Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με ποιους τίτλους έσπασε το πτωτικό σερί

Θετικό πρόσημο μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις. Στην ανοδική αντίδραση ηγήθηκαν ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΟΤΕ και Intralot. Τα παράδοξα του ταμπλό. Τις ανακοινώσεις του MSCI περιμένει η αγορά. Στα 89 εκατ. ευρώ ο τζίρος. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές.

Οι τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις έφεραν ανοδική αντίδραση που μένει να φανεί αν ήταν τεχνικού χαρακτήρα και μόνο, ή η σημερινή συνεδρίαση σηματοδοτεί την επιστροφή των αγοραστών στο Χ.Α.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, έχουν αρχίσει να "σκίζουν τα πτυχία τους", καθώς τείνει να γίνει επαναλαμβανόμενο φαινόμενο τίτλοι που στην μία συνεδρίαση δίνουν σήμα εξόδου, την αμέσως επόμενη συνεδρίαση και χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια είδηση - καταλύτης, να ηγούνται της ανοδικής αντίδρασης.

Έτσι κατά την σημερινή συνεδρίαση, της προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης ηγήθηκαν οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΟΤΕ και Intralot. Μόνο που ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και σήμερα έκλεισε με κέρδη 2,59%.

Τρεις συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις "μετρούσε" και ο τίτλος του ΟΤΕ που χθες έκλεισε με απώλειες 4,05% και σήμερα με κέρδη 3,01%. Απώλειες 5%, κατά την χθεσινή συνεδρίαση και δύο συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις για την Intralot, που σήμερα έκλεισε με κέρδη 5,26%(!)

Από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ερχόταν η μετοχή της ΕΕΕ, ενώ χθες ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 3,06%, χωρίς να έλθει σε επαφή με θετικό πρόσημο. Σήμερα κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο" και τερμάτισε την συνεδρίαση με κέρδη 2,59%.

Δυστυχώς τα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις στο Χ.Α. έχουν αντιληφθεί το πόσο εύκολα "χειραγωγείται" το πρόσημο του Δείκτη και συνεχίζουν να κινούν την Αγορά "κατά το δοκούν". Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να έχουν είναι, αν θα βρουν πρόθυμους αγοραστές όταν αποφασίσουν να μειώσουν σημαντικά θέσεις και να "γράψουν" τα κέρδη τους.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με "πτωτική ουρά" υποχωρώντας μέχρι τις 1135,16 μονάδες (-0,28%), όμως μετά τις 10.53 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1164,61 μονάδες (+2,31%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1158,58 (+1,78%) και τελικά έκλεισε στις 1156,57 μονάδες με κέρδη 1,6%.
Ο τζίρος στα 89,3 εκατ. από τα οποία τα 8,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΤΕΤΠ, ΕΧΑΕ, ΕΤΕ).

Πολύ καλά κρατεί ο συγκεντρωτισμός και η συναλλακτική απονεύρωση εκτός 25αρη, καθώς το 77% του τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις 11 τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Πειραιώς, ΟΤΕ, Εθνικής, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΤΕΤΠ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡΤΠ, Alpha Bank, Jumbo.

Σε αντίθεση με την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, σήμερα υπήρξαν έξι τίτλοι που κινήθηκαν χωρίς να έλθουν "σε επαφή με το κόκκινο" και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Σωλ. Κορίνθου, MIG, Intralot.

Δεν έλειψαν και οι μικροεκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους Πειραιώς και Σωλ. Κορίνθου και στο υψηλό ημέρας τους Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Intralot, Motor Oil.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μετά την διόρθωση των τελευταίων ημερών και το κλείσιμο του "gap", όσον αφορά τον Δείκτη στις 1139 μονάδες και όσον αφορά τον FTSE25 στις 378,7 μονάδες, η Αγορά σήμερα έδωσε μία αντίδραση, κάνοντας προσπάθεια να επιστρέψει υψηλότερα των 1150 μονάδων, εν όψει της αυριανής ημέρας που το Χ.Α. αναμένει τις σταθμίσεις και την σύνθεση του MSCI, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.
 
Οι εκτιμήσεις για πιθανές εισροές διαφέρουν, όμως κοινός παρονομαστής είναι ότι θα υπάρξουν εισροές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Δείκτη υψηλότερα των 1200 μονάδων.
 
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση και με βάση μακροπρόθεσμα εβδομαδιαία διαγράμματα, ο Γενικός Δείκτης έχει διασπάσει τον ΚΜΟ των 200 εβδομάδων στις 1138 μονάδες, κάτι που είχε να συμβεί από το 2004 και η παραμονή υψηλότερα από το εν λόγω επίπεδο επιτρέπει την αισιοδοξία για την μεσοπρόθεσμη πορεία του ΓΔ.
 
Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η πρόσφατη υποχώρηση των αποτιμήσεων, δημιούργησε "ευκαιρίες τοποθετήσεων" σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.
 
Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, βασική προϋπόθεση διατήρησης του ανοδικού σεναρίου είναι να μην υπάρξει πολιτική αστάθεια και να βρεθούν "ισορροπίες" μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικας.   

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές. Ελεγχόμενα κέρδη στην Ευρώπη, με νέα υψηλά πέντε ετών καθώς οι επενδυτές περιμένουν την αυριανή συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εν μέσω προσδοκιών ότι θα μπορούσε να προσθέσει και νέα διευκολυντικά μέτρα στο προσεχές μέλλον.
 
Καλύτερη η εικόνα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με τους επενδυτές να περιμένουν τα στοιχεία, αυτή την εβδομάδα, σχετικά με την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη προκειμένου να αρχίσουν τα "πονταρίσματα" για την επόμενη κίνηση της Federal Reserve.
 
Οι προσδοκίες που γεννούν οι οικονομικές προοπτικές στην Ευρωζώνη βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, παρατηρεί το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου. Όπως υπογραμμίζει, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου το Καλοκαιρινό τρίμηνο, παραμένοντας σε "επίπεδο κρίσης".
 
Στην Ιρλανδία, τη Σλοβενία και την Ολλανδία σημειώθηκε επιδείνωση των οικονομικών δεικτών. Μικρή βελτίωση σημείωσαν οι αξιολογήσεις για το Βέλγιο, τη Φιλανδία και τη Γαλλία, ωστόσο και αυτές εξακολουθούν να κινούνται στο επίπεδο μιας αδύναμης οικονομικής συγκυρίας. Μόνο για τη Γερμανία και την Εσθονία πιστοποιούν οι ειδικοί μια "ικανοποιητική έως καλή οικονομική κατάσταση", υπογραμμίζει.

Επιστροφή στο ΧΑ

Παρελθόν αποτελεί σύμφωνα με την Exotix το "Grexit". Μπορεί η ομαλοποίηση της Ελληνικής οικονομίας να χρειαστεί αρκετά χρόνια για να έρθει, αλλά ο κίνδυνος εξόδου της Χώρας από το ευρώ έχει απομακρυνθεί πλέον εντελώς. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας της σε ορίζοντα 10ετίας, αφού οι Ελληνικές Τράπεζες θα είναι τότε σε θέση να παράσχουν δάνεια και οι Ελληνικές Επιχειρήσεις θα έχουν ισχυροποιηθεί.

Ταυτόχρονα, η Exotix προβλέπει πως σε ορίζοντα 10ετίας και οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται σήμερα θα έχουν αποδώσει καρπούς. Όσον αφορά την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εκτιμά ότι θα υπάρξουν σημαντικές εισροές από την υποβάθμιση του ΧΑ στις αναδυόμενες Αγορές από τον MSCI.
 
Τιμή- στόχο τα 11 ευρώ από 7,35 ευρώ προηγουμένως εξέδωσε η Euroxx, σε ανάλυση της για την μετοχή του ΟΠΑΠ. Η ΑΧΕ δίνει σύσταση "overweight" από equalweight. Χαρακτηρίζοντας ως τη νέα ιδιωτική εποχή στον ΟΠΑΠ, μετά την εξαγορά από την Emma Delta, η χρηματιστηριακή αναμένει περισσότερο επιθετική πολιτική στο κόστος και νέα παιχνίδια (vlts, Εθνικά Λαχεία, ξυστό και ζωντανό στοίχημα) και θετικές εκπλήξεις στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Κατά την Euroxx, αυτό που θα αλλάξει το παιχνίδι στην τιμή του ΟΠΑΠ είναι τα vlts, τα οποία αναμένονται στο τρίτο τρίμηνο του 2014. Η εκτίμηση για τα  καθαρά κέρδη ανά μετοχή είναι πως θα αυξηθούν κατά 26%. Η Euroxx αναμένει επίσης μείωση των χορηγιών, διαφημίσεων, προμηθειών κατά 107 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις λιγότερες προμήθειες προς τους πράκτορες.
 
Στα €90 εκατ. μειώνει τις εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ το 2013 η Goldman Sachs σε έκθεση στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral" και τιμή-στόχο 10,2 ευρώ. Αναλυτικά, ο διεθνής οίκος αναφέρει πως μειώνει τις εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη κατά €29 εκατ., για να λάβει υπόψη την απόφαση της ΡΑΕ να ορίσει στα €40,7 τη μεγαβατώρα την τιμή για την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος στο Αλουμίνιο της Ελλάδος. H Goldman Sachs σημειώνει πως δεδομένης της αβεβαιότητας για την τιμή που θα πληρώνει η Αλουμίνιο της Ελλάδας από την επόμενη χρονιά και για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφήνει τις προβλέψεις για τα κέρδη της ΔΕΗ αμετάβλητες. Προσθέτει ωστόσο πως αν η τιμή για την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος στην ΑτΕ παραμείνει στα €40,7 τότε τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ θα επιβαρυνθούν κατά €30 εκατ.
 
Σύμφωνα με εκτίμηση της BETA Sec. οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την τιμολόγηση της ΔΕΗ προς το Αλουμίνιον της Ελλάδος ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανικής μονάδας, θυγατρικής του ομίλου Μυτιληναίου και φέρνουν κοντά στα 150 εκατ. δολ. την ετήσια περικοπή κόστους που είχε θέσει η διοίκηση στην αρχή του 2013. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις το μέσο κόστος του Αλουμινίου πέφτει στα 1.800 δολ. ανά τόνο, που θεωρείται ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον, όπου το μέσο κόστος είναι 2.200 με 2.400 δολ. Αυτό αντιστοιχεί σε μία αξία που πρέπει να λάβει η μετοχή της τάξης του 1,2 - 1,4 ευρώ επιπλέον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BETA το κόστος ηλεκτρισμού καταλαμβάνει το 45% του συνολικού μικτού κόστους για την παραγωγή Αλουμινίου.
 
"Η υπέρβαση των 1200 μονάδων χρειάζεται σημαντικά ψηλότερους τζίρους και ειδησεογραφία που θα υποστηρίξει το επόμενο ανοδικό κύμα" αναφέρουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των επαγγελματιών του χώρου, χωρίς να αποκλείονται οι εκπλήξεις σε μία τόσο "ρηχή" Αγορά όπως το Χ.Α.
 
Μάλιστα και σύμφωνα με τους πιο συντηρητικούς, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, με διαλείμματα αντίδρασης, η "προσπάθεια εκλογίκευσης των αποτιμήσεων" μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία Κυβέρνησης – τρόικας, ώστε να κατατεθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού για το νέο έτος.
 
Στα αξιοσημείωτα των προηγουμένων ημερών καταγράφεται η απόφαση της διαιτησίας για τη χαμηλή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας για την Αλουμίνιο της Ελλάδος από τη ΔΕΗ. Αναμένεται τώρα ότι θα υπάρξει συνέχεια με προσφυγές και άλλων ενεργοβόρων Βιομηχανιών, καθώς ο ΣΕΒ έχει θέσει εμφαντικά το ζήτημα της υψηλής τιμολόγησης του ρεύματος που "διαβρώνει" την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων στις Αγορές εξωτερικού, όπου πλέον όλοι προσπαθούν να διεισδύσουν.
 
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την τεχνική ανάλυση, όσο μπορεί αυτή να ισχύει στο Χ.Α. (πολλές φορές η αστρολογία δείχνει "εγκυρότερη" των τεχνικών αναλύσεων, σε Αγορές όπως η Σοφοκλέους), αυτή συστήνει στάση αναμονής, μέχρις ότου Γενικός Δείκτης και FTSE25, επιστρέψουν με κλεισίματα υψηλότερα των 1180 και 395 μονάδων.
 
Από τις μετοχές που συνεχίζουν να αποσπούν την "μερίδα του λέοντος" σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, ασφαλώς και ξεχώρισε το warrant της Εθνικής που έκλεισε στα 1,63 ευρώ με κέρδη 10,88% και συναλλαγές 2818899 τεμ.
Χαμηλότερα του 25αρη, σε νέα υψηλά 61 μηνών έκλεισε ο τίτλος του Σαράντη, που άφησε πίσω του και το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ. Οι πυκνές συναλλαγές στα 5,90 και 6,25 ευρώ αύξησαν σημαντικά τον ημερήσιο όγκο.
 
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Eurobank, που όμως και σήμερα έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας (0,7340 ευρώ), εκθέτοντας μέρος των αγοραστών. Σε κάθε περίπτωση και μόνο βάσει των τεχνικών ενδείξεων, είναι ο μόνος Τραπεζικός τίτλος που διατηρεί σε ισχύ την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, με επόμενη τεχνική αντίσταση στα 0,90 ευρώ.
 
Απίστευτα πράγματα συνεχίσουν να συμβαίνουν στη μετοχή της Γενικής. Ο τίτλος έχει ξεκινήσει από τα 2,50 ευρώ (κλείσιμο 14/10) και σήμερα έκλεισε στα 8,00 ευρώ. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών για όλες αυτές τις συνεδριάσεις στα 295 τεμ. (!!!!!!!!!!).

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης που συνδυάστηκε με περαιτέρω ενίσχυση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.733 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, με καλύτερες διαθέσεις και γύρισε σε υπερτίμηση 0,52%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.475, 4.537 Νοεμβρίου, 1.868 Δεκεμβρίου, 0 Ιανουαρίου και 70 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 386,25) κινήθηκαν μεταξύ 377 και 389,25 μονάδων.
 
Επέστρεψε ο δανεισμός τίτλων (13.100 Ελ. Πετρέλαια, 2.000.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.452), ΔΕΗ (1.483), Alpha Bank (2.806), Εθνική (1.317), Πειραιώς (5.655), ΟΠΑΠ (541), Μυτιληναίο (646), MIG (238), ΓΕΚ (220), Βιοχάλκο (168), Intralot (146), Jumbo(127).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, ιδιαίτερα περιορισμένη ήταν η συμμετοχή των επενδυτών στα δικαιώματα του FTSE/ASE-25 αφού σημειώθηκαν μόλις 149 τεμάχια (142 calls και 7 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διατηρήθηκε στο 41%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (17.590.035 τεμ.), Εθνική (1.930.707 τεμ.), MIG (1.789.692 τεμ.), ΠΕΙΡΤΠ (2.500.000 τεμ.), Πειραιώς (1.493.076 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v