Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χάνει ενδοσυνεδριακά και το 1.000ρικο

Μάχη για τις 1.000 μονάδες δίνει το χρηματιστήριο, με τον FTSE Large Cap προς τις 338 μονάδες. Υπερδιπλάσια η διόρθωση στο ΧΑ έναντι του DAX, του FTSE 100, του CAC 40. Στο κόκκινο οι 24 από τις 25 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ακόμα χαμηλότερα και των 1.000 μονάδων οδηγεί η διόρθωση, ενώ o FTSE Large Cap υποχωρεί ως τις 338.

Νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε, για δεύτερη φορά στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, χαμηλότερα αυτής της περιοχής, αλλά μετά τις συναλλαγές-ρευστοποιήσεις να μην έχουν πάρει μαζικότερο χαρακτήρα.

Ο τζίρος κυμαίνεται στα 30,8 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 15:30, με 3,2 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ, 1,8 εκατ. στη ΔΕΗ και 4,1 εκατ. στον ΟΠΑΠ. Αναφερόμαστε στη μη τραπεζική τριάδα, καθώς σε ΟΤΕ και ΔΕΗ η διόρθωση ξεπερνά το 4% ό,τι αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Οι 24 από τις 25 μετοχές του δείκτη υποχωρούν, ενώ χαμηλότερες τιμές διαμορφώνονται για τις 17 μετοχές του FTSE Mid.

Για λόγους που σχετίζονται και με τις εξελίξεις στις ίδιες τις εισηγμένες, ο ΟΤΕ υποχωρεί ως τα 7,73 ευρώ, η δε Eurobank κατά 10,78%, με αυξημένες συναλλαγές προς το 0,504 ευρώ. Να σημειωθεί πως η ελάχιστη τιμή που καταγράφηκε στις 15:15 αποτελεί νέο ελάχιστο για τηνEurobank, με το 0,54 ευρώ της Παρασκευής.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η έκταση της διόρθωσης βασικών δεικτών και μετοχών σηματωρών στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι αισθητά μεγαλύτερη από αυτή των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών.

Σε σχετικά θέματα του euro2day.gr αναλύεται η διεθνής κατάσταση, με τον Wolfgang Munchau (σε άρθρο του στους Financial Times) να κάνει λόγο στο... παραμύθιασμα για ανάκαμψη στην ευρωζώνη. Κάτι σαν να λέμε -τηρουμένων των αναλογιών- των πομφόλυγων περί «πρωτογενούς πλεονάσματος», που καλό θα ήταν να συμφωνηθεί κάποια στιγμή μεταξύ τρόικας και Αθήνας-Γ. Στουρνάρα πόσο ακριβώς είναι. Και βεβαίως πόθεν προκύπτει.

Σε αυξημένη ετοιμότητα οι αγορές από την Παρασκευή, με τις εξελίξεις να τρέχουν ραγδαίες (κυρίως) στην ιταλική πολιτική σκηνή, ενώ η Αθήνα έχει να διαχειριστεί τα της... χρυσαυγιάδας.

Εύλογη η μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την κατάσταση -κυρίως- οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Στο χρηματιστήριό μας, ο μέτριος τζίρος δείχνει εύγλωττα πως μέχρι τώρα επικρατούν ψύχραιμες και συνετές κινήσεις από την πλευρά των εμπλεκόμενων.

Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, η δοκιμασία της πρώτης στήριξης είναι μέσα στο παιχνίδι. Για τη δεύτερη θα... χρειαστεί μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα, συνέχεια της αβεβαιότητας στην Ιταλία και στην Ευρώπη και αυξημένη προσφορά και περισσότερες ρευστοποιήσεις.

Χαμηλότερα και πάλι των 3 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με 1 εκατ. ευρώ, όταν στην Alpha Bank έχουν αλλάξει χέρια 1,3 εκατ. ευρώ και στη μετοχή της Πειραιώς 2,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v