Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πρεσάρισμα» στα Blue Chips

«Κλίση» προς τις 385 μονάδες παίρνει ο FΤSE 25, με αφορμή το γύρισμα των ΟΤΕ, ΔΕΗ και δευτερευόντως του ΟΠΑΠ. Πούλησαν στα υψηλά της αρχής, διορθώνει και ο FT Mid καθώς διευρύνονται οι απώλειες (-6,51%) για τη μετοχή της Eurobank.

Διευρύνονται οι απώλειες για μετοχές εταιρών κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στις 385 μονάδες υποχωρεί κατά 2,64% ο FTSE 25 έναντι απωλειών 1,49% για τον FT Mid.

O δείκτης της μεσαίας διορθώνει προς τις 1.185 μονάδες με το -6,51% της Eurobank να ξεχωρίζει αρνητικά. Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και οι 25 μετοχές του δείκτη δέχονταν πιέσεις λόγω των εντεινόμενων ρευστοποιήσεων.

Οι πωλήσεως που νωρίτερα είχαν καταγραφεί σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ παρέσυραν στη συνέχεια και μετοχές των Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, MIG, Intralot ΜΕΤΚΑ, Τιτάν και Coca Cola.

Xρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν πως πρόκειται για υποχώρηση, ειδικά των βαριών χαρτιών, που είναι απόρροια της αλλαγής στάσης κυρίως αμερικανικών χαρτοφυλακίων.

Απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής, που από τα 4,25 ευρώ γύρισε προς τα 4,05 με μέτριες συναλλαγές, παρασύροντας όμως την Πειραιώς και συμβάλλοντας στη διεύρυνση της διόρθωσης για τη μετοχή της Alpha Bank.

Χαμηλότερες τιμές για τα warrants των τριών μετοχών, με ενδεικτική την περίπτωση της Alpha Bank όπου το δικαίωμά της διορθώνει κατά 2,50% (στο 1,32 ευρώ), δηλαδή περισσότερο από ό,τι η τραπεζική μετοχή στην υποκείμενη αγορά.

Γύρισμα και για τη μετοχή του ΟΤΕ, που από τα 8,99 ευρώ διορθώνει περί το 0,30 ευρώ χαμηλότερα.

Σημειωτέον πως τα υψηλά για τη μετοχή του Οργανισμού καταγράφηκαν στην αρχή της συνεδρίασης, για να ακολουθήσουν περισσότερες πωλήσεις και πίεση στην τιμή του τίτλου. Από το διάγραμμα της μετοχής του ΟΤΕ συμπεραίνεται πως στην αρχή της συνεδρίασης αναζητήθηκαν... καλύτερες τιμές για να ρευστοποιηθούν θέσεις, να κατοχυρωθούν υπεραξίες. Γεγονός που προοιωνίζεται δοκιμασία της μετοχής χαμηλότερα.

Από τα 10,47 ευρώ γύρισε και η μετοχή της ΔΕΗ σταδιακά προς τα 10,15 ευρώ, με το διάγραμμα να παραπέμπει σε κίνηση ανάλογη με αυτήν του ΟΤΕ. Μέχρι τις 13.00 δεν είχε καταστεί δυνατόν να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως πρόκειται για κλασική περίπτωση κατοχύρωσης μέρους θέσης ξένου παίκτη, γεγονός που μπορεί να σημαίνει και κάτι περισσότερο.

Μεταφέρουμε την πληροφορία, θεωρούμε απόλυτα φυσιολογική μια τέτοια κίνηση, δεδομένης μάλιστα της υπεραπόδοσης που είχε προηγηθεί (από τα τελευταία χαμηλά στις αρχές Οκτωβρίου). Προσώρας όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί πως πρόκειται για ουσιαστική μείωση θέσης. Πάντως, ανάλογες ρευστοποιήσεις παρατηρούνται την τελευταία ώρα και στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Λίγο μετά τις 14.45 η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει τα 52 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v