BNP: Τα χειρότερα πέρασαν για την Αθήνα

Πρωτογενές πλεόνασμα 0,5 δισ. ευρώ φέτος και 2,7 δισ. για το 2014 βλέπει η BNP Paribas. Εκτιμά ότι η εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να μειώνεται. Σε ποιους τομείς πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. To υψηλό δημόσιο χρέος δείχνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια.

BNP: Τα χειρότερα πέρασαν για την Αθήνα

Η BNP εκτιμά ότι η πτώση στο ΑΕΠ θα συνεχίσει να επιβραδύνεται στα επόμενα τρίμηνα, στοιχείο που αντανακλά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, αν και η αύξηση του ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο (qoq) είναι απίθανη πριν από το 2014. H BNP προσδοκά θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,5% το 2014 και αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή 2,7%.

Σύμφωνα με τον οίκο, η οικονομία «βλέπει» τα οφέλη τόσο από την εκταμίευση των κεφαλαίων διάσωσης, όσο και της άρσης των κίνδυνων για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, η οικονομία πρέπει να συνεχίσει να αναπροσαρμόζεται, αφού η δημοσιονομική εξυγίανση και η μείωση της πίστωσης (καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν την απομόχλευση τους), θα παραμείνουν μόνο δύο από τους παράγοντες που θα επιβαρύνουν τη δραστηριότητα.

Η BNP Paribas σημειώνει ότι η εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να μειώνεται, αν και οι καθαρές εξαγωγές είναι πιθανό να παρέχουν μια μικρή ανακούφιση, υποβοηθούμενες από τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της σε όρους κόστους.

Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς για την τόνωση των εξαγωγών και, συνεπώς, το εμπορικό ισοζύγιο είναι απίθανο να αυξηθεί κατακόρυφα. Για το 2014, εκτιμά ότι το εμπορικό ισοζύγιο θα είναι θετικό στο 1,7 δισ. ευρώ, από -1,1 δισ. ευρώ φέτος, ενώ προβλέπει έκρηξη το 2015 στα 5,4 δισ. ευρώ.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τις άκαμπτες δομές των αγορών εργασίας και προϊόντων και αυτό αντικατοπτρίζεται στην πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή. Η BNP αναμένει η τάση αυτή να συνεχιστεί, με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή να μειώνεται κατά 2,3% κατά μέσο όρο το 2013 και περαιτέρω 1,5% το 2014. Στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το επόμενο έτος προβλέπεται στο -0,6% του ΑΕΠ ή μόλις -1,1 δισ. ευρώ.

Θα χρειαστεί βοήθεια

Τα κενά χρηματοδότησης του προγράμματος διάσωσης και το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους δείχνουν ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να παράσχει περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα κάποια στιγμή. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να πετύχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της το 2013, ένα χρόνο νωρίτερα από τον στόχο, μπορεί να σκληρύνει τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις της με την τρόικα.

Για φέτος, η BNP εκτιμά το πρωτογενές πλεόνασμα στα 0,5 δισ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ, ενώ για το 2014 στα 2,7 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ. Το συνολικό έλλειμμα για φέτος υπολογίζεται σε 3,8% του ΑΕΠ, στα 7 δισ. ευρώ, ενώ για το επόμενο έτος στα 6,1 δισ. ευρώ ή στα 3,3% του προσδοκώμενου ΑΕΠ.

Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα πιθανώς να αντιμετωπιστεί σε στάδια. Η απόφαση για να καλυφθεί το βραχυπρόθεσμο χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος είναι πιθανό να συζητηθεί στην τρέχουσα αναθεώρηση.

Οι συζητήσεις για πιο μόνιμες λύσεις, όπως μια άσκηση διαχείρισης παθητικού (debt-liability management), μια «δύσκολη» συμμετοχή του δημόσιου τομέα (OSI) στη μείωση του χρέους και την επέκταση της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα μέχρι το 2016 για την αντιμετώπιση των ανοικτών θεμάτων του προγράμματος μια και καλή, δεν μπορεί να αποκλειστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, υποστηρίζει η BNP.

Όμως, οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να περιμένουν, αφού μόλις ολοκληρώθηκαν οι γερμανικές εκλογές και οι εκλογές στην Ε.Ε. πλησιάζουν την άνοιξη του 2014. Για το χρέος, η BNP υπολογίζει το δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ σε 175,8% φέτος και 175,1% το 2014.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v