Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αναμέτρηση με τις 1.080 μονάδες

Νέα κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο με την Coca Cola να σημειώνει οριακή άνοδο και τη ΔΕΗ να "κατoxυρώνει" νέα υψηλά. Συνεχίζουν ανοδικά Εθνική, Alpha, Πειραιώς. Αυξημένος ο τζίρος. Απώλειες για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Folli, Frigoglass.

Άλλη μία προσπάθεια στις 1.080 μονάδες επιχειρείται στη Σοφοκλέους. Με τις συναλλαγές να παραμένουν υψηλές, ενδεικτικές αφενός της κατοχύρωσης κερδών-αναδιάταξης θέσεων και αφετέρου της εισόδου νέων κεφαλαίων ή ακόμη και επαναφοράς άλλων μετοχών από παίκτες που τις τελευταίες ημέρες ρευστοποιούν κυρίως σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Ο FTSE παραμένει στα υψηλά των 360 μονάδων, ο δε τραπεζικός ενισχύεται προς τις 165 μονάδες.

Το γύρισμα της Coca Cola στο +0,10% κάνει τη μικρή διαφορά, ενώ έχουν ενισχυθεί εν μέρει τα κέρδη των Πειραιώς, Εθνικής Τράπεζας και Alpha.

O τζίρος των 63 εκατ. ευρώ παραμένει υψηλός, ενώ ξεχωρίζουν τα κέρδη της Ελλάκτωρ (4,9%) και της Intralot (5,06%).

Απώλειες σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι μετοχές της Folli Follie και της Frigoglass.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες χαρακτήριζαν λίγο ως πολύ αναμενόμενη τη στάση της αγοράς στην ευρύτερη περιοχή των 1.080 μονάδων, καθώς -επί της ουσίας- αποτελεί μέρος της ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου (σ.σ. συγκεκριμένα από τις 880-890 μονάδες της 27ης/8) και με λιγοστές πτωτικές συνεδριάσεις φτάνει στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Μια πρόχειρη και μόνο ματιά στο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη απεικονίζει το πλήθος των ανοδικών κλεισιμάτων και των μετρημένων «πτωτικών», παραπέμποντας σε συνήθη ανοδικό «κυματισμό». Κατά κανόνα, αυτοί οι κυματισμοί, με την απαραίτητη διόρθωση και την αναγκαία αναδιάταξη θέσεων και είσοδο νέων παικτών, οδηγούν σε επόμενο ανοδικό κυματισμό.

Ειδικότερα για τον Γ.Δ., η επόμενη περιοχή-στόχος είναι οι 1.150 μονάδες, επίπεδα που είχε στις 17-20 Μαΐου. 

Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ είναι εμφανείς οι πωλητές που από τα 8,27 και τα 9,14 ευρώ προχώρησαν σε δεύτερο γύρο ρευστοποιήσεων-κατοχύρωσης υπεραξιών μετά τα αλλεπάλληλα τοπικά υψηλά αμφοτέρων. 

Έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν με την καταγραφή του σημερινού υψηλού και της ΔΕΗ θα ακολουθήσει μικρή διόρθωση και των τριών, με πιθανή επόμενη ανοδική κίνηση, ή αν θα σταθεροποιηθούν και οι τρεις περίπου σε αυτά τα επίπεδα.

Και στις δύο περιπτώσεις, εάν θέλουμε να έχει συνέχεια το ανοδικό σενάριο, θα πρέπει να αναλάβουν σύντομα (μέσα στην εβδομάδα) οι τραπεζικές. Και οι τρεις του FTSE Large Cap και οι δύο του FT Mid, Eurobank και Attica Bank.

Η μετοχή της Εθνικής ειδικότερα λίγο μετά τις 14.40 ενισχύεται κατά 1,52% στα 3,31 ευρώ. Για την καλύτερη παρακολούθηση και μέτρηση της μετοχής της ΕΤΕ χρήσιμο είναι το διάγραμμα που ανέβηκε νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Θεωρώντας την ευρύτερη περιοχή των 1.080 μονάδων στάση -μέχρι νεωτέρας-, θα δούμε σήμερα-αύριο εάν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αντίσταση (οπότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποχώρησης προς τις 1.050-1.040 μονάδες) ή ως σημείο αναφοράς. Οπότε θα πρέπει από τα μέσα της εβδομάδας να κινηθεί για πάνω από τις 1.100 μονάδες.

Αυξημένες συναλλαγές σε Μυτιληναίο, FFG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, Τιτάν, Jumbo, Motor Oil, Intralot και δευτερευόντως σε ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Από τον FT Mid η ΕΒΖ έπιασε νωρίτερα το 0,99 ευρώ (4,75%), στη Eurobank συνεχίζονται οι συναλλαγές (έως το 0,535 ευρώ η μετοχή), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέβηκε λίγο έως τα 2,71 ευρώ, το ΥΓΕΙΑ εμφανίζει ενδιαφέρουσα διακύμανση.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σε πολλά ευρωχρηματιστήρια, με τον DΑΧ στις 8.524μονάδες κατά 1,13% χαμηλότερα.

Ενδιαφέρουσα η θέση της Moody's, που θεωρεί απίθανη τη χρεοκοπία των ΗΠΑ, τη στιγμή που οι Γ. Μπάφετ και Ελ Εριάν «χτυπούν» καμπανάκι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v