τη γειτονική Ιταλία είναι ραγδαίες και πλήρεις από αστάθμητες παραμέτρους.

Η παρέμβαση του Wolfgang Munchau είναι ενδεικτική της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί (και όχι της εικονικής, που επιχειρούν κυρίως επικοινωνιακά να περάσουν τα διάφορα κέντρα). Σε σχετικό άρθρο του στους Financial Times σημειώνεται: «Οι πολιτικοί ανάγουν τα δύο θετικά 3μηνα ΑΕΠ σε απόδειξη ανάπτυξης. Τα πιστωτικά δεδομένα, όμως, βεβαιώνουν ότι η οικονομία θα συνεχίσει να σέρνεται. Και αυτό όσο οι τράπεζες δεν προμηθεύουν επαρκή κεφάλαια για να επεκταθεί».

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ανάλυσή του, που χρήζει και δεύτερης ανάγνωσης.

Σε αυτό το ρευστοποιούμενο περιβάλλον θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Πορτογαλία (ήττα Κοέλιο - με 36,66% οι σοσιαλιστές), στην Ιταλία (αναλυτική η θεματογραφία του euro2day.gr) αλλά και το αυστριακό... αναπάντεχο.

Αναφερόμαστε σε αυτές τις παραμέτρους καθώς αποτελεί εκτίμηση διορατικών παικτών πως η περαιτέρω επιβάρυνση του πολιτικού ρίσκου (σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και η όλο και εντονότερη φόρτιση (στο εσωτερικό) επιτείνουν τη μεταβλητότητα (και) των αγορών. Μετοχών, χρήματος, πρώτων υλών κ.λπ. Η δε προβολή της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου αρχίζει να ανοίγει επικίνδυνα, σε βάρος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Το εάν και πόσο και πώς θα επηρεαστεί το ελληνικό χρηματιστήριο από τα νέα δεδομένα (που... προέκυψαν μέσα στο Σαββατοκύριακο) θα φανεί αμέσως, σε συνέχεια της κίνησης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Οι μέχρι τις 09.50 ενδείξεις και τα στοιχεία που είχαμε στα χέρια μας δεν ήταν αρκετά για να διαμορφώσουμε ξεκάθαρη εικόνα.

Μικρό προβάδισμα για τους πωλητές, που θα μπορούσε όμως να αποδοθεί στην... ουρά της Παρασκευής. Το άνοιγμα των ευρωχρηματιστηρίων επίσης δεν είναι διαφωτιστικό, που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε την συμπεριφορά συγκεκριμένων παικτών και επενδυτικών κύκλων στα πρώτα 5΄-15΄ της συνεδρίασης

Οι 335-325 μονάδες παραμένουν ικανοποιητική στήριξη για τον FTSE Large Cap, με τις 350 σταθερό σημείο αναφοράς σε ένα ενδεχόμενο ανοδικό σενάριο.

Οι 151 μονάδες για τον Τραπεζικό Δείκτη είναι μάλλον αρκετές για να μην απειληθεί η περιοχή στήριξης των 145, ενώ η μετακύλιση θέσεων στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και 2-4 τίτλων-σηματωρών του 25άρη και του FT Mid μπορεί να διατηρηθεί, ανάλογα βέβαια με το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί από τις ευρωαγορές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v