Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα deals βγάζουν νικητές στη Σοφοκλέους

Σε άμεση συνάρτηση με το επιχειρηματικό τοπίο και το πολιτικό πλαίσιο οι κινήσεις. Πού προεξοφλείται επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Οι βιαστικές κινήσεις από τα hedge funds και τα κλειδιά της τεχνικής ανάλυσης.

Εβδομάδα «νέων υψηλών» για Γενικό Δείκτη και αρκετές μετοχές-σηματωρούς της «μεγάλης» - «μεσαίας» κεφαλαιοποίησης, με παρακαταθήκη για ακόμη μία ανοδική προσπάθεια προς το τέλος του χρόνου.

Εν μέσω πολιτικής ρευστότητας, εμφανή αλλαγή στάσης από την πλευρά των δανειστών και με επίλογο την παραδοχή για την ανάγκη κάλυψης δημοσιονομικού κενού για το 2014, ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Το ΧΑ μπορεί να συνέχισε στη λογική της προεξόφλησης, στην αρχή της εβδομάδας με την καταγραφή «νέων υψηλών» 5ετίας σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα ιστορικά υψηλά για τον S&P 500 στην Wall Street, με το φρένο στο ανοδικό σερί (μεσοβδόμαδα) και το «άδειασμα» της Τετάρτης και την προσπάθεια επαναφοράς τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέα υψηλά στην συνεδρίαση της Τρίτης- στις 1.202, 27 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες, κορύφωση της κίνησης του κλαδικού δείκτη και αντίδραση της μετοχής της Εθνικής μέχρι τα 4,70 ευρώ.

Βιαστικές κινήσεις από τη πλευρά ορισμένων hedge funds με ακραίες μεταβολές- άδειασμα την Τετάρτη/αναστροφή την Πέμπτη και με διάθεση συντήρησης στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Σε αντίθεση με τον Γενικό Δείκτη, τον δείκτη Τραπεζών και τον Ft Mid ο «μεγάλος» FT25 δεν κατάφερε να υπερβεί το- μέχρι τώρα- υψηλό έτους πάνω από τις 406-409 μονάδες. Διαδοχικές οι αντιστάσεις για τον δείκτη στην περιοχή των 400 μονάδων, αφού την Δευτέρα σημείωσε υψηλό ημέρας στις 397,79, της Τρίτης στις 399,92, την Τετάρτη στις 399,15, την Πέμπτη στις 391,43 ενώ στη συνεδρίαση της 25/10 έφτασε έως τις 397,51 μονάδες. Εκ των πραγμάτων η προσπάθεια για την καταγραφή «νέων υψηλών» και για τον FT25 μετατίθεται για εύθετο χρόνο.

Η UBS κάνει λόγο για διόρθωση τον Νοέμβριο πριν το year end rally. Για να δούμε...

Το ΧΑ πάντως παραμένει στην ευρύτερη περιοχή των 1.150-1.250 μονάδων, ο 25αρης οριακά στις 400 με στόχο την περιοχή των 425-428 μονάδες (που θεωρείται καταληκτική ζώνη τιμών). Ωστόσο στις δύο συνεδριάσεις της 23-24/10 φάνηκε πόσο «ευάλωτο» είναι το ρηχό Χ.Α. στις κινήσεις κυρίως των ξένων. Σε μερική κατοχύρωση θέσεων -κυρίως σε τράπεζες- προχώρησαν αμερικανικά funds στις 23/10 «άδειασε» ο κλάδος, βυθίστηκε η αγορά. Επανήλθαν από τα χαμηλά (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι ξαναπήρε τα άνω του.

Να σημειωθεί, πως τέλη Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου οι ξένοι στην πλειονότητα τους έβλεπαν πολλά θετικά και λίγα αρνητικά (για την αγορά, και βελτίωση της οικονομίας) για να αλλάξουν στάση τις τελευταίες ημέρες. Δεν είναι τυχαία η εκτίμηση της Citi για ύφεση και το 2014, τη στιγμή που η JP Morgan εξακολουθούσε να προβληματίζεται για την Ευρώπη, αποδίδοντας συνάμα εύσημα στην Αθήνα. Τα εύσημα- εύσημα αλλά και τα πολλοστά νέα μέτρα- νέα μέτρα, όπως ο «θανάσιμος» εναγκαλισμός της χώρας στο...διηνεκές. Ενδεικτικά τα όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr για τους όρους του μετά-μνημονίου (sic).

Σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να πορευτούν οι επιχειρήσεις η κάθε μία όπως μπορεί και εάν έχει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες.

Παρ' όλα αυτά η λογική της προεξόφλησης συντηρεί το επενδυτικό ενδιαφέρον- αψευδής απόδειξη τα νέα υψηλά για Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, FFG, Ελλάκτωρ. Αφήνουμε ξεχωριστά τον Μυτιληναίο, καθώς η συμφωνία με την Fairfax εκτός από την ενίσχυση της ρευστότητας για τον όμιλο αποτελεί- πλέον- το διαβατήριο για την επιχείρηση. Σε μία περίοδο, όπου και οι επιχειρήσεις- κακώς κατά κανόνα- «στιγματίζονται» από τον υψηλό βαθμό κινδύνου της χώρας, αδυνατούν να εξεύρουν ανταγωνιστικές ροές χρηματοδότησης η Fairfax και ο επιχειρηματίας P. Watsa λειτουργούν- πλέον- ως εγγυητές στις ξένες αγορές. Πρακτικά ο βαθμός κινδύνου για τον Μυτιληναίο είναι πλέον πολύ μικρότερος από το country risk που βαραίνει την χώρα, άλλες εξαγωγικές ή εξωστρεφείς εταιρείες.

Σχεδόν παράλληλα ενισχύονται οι ενδείξεις, πως οι ξένοι έχουν περάσει πια στην φάση, που αφού εντόπισαν τους εν δυνάμει εγχώριους στρατηγικούς συνεργάτες, προχωρούν σε στρατηγικής μορφής συμμαχίες. Ενδεικτικά τα όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη.

Ομως την ίδια στιγμή όλο και στενεύουν τα περιθώρια για την πλειονότητα των εισηγμένων, εξαντλούνται οι όποιες αντοχές της πραγματικής οικονομίας, οι καταθέσεις συνεχίζουν να μειώνονται (έστω οριακά), ενώ οι δείκτες ανεργίες παραμένουν εφιαλτικοί.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούν, πως η συνέχεια θα είναι ανάλογη, πως δηλαδή οι βασικοί δείκτες θα ενισχύονται όσο βελτιώνεται η θέση συγκεκριμένων μετοχών/εταιρειών που μπορεί στα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας να είχαν φτάσει τις 35 με 40 εισηγμένες.

Με αυτές θα πάει το ΧΑ ψηλότερα...;

Από τις μέχρι τώρα εξελίξεις και το οικονομικό-πολιτικό περιβάλλον πιθανότατα είναι εφικτό να κινηθεί υψηλότερα η αγορά. Με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με απαραίτητη την συνδρομή των τραπεζών και με εκ περιτροπής αντίδραση των μετοχών της «μεγάλης» και της «μεσαίας» κεφαλαιοποίησης. Μην ξεχνάμε πως την τελευταία εβδομάδα για τις περίπου μισές μετοχές του FT 25 σημειώθηκαν «νέα υψηλά», από 2ετίας μέχρι «κορυφές» 5ετίας. Αυτά παραπέμπουν σε αναστροφή των συγκεκριμένων επιχειρήσεων (αλλά όχι συνολικότερα της οικονομίας).

Από τεχνική πλευρά η αδυναμία του FT 25 να γράψει το 4άρι- έστω και οριακά - μας κρατά σε εγρήγορση, σε επιφυλακή. Οι 400-410 μονάδες παραμένουν αντίσταση- μέχρι νεοτέρας- για τον δείκτη, καταληκτικός στόχος μένουν οι 425-428 μονάδες.

Ανοδική κίνηση, που θα χρειαστεί οπωσδήποτε τις τράπεζες- με την Εθνική να προβληματίζει το 3ήμερο 23-25/10- τουλάχιστον τις 2 από τις 3 κάθε φορά (της 3άδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ) και βέβαια το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Η αδυναμία ή...αναβλητικότητα υπέρβασης των 400 μονάδων μας υποχρεώνει να έχουμε ως καθοριστικό σημείο αναφοράς τις 375-380 μονάδες, περιοχή που δοκιμάστηκε στα μέσα της εβδομάδας και άντεξε. Αρα ισχυροποιείται ως στήριξη.

Αυτά, με πολλές ευχές για Δημήτρηδες και Δήμητρες και για καλό τριήμερο.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.190,52 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 2,10%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 2,14% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 2,15%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Ακίνητης Περιουσίας (17,49%), Βιομηχανικά Προιόντα – Υπηρεσίες (11,25%), και Κατασκευές - Υλικά (5,35%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-3,20%) και Χημικά (-2,11%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Αθήνα (67,74%), Sato (35,71%), Πήγασος Εκδοτική (35,14%), Γενική Τράπεζα (33%), AXON (31,11%), ΝΕΛ (26,67%), Βιοχάλκο (26,35%), Γαλαξίδι (25,87%), Trastor (23,40%) και Eurobank (22,64%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΔΙΑΣ Ιχθ. (-24,71%), ΕΛΙΧΘ (-32,69%), Μπουτάρης (ΚΟ) (-30,43%), ΒΙΣ (-29,53%), Τηλέτυπος (-29,25%), Spider (-27,14%) Λεβεντέρης (-26,85%), ΕΛΥΦ (-22,11%), Μπουτάρης (ΠΑ)(-19,23%) και Παρνασσός (-18,80%).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v