Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πρώτος στόχος οι 400 μονάδες για τον 25άρη

Ενισχύεται το σενάριο που θέλει συνέχιση του ανοδικού κύκλου. Προβληματίζει η υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη χαμηλότερα των 200 μονάδων αλλά και η ΕΤΕ. Ισχυρή βραχυπρόθεσμη φορά για ΜΥΤΙΛ, ΒΙΟΧΚ, MIG, ΕΛΠΕ, ΤΕΝΕΡΓ.

Έδωσε την αντίδραση, που χρειαζόταν το ΧΑ. Επιβεβαιώνοντας έτσι- για ακόμη μία φορά- την τεχνικότητα του, την ενεργό συμμετοχή των λεγόμενων «ισχυρών χεριών» . Ενισχύοντας ταυτόχρονα το σενάριο, που θέλει την αγορά να «χρωστά» ακόμη έναν ανοδικό κύκλο- ίσως τον τελευταίο- με ζητούμενη την κίνηση του FT25 προς τις 425-428 μονάδες. Περιοχή, που για αρκετούς αναλυτές & παίκτες φαίνεται να αποτελεί καταληκτικό σημείο για φέτος.

Στις 1.174,41 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 391,43 ο FT25, στις 1.200,64 ο Ft Mid και στις 197 μονάδες ο τραπεζικός. Δύο τινά μας προβλημάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση, το νέο «άδειασμα» στη μετοχή της Εθνικής και το «κλείσιμο» του κλαδικού δείκτη χαμηλότερα των 200 μονάδων. Βέβαια το δεύτερο είναι συνακόλουθο της ανεξήγητης κατακόρυφης διόρθωσης της μετοχής μετά τις 16.30-16.35 με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές.

Το διάγραμμα της μετοχής (της χθεσινής συνεδρίασης) είναι όλα τα λεφτά, καθώς μέχρι εκείνη την ώρα τα κρίσιμα 4,25 ευρώ «κρατούσαν». Με το που βγαίνει μία επιθετική εντολή στις 16.30 τα 4,25 ευρώ «χάνονται» ακολουθεί κάθετη υποχώρηση της μετοχής με δύο «καραβιές» πωλήσεων, που έστειλαν την τιμή μέχρι τα 4,08 για να αντιδράσει λίγο προς το τέλος στα 4,15 ευρώ. Μας προβλημάτισε η Εθνική λόγω του «αδειάσματος» ειδικά μετά τις 16.30 και παρά το, ότι με απώλειες έκλεισαν και οι Πειραιώς, Alpha Bank. Η εικόνα των «ισχυρών» του κλάδου ήταν αυτή, που επηρέασε όσους κινούνται- βραχυπρόθεσμα- στις δύο μετοχές του Ft Mid δηλαδή σε Eurobank και Attica Bank.

Εάν εξαιρέσουμε την Εθνική το μεγαλύτερο μέρος του...ταμπλώ, από τη «μεγάλη» και τη «μεσαία» κεφαλαιοποίηση κινήθηκε λίγο ως πολύ όπως αναμενόταν. Με μάζεμα από τα χαμηλά της προ-χθεσινής συνεδρίασης, μεθοδικό «χτίσιμο» εχθές και καλές τιμές προς το κλείσιμο. Ενδεικτική η συμπεριφορά του σηματωρού εδώ και καιρό Μυτιληναίου, που αντέδρασε έως τα 6,12 ευρώ ( νέο υψηλό) για να κλείσει στα 6,05 ευρώ που αποτελεί «νέο υψηλό» και σε κλείσιμο. Ανάλογη κίνηση αναστροφής σε μετοχές των Τέρνα Ενεργειακής, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, MIG, METKA, Ελληνικά Πετρέλαια. Ενώ δεν υστέρησαν ΟΠΑΠ και ΔΕΗ (που υπερτερούν βραχυπρόθεσμα έναντι του ΟΤΕ).

Οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις ήταν εξαιρετικά χρήσιμες, η μεν προχθεσινή γιατί έδειξε- για πολλοστή φορά- την «ρηχότητα» του χρηματιστηρίου, την ευκολία με την οποία μπορεί να...βυθιστεί το μεγαλύτερο μέρος του και την «ευαισθησία» του σε φήμες και διαρροές. Στη δε χθεσινή για τους ακριβώς αντίθετους λόγους. Οι εκτιμήσεις/αναφορές περί μετάθεσης της αναβάθμισης της οικονομίας από τη Moody's σε συνδυασμό με την όξυνση των πιέσεων από την πλευρά των δανειστών και οι...αστείες φήμες για...πρόωρες εκλογές στάθηκαν ικανές αφορμές για την μίνι- κατάρρευση της αγοράς. Μίας αγοράς, που έπρεπε μεν να διορθώσει, να υπαναχωρήσει, να γίνουν φθηνότερες οι τιμές- να μπουν και άλλοι παίκτες αλλά όχι έτσι και όχι με τις... αστειότητες, που εκλήφθησαν σαν αφορμές.

Αίφνης εχθές το σκηνικό και οι ισορροπίες (ξανά) άλλαξαν οι πωλητές μέχρι τα χαμηλά της Τετάρτης εμφανίζονταν ως αγοραστές στα υψηλά της Πέμπτης. Εντάξει το έχουμε χιλιοδεί το έργο τόσα χρόνια.

Μάζεμα λοιπόν από τα χαμηλά της 23/10 με καλή απόδοση μέχρι τα «τοπικά υψηλά» της χθεσινής συνεδρίασης, που σημαίνει ότι ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών θα πρέπει να αναμένονται και σήμερα. Και λόγω 3ημέρου, αργίας της 28 ης Οκτωβρίου.

Διαβάζω στον ημερήσιο Τύπο, για «τρία σκληρά όχι από Μπαρόζο» για -καμία αλλαγή στην περίπτωση, που γίνουν πρόωρες εκλογές- καμία πολιτική διαπραγμάτευση και- κανένα «κούρεμα» χρέους.

Για αυτό καθημερινά προσπαθούμε να παραμένουμε όσο πιο ψύχραιμοι, λογικοί και νηφάλιοι γίνεται (στο βαθμό του εφικτού, βεβαίως) παρακολουθώντας την αγορά κατ΄αρχήν βραχυπρόθεσμα αλλά χωρίς να μεταβάλλουμε την μάκρο-προσέγγιση μας.

Σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, σε σχετικό θέμα με τον εύγλωττο τίτλο «Επέλαση ξένων με το...χέρι στην τσέπη» πως «...ολοένα και περισσότερο φαίνεται να φουντώνει το ενδιαφέρον των ξένων για την απόκτηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς, προσθέτοντας πως «προς το παρόν οι ξένοι δεν φαίνεται να προβληματίζονται ιδιαίτερα ούτε από την ειδησεογραφία που αφορά τις σχέσεις μας με την τρόικα, ούτε από τα σενάρια κυβερνητικής αστάθειας που κυκλοφορούν κατά καιρούς».

Σαφώς και τον τελευταίο καιρό διάφορα hedge funds, «κερδοσκοπικά» και «βραχυπρόθεσμα» χαρτοφυλάκια τζογάρουν σε συγκεκριμένες μετοχές άλλοτε ανοδικά άλλοτε διορθωτικά. Όμως είναι εξίσου σαφές, από πέρυσι το καλοκαίρι πως σταδιακά όλο και περισσότεροι διορατικοί παίκτες τοποθετούνται με κυρίως επενδυτικά κριτήρια. Προσβλέποντας στην σταδιακή ανάκαμψη της τάδε εταιρείας ή της δείνα επιχείρησης. Το αν θα τους βγουν αυτά τα επενδυτικής μορφής στοιχήματα δεν το ξέρεις, το υποθέτεις, το εκτιμάς. Κρίνοντας ωστόσο από τη μέχρι τώρα απόδοση συγκεκριμένων μετοχών εταιρειών από όλες τις κατηγορίες αποτίμησης το στοίχημα κερδίζεται.

Από τεχνική πλευρά για τον 25άρη, που κυρίως παρακολουθούμε, οι 400 μονάδες είναι ο πρώτος στόχος. Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της Τετάρτης υψηλό του δείκτη ήταν οι 399,15 στο άνοιγμα (με καθοδικό gap ο δείκτης, που κάλυψε πλήρως εχθές) ελάχιστο οι 380,61 και τελική-κλείσιμο στις 385,52 μονάδες. Οι συγκεκριμένες τιμές θεωρούνται- πάντα βραχυπρόθεσμα- σημεία αναφοράς, δηλαδή τοπικές στηρίξεις & αντιστάσεις.

Ο προβληματισμός μας για την Εθνική παραμένει, όσο πιέζεται χαμηλότερα των 4,25 ευρώ, ενώ η κίνηση μετοχών που υπεραπέδωσαν εχθές μας κρατά εντός παιδιάς και σήμερα- μέχρι Τρίτη. Και βλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v