Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμη αντίδραση από τη Σοφοκλέους

Στα επίπεδα των 1.170 μονάδων ενισχύεται το Χ.Α. μετά το χθεσινό άδειασμα. Επιβεβαιώνονται οι 375 μονάδες για τον FTSE 25, "άντεχουν" τα 4,25 ευρώ για την Εθνική. Κέρδη για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Intralot. Απώλειες για Alpha, Frigoglass.

Ανοδικά αντιδρά το Χ.Α., ακολουθώντας την τάση που νωρίτερα έδωσαν τα ευρωχρηματιστήρια. Στις 1.170 μονάδες διαμορφωνόταν νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, ενώ είχε προηγηθεί η διόρθωση και επιβεβαίωση των χαμηλών (1.145-1.150 μονάδων) στα πρώτα 10΄-15΄ της συνεδρίασης.

Ανάλογη διακύμανση για τον FTSE 25 που «άνοιξε» επίσης με καθοδικό κενό, συνέχισε μέχρι τις 382,79 μονάδες, για να περάσει σε θετικό έδαφος λίγο μετά τις 10.45.

Άμεση η επαναφορά του FT Mid πάνω από τις 1.200 μονάδες. Ενδιαφέρον το ότι ο δείκτης ξεκίνησε από θετικό έδαφος, υποχώρησε έως τις 1.187 μονάδες για να συνεχίσει μέχρι τις 1.207,38 μονάδες.

Σε αντίθεση με τους άλλους τρεις βασικούς δείκτες (Γ.Δ., FTSE 25 και Τραπεζών) ο FT Mid άνοιξε ανοδικά, το χαμηλό του σημειώθηκε σε θετικό έδαφος, ενώ η υπέρβαση των 1.200 μονάδων δεν χρειάστηκε περισσότερο από 25΄-30΄.

Η αξία των συναλλαγών στα 17,8 εκατ. ευρώ, με 9,4 εκατ. μετοχές στις 11.15, από τα οποία 3,7 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια στην Εθνική και από περίπου 2 εκατ. ευρώ σε Πειραιώς και ΟΤΕ.

Υψηλές συναλλαγές σε ΟΠΑΠ, Alpha Bank αλλά και σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο. Δευτερευόντως αυξημένος τζίρος πραγματοποιείται στις μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, MIG, Jumbo, Motor Oil και Folli Follie Group.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς φαίνεται πως τα «ισχυρά χέρια» βγήκαν και στήριξαν τις μετοχές που παρακολουθούν, στα χαμηλά ημέρας ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς, επιβεβαιώθηκαν βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Ωστόσο, η αγορά από χθες έχει αποκτήσει μεταβλητότητα, που σημαίνει πως θα πρέπει να αναμένονται και νέες αναταράξεις σήμερα-αύριο. Το γεγονός πως μέχρι τώρα δεν «απειλούνται» οι 375 μονάδες για τον FTSE 25 είναι ενθαρρυντικό. Όπως και το ότι ο τραπεζικός δείκτης δεν χάνει τις 200 μονάδες.

Αλλά και το ότι στη μετοχή της Εθνικής στα χαμηλά των 4,25 ευρώ ενεργοποιήθηκαν στις 10.35 ισχυρές εντολές αγοράς, ουσιαστικά στήριξης στη μετοχή της ΕΤΕ.

Νωρίτερα «ανεβάσαμε» στον Εκηβόλο διάγραμμα και μέτρηση της μετοχής της Εθνικής από τον Ηλία Ζαχαράκη.

Η ΕΤΕ είναι μία από τις τέσσερις μετοχές του 25άρη όπου υπερισχύουν ελαφρώς οι πωλητές. Η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε έως το 0,656 ευρώ, της Eurobank Properties έως τα 8,94 ευρώ και του Τιτάνα έως τα 18,91 ευρώ.

Για τον Τιτάνα να σημειωθεί πως σε πώληση από 10.000 κοινών τίτλων προχώρησαν διοικητικά στελέχη του ομίλου.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με το δείκτη σηματωρό σε σαφώς καλύτερη θέση απ' ότι οι άλλοι τρεις, αντιδρούν Eurobank, Attica Bank, ενώ ακολουθούν Fourlis, Σαράντης, ΣΙΔΕΝΟΡ, Intracom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούσαν περίπου την ίδια ώρα στα κυριότερα ευρωχρηματιστήρια, ενώ και το ευρώ ενισχυόταν ελαφρώς έως το 1,381 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v